Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Senior alert nyhetsbrev 2021 september

Registerhållaren har ordet

Nu har många återvänt tillbaka efter semestern och tillsammans står vi inför en inspirerande och utvecklande höst där Senior alert bjuder på webbinarier i både ny och gammal tappning. Nyfiken på HALT är ett sådant och som månadens Senior alet profil kan ni läsa mer om Tomas Söderblom som medverkar från Folkhälsomyndigheten. 

Njut av höstens fina färger tills vi hörs igen.


Hemsida

Introduktionsfilmer
Under varje webbinarie som Senior alert erbjuder kan du numer hitta en videolänk som ger mer information om dess innehåll och vilken nytta webbinariet ger dig för fortsatt arbete. Du hittar våra webbinarier och introduktionsfilmer här

Ny inloggning för webbinarier
Portalen som Senior alert använder för anmälan till webbinarier har nu gått över till inloggning via bankID. Har du redan ett konto behöver du därför uppdatera dina uppgifter. Instruktioner finns under respektive webbinarie. Läs noga och varmt välkommen att höra av dig till www.senioralert.se för stöd.


Månadens Senior alert profil

Månadens Senior alert profil är Tomas Söderblom, utredare på Folkhälsomyndighetens enhet för zoonoser och antibiotikaresistens. 

Tomas har läst både biokemi, organisk kemi och cellbiologi på Universitetet och doktorerat inom infektionsbiologi. Med sin gedigna bakrund är Tomas en del av HALT som han varit med och anordnat och byggt upp för årlig svensk mätning sedan 2010.

På frågan varför man ska delta i HALT-mätningen låter Tomas meddela att mäta är ett viktigt sätt att fokusera på förebyggande arbete mot vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistens. I HALT samlas strukturerad information in om vårdrelaterade infektioner, hur förekomsten är av riskfaktorer hos de boende samt hur antibiotikaanvändning ser ut.

Att systematiskt arbeta med att förhindra vårdrelaterade infektioner och minska spridning och uppkomst av resistenta bakterier är viktiga patientsäkerhetsfrågor. Att då även arbeta för en korrekt antibiotikaanvändning blir en viktig del i detta. Vi hoppas att HALT kan stödja verksamheternas förbättringsarbete. 

Ni träffar Tomas på våra webbinarier; Nyfiken på HALT och inför HALT-mätningen 2021 som hålls under hösten.


Information från Senior alert

 • HALT
  Svenska HALT genomförs i samarbete mellan Folkhälsomyndigheten, kvalitetsregistret Senior alert och Nationella Strama. Genom att du och din verksamhet deltar kan ni vara en del av det viktiga arbetet med att minska resistenta bakteriestammar.

  Felaktig antibiotikaanvändning och spridning av resistenta bakteriestammar har lett till en ökande resistensutveckling vilket gör att infektioner blir svårbehandlade eller omöjliga att behandla. Att "ha koll på läget", lokalt och nationellt, är viktigt för att resistenta bakterier inte ska spridas utan att motåtgärder vidtas, samt att patienterna erbjuds rätt behandling.

  HALT (Healthcare- associated infections and antimicrobial use in long-term care facilities) är ett verktyg för att samla data om vårdrelaterade infektioner, förekomst av riskfaktorer hos vårdtagare och antibiotikaanvändning. Metoden bygger på den europeiska smittskyddsmyndighetens protokoll. Den är evidensbaserad och används för mätningar i hela Europa. Mätningen genomförs en förutbestämd dag på vård- och omsorgsboenden. 
  Läs mer genom att klicka här

 • Journalintegration
  Som en del i den nationella satsningen av automatiserad Informationsförsörjning till Nationella Kvalitetsregister driver nu Senior alert tillsammans med tre journalleverantörer (två till står i startgroparna) projekt för att möjliggöra en överföring av data från hälso-och sjukvårdsjournalen till Senior alert.


  Strategin för automatiserad Informationsförsörjning syftar till att minska den administrativa belastningen på hälso- och sjukvårdens medarbetare, men även till att bidra till en sammanhållen, kostnadseffektiv och långsiktigt hållbar utveckling, drift och förvaltning - både på regional och nationell nivå.
  Du kan läsa mer här. Läs mer på Nationella kvalitetsregister genom att klicka här

  För att göra detta möjligt förutom dem rent it-tekniska förutsättningarna är att journalerna innehåller en strukturerad vårdinformation gällandebegrepp, termer, kodverk, klassifikationer, informationsstruktur, modeller och standarder inom hälso- och sjukvården. Detta är en förutsättning för att informationen ska kunna återanvändas i olika syften, utan att förlora sitt sammanhang eller sin betydelse. Det är också en förutsättning för att uppgifter ska kunna föras över mellan system och tolkas på samma sätt oavsett i vilket system de hamnar. Läs mer på Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård genom att klicka här.
 • Nätverket Nikola håller en nationell digital konferens.

  Nikola-konferensen 2021 vänder sig till dig som arbetar med blås- och tarmdysfunktion och har till syfte att öka kunskap hos vårdpersonal, sjukvårdshuvudmän och industrin. Mer information och anmälan hittar du här


Senior digital influencer

Senior alerts senior digitala influencer Elsa Ask 82 år ung, är tillbaka med en ny film där hon önskar inspirera med tips för god munhälsa. Du kan se filmen genom att klicka här

Fler filmer hittar du genom att klicka här.


Kontakt support

Måndag-torsdag kl. 10:00-12:00

E-post:
senioralert@rjl.se

Telefon:
010-242 12 11

Följ oss på Social media

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!