NYTT ANTIKT

 

OIDIPUS

 

Foto: Gianmarco Bresadola

ÖDIPUS

av Maja Zade

Christina, ägare till ett kemiföretag, och hennes mycket yngre älskare och anställde Michael, njuter av en tid i sitt sommarhus i Grekland innan de ska få sitt första barn. Så anländer Christinas bror Robert för att konfrontera Michael, som i hemlighet har beordrat en utredning av en olycka där en av företagets lastbilar vält och läckt ut bekämpningsmedel. Ett våldsamt gräl bryter ut, som blir än värre när Christinas vän Theresa kommer med vidare dåliga nyheter. Under dagen börjar företagets framtid se allt dystrare ut, samtidigt som chockerande familjehemligheter avslöjas. När kvällen kommer ligger familjelyckan i spillror.

Ödipus använder den antika myten för att utforska hur ett liv kan förändras i grunden från en sekund till nästa. Vad händer när allt vi tagit för sanning plötsligt visar sig vara lögn? När ett liv, tryggt och fullt av privilegier, plötsligt välts på ända?

Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Ty, Eng

Premiär 19 september på Schaubühne

 

2 x ORESTIEN

 

Bild: Almeida

ORESTEIA

av Aischylos i en ny version av Robert Icke

Orestes föräldrar ligger i krig - det är ett familjedrama som sträcker sig över årtionden. Genom psykoterapins, rättsmedicinens och rättegångens dramaturgi försöker pjäsen närma sig frågan om skuld, sanning och rättvisa. Robert Icke blåser nytt liv i Aischylos pjäs och får den att tala direkt till en modern publik, mer än två årtusenden efter att den först framfördes. Det blir en skakande thriller: en uppgörelse med våra idéer om individens frihet och nedärvda trauman, som håller publiken fången i ett järngrepp.

Roller: 10 (5k, 5m)  Språk: Eng

★★★★★ ”Agonising. Brutal. Brilliant” /Time Out

★★★★★ "terrifying immediacy" /The Guardian

★★★★★ "Robert Icke performs revelatory surgery on Aeschylus’ epic revenge trilogy" /The Sunday Times

★★★★★ "His remarkable achievement is to make the ordinary extraordinary, the domestic epic, and vice versa, over and over again.”/Mail on Sunday

 

Bild: National Theatre of Scotland

THIS RESTLESS HOUSE

av Zinnie Harris, efter Aischylos

Du behöver inte veta någonting om Orestien för att förstå och njuta av Zinnie Harris fantastiska återskapande av Aischylos bloddränkta trilogi. Här står kvinnorna i centrum. Orestes ledande roll har ersatts av hans syster Elektra, som i tidig ålder bevittnar sin fars mord och tar lagen i egna händer, tills hon tvingas fly från hämndgudinnorna.

This Restless House är en rå och omskakande individualismens "post mortem", om familjens kontra individens ansvar och om hämndens cykliska karaktär.

Roller: 10 (4k, 6m)  Språk: Eng

★★★★★ "depth, ambition and creepy power" /The Guardian

★★★★ "an ancient Greek ghost story that's something special" /Whatsonstage

★★★★ “This cocktail of sex and politics is heady and intoxicating” /The List

★★★★★ "the focus is resolutely on the experience of the two key female characters, who emerge as stunning female archetypes for our time." /The Scotsman

 

2 x ODYSSÉEN

 

Foto: Hella Prokoph

ODYSSÉEN

av Roland Schimmelpfennig, svensk översättning: Ulf Peter Hallberg

I en liten bil uppe i bergen idkar Penelope älskog med en lärare. Han berättar historier för henne, han är rolig, han får henne att äntligen skratta igen. Hon har valt honom för att han är så olik den man hon är gift med: den mytiske hjälten Odysseus. Han som vann kriget mot Troja och sedan drev över Medelhavet där han blev hängande hos cyklopen, hos nymfen Kalypso och på Kirkes bar, innan han till sist kom tillbaka till sin hemstad Itaka efter tjugo års bortavaro. Också kolonisatörer kan bli till nomader; irrande migranter som inte längre vet vad ett hem egentligen är

Den västerländska litteraturens mest magnifika reseskildring i en humoristisk och djupt gripande version av Roland Schimmelpfennig, fritt efter Homeros.

Roller: "en grupp kvinnor och män i olika åldrar, ibland som kör, ibland ensamma."  
Språk: Sv, Ty 

"Författaren leker inte bara med det antika materialet, han använder det också för att få syn på vår tid. Det fungerar förträffligt" /Freien Presse

"Berättelsens ständiga perspektivförskjutningar handlar inte om svar, det är snarare det som är själva fokus. Och kanske en insikt: Allt mänskligt är intrasslat i historier." /Die deutsche Bühne

 

Bild: Nuffield Youth Theatre

THE ODYSSEY

av David Farr, efter Homeros

En främling uppsköljd på stranden vid en stor stad påstår sig vara Odysseus, plundraren från Troja. Genomblöt och desperat ber han om hjälp att ta sig tillbaka till sitt hemland Ithaka och sin väntande hustru Penelope, men ställs inför en oförsonlig migrationsmyndighet. Under förhör tvingas han berätta sin anmärkningsvärda historia om tio års resande bland jättar, nymfer, sirener och lotusätare. Detta är historien om en man som vann ett krig utomlands och förlorade allt på jakt efter sitt hem.

Roller: 28, spelades vid urpremiären av 6 skådespelare + en musiker  Språk: Eng 

"The epic is back. Jump aboard and enjoy the ride." /BBC

"an impressively comprehensive representation of the humour, adventure and suffering of the 3000 year old epic poem." /CurtainUp

 

MEDEA

 

Foto: Øyvind Eide

MORAL ENLIGT MEDEA

av Athena Farrokhzad

Moral enligt Medea av den prisbelönta dramatikern och poeten Athena Farrokhzad plockar, 2500 år efter Euripides pjäs, upp tråden där Medea slutar. Här möter Medea 'Moralen' i en poetisk och kritisk dialog, som varken förkastar eller försvarar Medeas liv och handlingar. En drabbande och lysande intelligent text.

Moral ifølge Medea fick sin urpremiär på Nationaltheatret i Oslo. En svensk produktion kommer snart på Fri Scen/Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Roller: 2 (2k)  Språk: Sv, No, Fra 

"EN SENSASJON. 'Medea' taler fra hjerte, hode og mage til hjerte, hode og mage." /Dagbladet

"noe av det fineste jeg har sett på veldig, veldig lenge" /NRK

 

Mer antikt i nya versioner!
Klicka på en titel för att komma till vår hemsida och läsa mer.

 

AGAMEMNONS FÖRBANNELSE, Christina OuzounidisRoller: 1, Språk: Sv

ANTIGONE, Dušan JovanovićRoller: 10, Språk: Ty, Eng

DØDEN I TEBEN, Jon Fosse, Roller: 8, Språk: No, Sv, Ty, Ung

ELEKTRA, Hugo von Hofmannsthal, Roller: 6, Språk: Sv

ERIOPIS, E.L. Karhu, Roller: 3, Språk: Fin, Ty (Ej rättigh. för Finland)

IDOMENEUS, Roland Schimmelpfennig, Roller: valfritt, Språk: Ty, Sv

KASSANDRA, Christina Ouzounidis, Roller: 3, Språk: Sv

LAGARNA, Christina Ouzounidis, Roller: 3, Språk: Sv, Ty, Fra

M, Mia Törnqvist, Roller: 1, Språk: Sv, Dan, Lit

ODYSSÉEN, Anders Duus, Roller: många, Språk: Sv, Eng

PERSEFONE, Christina Ouzounidis, Roller: 3. Språk: Sv

SPÅR AV ANTIGONE, Christina Ouzounidis, Roller: 5, Språk: Sv

WELCOME TO THEBES, Moira Buffini, Roller: många, Språk: Eng

 
Start typing something...

Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/Berit, Lena, Sara & Rickard

 
Mejla oss →
 
Home PageFacebookTwitter