PsykosRs utvecklingsområden
PsykosR fortsätter att prioritera utvecklingen mot att bättre kunna stödja implementering av vård- och insatsprogram (VIP) för schizofreni och vårdförlopp för förstagångsinsjuknande. PsykosR bidrar genom att använda nuvarande variabler och
system men också genom att delta i arbetet med att finna andra datakällor. Ett arbete har påbörjats för att undersöka vilka data som går att få från primärvården när det gäller besök för kroppslig ohälsa för personer med psykosdiagnos.
Samtidigt som utvecklingen pågår behöver vi tillsammans fortsätta göra allt vi kan för att registrera de prioriterade frågorna som är rödmarkerade i frågebatteriet på PsykosRs webbplats så att vi kan ha bra täckningsgrad för indikatorerna som följer VIP och vårdförlopp schizofreni. Och viktigt är att registrera ALLA patienter som nyligen insjuknat.
Återigen hoppas vi att alla kan hjälpas åt för att få in så mycket registreringar som möjligt i vårt nuvarande system. Gå in på www.psykreg.se och se hur ligger ni till i antal registreringar. Vad kan ni göra för att öka registreringarna? Ta upp till diskussion med kollegor och chef på arbetsplatsmöten. Du hittar stöd för att komma igång med att registrera på webbplatsen under för personal - att registrera.
Sammanställning av svar från psykosenheter
PsykosR skickade ut ett antal frågor till psykosenheter i Sverige att besvara med syftet att uppdatera information om psykosvården som ett komplement till annan data som samlas in av myndigheter och kvalitetsregister. Vi har fått in 30 svar och du hittar en kort sammanställning av dessa här på PsykosRs webbplats.
Utveckling av ny modul för oral hälsa i IMR (Illness management and recovery)
Doktorand Charlotte Johansson, Leg tandhygienist Karlstads universitet, står i startgroparna att utveckla en modul för oral hälsa (OH-IMR) i sitt doktorand projekt. Planen för de fyra delstudierna i projektet är att först intervjua personal inom psykiatri, därefter patienter/brukare. Nästa fas är att utveckla modulen och pilot-testa den i mindre skala för att senare implementera modulen hos flera användare.
Charlotte vill gärna så snart som möjligt komma i kontakt med enheter där hon skulle kunna få närvara och lyssna vid IMR-sessioner (fysiskt eller digitalt). Hon söker även kontakt med personal som kan tänka sig bli intervjuade vid studie I (aktuellt tidigast december) samt enheter som vill samarbeta för att hjälpa till att hitta IMR gruppdeltagare som vill ställa upp på att intervjuas (troligtvis först om 1 år). Kontakta Charlotte Johansson, mail: charlotte.johansson@kau.se, mobil: 070-669 17 50
Kunskapsstyrningsnytt - vårdförlopp schizofreni
Den 15 september går Personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp schizofreni och schizofreniliknande tillstånd – fortsatt vård och stöd ut på öppen remiss. Tillsammans med vårdförloppet kommer det att finnas en konsekvensbeskrivning som täcker båda vårdförloppen, dels vårdförloppet för förstagångsinsjuknade som lanserades hösten 2020 samt det fortsatta vårdförloppet. En kostnadsanalys finns med som bilaga till konsekvensbeskrivningen. Den täcker också båda vårdförloppen, från första insjuknandet till fortsatt vård och stöd. I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd från 2018 lyfts att kostnaderna kan komma att öka om man arbetar enligt riktlinjerna och detta gäller då också vårdförloppen, men forskning visar att det ändå kommer att vara kostnadseffektivt. Kostnadsanalysen kan bli ett stöd för regionerna i planeringen av personella resurser vid implementeringen av vårdförloppen. Remisser vårdförlopp, vårdprogram och riktlinjer | Kunskapsstyrning vård | SKR (kunskapsstyrningvard.se)