Nyhetsbrev från Film i Väst. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Mikael Fellenius, vd för Film i Väst, hälsar beskedet om att äntligen införa produktionsincitament med glädje. 

Äntligen produktionsincitament!

Kulturminister Amanda Lind har i budgeten föreslagit ett permanent årligt stöd på 100 miljoner kronor för produktionsincitament, vilket ska stärka den svenska filmindustrin. 

Film i Västs vd Mikael Fellenius välkomnar beslutet:

– Det innebär att Sverige får ett efterlängtat finansieringssystem som kommer att gynna hela den svenska filmnäringen. Nu får Sverige äntligen likvärdiga konkurrensvillkor som övriga Europa. 100 miljoner kronor permanent från nästa budgetår är en bra start för uppbyggnad av ett fullt utbyggt system. LÄS MER HÄR


Venedig och Toronto

Film i Västs samproduktioner har tagits ut till filmfestivalerna i Venedig och Toronto. I Venedig slogs Michel Francos film Sundownom ett Guldlejon. Sundown är postproducerad i Göteborg.

I Toronto är Sundown uttagen tillsammans med Joachim Triers Trollhätteinspelade film Världens värsta människa. En film som var nominerad till en Guldpalm i Cannes och som belönades med en Guldpalm för bästa kvinnliga skådespelare. 

Bilden till vänster är från The Guardian, som gav Sundown högsta betyg i Venedig. 


Björn Runges Bränn alla mina brev spelas in i Västra Götaland nu. På bilden Gustav Lindh, Bill Skarsgård och Asta Kamma August. Bild: Stellan Runge

Inspelningstät sensommar och höst

Från sommaren och framåt har det skett en lång rad inspelningar i Västra Götaland. Här är listan (och fler kommer...):

  • Tarik Salehs film Boy From Heaven med bland andra Fares Fares. 
  • Ted Kjellssons Håkan Bråkan,lillebror till Sune.
  • Norske regissören Kristoffer Borglis Sick of Myself.
  •  SVT-dramat Försvunna människor i regi av Tova Magnusson
  • Björn Runge regisserar Bränn alla mina brev, baserad på Alex Schulmans roman, med bland andra Gustav Lindh, Bill Skarsgård och Asta Kamma August. 
  • Andreas Öhman regisserar En dag kommer allt det här bli dittmed bland andra Suzanne Reuter, Peter Haber, Karin Franz Körlof och Liv Mjönes. 
  • Mårten Klingbergs Andra aktenmed Lena Ohlin och Rolf Lassgård. 
  • I Danmark pågår inspelningen av Lars von Triers tv-dramaRiket Exodusmed bland andra Tuva Novotny,Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgårdoch David DencikPostproduktionen sker i Västra Götaland.

Aktuellt på bio och tv

Sune – uppdrag midsommar

Eva & Adam

Zebrarummet


Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, tv-draman, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på filmfestivaler som Berlin, Cannes, Venedig och Toronto har Film i Västs samproduktioner varit framträdande.  Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Skandinaviens ledande filmregion.

facebooktwitterinstagram

Du får detta nyhetsbrev som samarbetspartner eller vän till i Film i Väst.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!