Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


URPREMIÄRER och landspremiärer i nov-dec 2021


Bild: Hålogaland Teater

ØDELAND
av Lucas Svensson, norsk översättning: Endre Lund Eriksen

Intriger. Krig. Övergrep. Detta är den glömda historien om tvångsevakueringen av Finnmark.

Med ryska styrkor i hälarna drevs tyskarna till en snabb reträtt från Kolahalvön hösten 1944. Ryssarna hade inga planer på att ockupera Finnmark, men Hitler och de norska nazisterna planerade att lägga området i aska och evakuera befolkningen. Målet var att skapa ett tomrum som ingen kunde fylla. En ödemark.

Det skedde ohyggliga övergrepp denna vinter. Många av de evakuerade stoppades i trånga båtar och skickades söderut, under fruktansvärda förhållanden. Hundratals människor dog. Brottens fulla omfattning kom dock aldrig fram i ljuset, eftersom den nordnorska krigshistorien har berättats av segrarna – fram tills idag.

De 40 rollerna spelas av fyra skådespelare.

Medverkande: 4 (2k, 2m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv, No

Urpremiär 4 november på Hålogaland Teater


Foto: Maud Wallet

IvanOff
av Fredrik Brattberg, efter Ivanov av Anton Tjechov

Den norske absurdisten Fredrik Brattbergs verion av Tjechovs Ivanov.

En rysk intellektuell sa en gång, att ifall du är deprimerad, kommer du inte att fördjupa dig i Tolstoj eller Dostojevskij, utan läsa Tjechov om och om igen. För vem kunde bättre än Tjechov gestalta ett liv under press, samtidigt som det är orörligt? Ett liv där drömmarna luckras upp bit för bit medan tiden går? Ett liv i karantän.

För att gestalta vår märkliga tid gör Fredrik Brattberg en egen version av Tjechovs första pjäs Ivanov. Det blir en störande IvanOff, där Tjechovs antihjälte ställer de andra rollfigurerna inför nya, svåra frågor. Det är ett försök att tala till vår gungande värld med hjälp av en klassiker där slutet på civilisationen redan har inträffat.

Medverkande: 6 (2k, 4m)  Publik: Vuxna  Språk: No, Fra

Urpremiär 9 november på Théâtre de la Cité, Toulouse


Bild: Teater Brunnsgatan Fyra

TITTA PAPPA, EN DÖD CIRKUS!
av Kristina Lugn och Staffan Westerberg

En poetisk och fasansfullt sorglig skrattkaskad alldeles före den slutgiltiga taxidermin.

Albert och Berit möts på strandpromenaden vid ett gammalt hotell. De är kanske gifta, eller så har de bara setts en gång förut, på spårvagnen mot Biologiska museet, där Albert är vaktmästare? Hur som helst har de båda en stark relation till uppstoppade djur. Strandpromenaden förvandlas till begravningsbyrå, dödsrike, lägenhet i Vasastan och Bruno Liljefors-målning, beroende på Alberts och Berits skiftande sinnestillstånd. Och här och där har en diktarinna gått förbi och tappat några blad. Albert och Berit är på samma gång barn som har gått vill, en rörhöna och en kronhjort, Jesus och en begravningsentreprenör, osaliga andar och förbryllade pensionatsgäster med kort minne.

Medverkande: 2 (1k, 1m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv

Urpremiär 11 november på Teater Brunnsgatan Fyra


Foto: Allan Toft

JEG ER VINDEN (Eg er vinden)
av Jon Fosse

Kan man vara lycklig när man är olycklig?

Döden kan vara svår att prata om, även för den som inte längre orkar med livet och som därför vill avsluta det. Men tänk om man nu kunde få hjälp från det hinsides med att sätta ord på det outtalbara? "Den ena" och "Den andra" är två vänner som ger sig ut i en liten båt på ett stort hav. "Den ena" orkar inte leva längre, men fruktar också döden och har svårt att sätta ord på denna motsättning. "Den andra" gör vad hon kan för att hjälpa till, genom metaforer och sökande efter ord för det som inte går att uttrycka.

Medverkande: 2 (2k)  Publik: Vuxna 
Språk: Nor, Dan, Sv, Isl, Eng, Ty, Fra, Sp, Port, Est, Rum, Kin 

Danmarkspremiär 20 november på Aalborg Teater


Bild: Östgötateatern

ATT DÖDA EN LOLITA
av Isabel Cruz Liljegren

Ett barnrum och en lustgård. En käftsmäll. Hyper-teater med extra allt.

Att döda en Lolita är en fri uppföljare till Vladimir Nabokovs omdiskuterade 50-talsroman Lolita. En experimentell scenisk antologi över unga flickors sexuella tillblivelse och livsöden. I pjäsen leks nyckelscener ur romanen fram med nya perspektiv, i ett rått och högt tempo.

Gromning som strukturellt problem och hur samhället porträtterar pubertala kroppar är en outtömlig och ständigt aktuell tematik. Att döda en Lolita bjuder in till, och öppnar för, ett utforskande av svåra frågor.

Medverkande: 5 (2k, 3m)  Publik: Vuxna och unga vuxna  Språk: Sv

Urpremiär 27 november på Östgötateatern


Foto: Ines Sebalj

VI HADE I ALLA FALL TUR MED RAMAVTALET
av Gertrud Larsson

Höga ideal vänds till sin motsats i Gertrud Larssons upphandlingskomedi.

Som kommunaltjänsteman har Roland hittat sin plats på jorden. Fylld av engagemang kryssar han mellan likabehandlingsplaner, styrdokument och upphandlingsprocesser. Guldklockan från Göteborgs stad fäster han stolt om handleden varje morgon.

Men när en ny vattenautomat måste upphandlas till kontoret dras Roland in i en Kafkaliknande intrig och hamnar själv i skottgluggen. Varumärket Göteborg ska stärkas men istället vänds höga ideal till sin motsats bland kollegorna på kontoret. Girighet, medlöperi och brist på civilkurage drar förvaltningen allt närmare upplösning.

Medverkande: 5 (4k, 1m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv

Urpremiär 3 december på Göteborgs Stadsteater


Bild: Linda Wallgren/Valeria Montti Colque

HEMMA HOS
av Lucia Cajchanova

"Det finns något evigt i situationen med att göra sig hemma. Jag undrade hur den evigheten såg ut för andra som kom och gick på Bergsgårdsgärdet”.  

Bergsgårdsgärdet var ett alldeles nybyggt område, och en del av miljonprogrammet, när de första hyresgästerna flyttade in i slutet av sextiotalet. Sedan dess har mycket förändrats. Vilka bor här? Vilka leker i rummen, tittar på tv på kvällen, spelar piano eller bakar bröd?

Dramatikern Lucia Cajchanova flyttade med sin familj in som första hyresgäster i den nybyggda lägenheten i Hjällbo 1968. Manuset baseras på intervjuer med barn och vuxna som har levt där genom åren, och vars hembygd och historia hon delar.

Medverkande: 3 (2k, 1m)  Publik: Från 10 år  Språk: Sv

Urpremiär 3 december på Angereds teater


Foto: Klara G

BERGETS TOPP
av Katori Hall, översättning: Anne Fredriksson

En pjäs om Martin Luther Kings sista kväll på jorden.

Det är den 3 april 1968. Människorättskämpen Martin Luther King pustar ut på sitt motellrum i Memphis, Tennessee, efter att ha hållit ett tal för strejkande renhållningsarbetare. King ringer efter rumsservice och in kommer Camae. De börjar småprata och snart tar samtalet en oväntad och dramatisk vändning.

Bergets topp är ett intimt porträtt av Martin Luther King, som utspelar sig kvällen innan han blev mördad. Genom teman som mod, rättvisa och tro ställer pjäsen frågor om vad vi är villiga att offra för att uppnå våra mål.

Medverkande: 2 (1k, 1m)  Publik: Vuxna  Språk: Eng, Sv

Sverigepremiär 11 december på Dramaten


Bild: #makeupbrutalism

IDOMENE0S
av Roland Schimmelpfennig, Wolfgang Amadeus Mozart och Jonas Dominique. Svensk översättning: Birgitta Prejborn

Existentiella frågeställningar och känslor ur Idomeneus omöjliga dilemma.

Kung Idomeneus är på sin väg hem från kriget i Troja. Han lovar vädergudarna att offra den första levande varelsen han möter, bara han når hemmet på Kreta med livet i behåll. Den första person han möter på stranden är sin son Idamante. Kungen ställs inför ett omöjligt val: att betala priset eller väcka gudarnas vrede. Att stå vid sitt ord eller svika det.

1781 hade Mozarts opera Idomeneo urpremiär i München och 227 år senare uruppfördes Roland Schimmelpfennigs pjäs Idomeneus i samma stad. I Kamraternas och Rebaroques uppsättning Idomene0s möts en samtida pjäs och en historisk opera baserade på samma myt.

Medverkande: 5 sångare, 4 skådespelare, 11 musiker  Publik: Vuxna 
Språk (Schimmelpfennigs pjäs): Ty, Sv, Eng

Sverigepremiär 11 december med Kamraterna och Rebaroque på Folkoperan


Bild: National Theatre of Iceland

FRAMÚRSKARANDI VINKONA
(My Brilliant Friend)

av April De Angelis efter Elena Ferrante

En hisnande föreställning om en stormig vänskap.

Elena Ferrantes enormt populära berättelse från Neapel har gjort succé världen över, såväl i litterär som scenisk form, och som uppskattad tv-serie. Läsare och åskådare runt om i världen har omväxlande skrattat och gråtit över de skarpsinniga vännerna Lila och Elena som växer upp i ett slumkvarter i Neapel på sextiotalet. De tvingas ta till alla medel för att skapa sig ett bättre liv i en hård miljö, där våld styr deras liv och kvinnors rättigheter sällan respekteras.

Medverkande: 26 (13k, 13m)  Publik: Vuxna  Språk: Eng, Isl, Sv, No, Dan, Fin

Islandspremiär 26 december på Þjóðleikhúsið (National Theatre of Iceland)


Pjäspresentationerna är hämtade helt eller delvis från teatrarnas hemsidor.


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Lena, Sara och Rickard

PS. En del pjäser kan vi inte skicka innan de fått sin urpremiär, men vi noterar gärna ditt intresse och skickar dem så snart vi får kan. DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!