Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Namn åt de döda


Månadsbrev 2021-09 för Namn åt de döda


Bästa forskarvänner!

Hoppas alla haft en riktigt skön sommar. Det har ju varit ömsom vin och ömsom vatten(!) när det gäller vädret.

Först som sist måste jag tacka alla för ett strålande arbete under hela projektet med 1830-1859 och inte minst kraftsamlingen på slutet, som gjorde att vi kunde gå i land i mitten av juli. Hur man än planerar så blir det alltid något som sätter en käpp i hjulet, och som kräver någon akut insats. Lärdomar att ta med sig är att

  • inte ta på sig för mycket på en gång,
  • alltid kommunicera med projektledaren om något problem uppstår, och
  • ta regelbundna säkerhetskopior av arbetet. För detta finns nu flera smidiga alternativ av spara ”i molnet”, t ex med Google Drive och OneDrive.

Nu kan vi alltså se fram emot en ny Sveriges Dödbok mot slutet av året. Det blir nummer 8 i ordningen och ni som färdigställt åtminstone en fullständig registrering kommer att få den på USB förhoppningsvis före jul.

Men ingen rast och ingen ro, nu fortsätter vi med nästa projekt, att registrera åren 1815-1829, som många av er redan börjat med. Detta kommer att ges ut i slutet av 2023. Då finns det planer på att inte bara ge ut på USB utan också att, åtminstone för det äldre materialet, göra det tillgängligt på nätet genom Rötters olika abonnemang. Men mer om det längre fram.

Läget så här i uppstarten framgår av grafen längre ner. En flygande start, skulle jag säga, och det är oerhört roligt att så många av er med oförminskad kraft fortsätter arbetet. Några saker att tänka på, förutom de erfarenheter jag nämnde ovan, är att vi nu bara har två år på oss för att få ungefär lika många församlingar klara. Å andra sidan är det bara 15 år som ska registreras, alltså hälften av antalet år vi just avklarat. Åter å andra sidan, så är det ofta mer svårläst, ofullständigt och svårtillgängligt material vi måste jobba med. För att hålla tidsplanen kommer jag att ligga på med påminnelser lite tätare än i förra projektet. Tidigare hade vi som riktlinje efter sex månader, men nu kommer jag att höra av mig efter fyra månader, om jag inte fått någon rapport om hur det går. Med tanke på materialet måste ambitionsnivån ligga lite lägre än tidigare, och vi kan inte utföra regelrätt släktforskning för att få fram varje enskild uppgift i vår mall. Lite måste lämnas till användaren av Dödboken.

Välkomna alltså att vara med och skapa Sveriges Dödbok 9! Ni adopterar församlingar och ser bokningsläget på samma sätt som tidigare, via länken Sök församling på hemsidan (adressen finns här nedan).

403 församlingar/delar och 111 000 poster är klara per 2021-08-27.  Dessa har registrerats av  ca 230 volontärer (enskilda och föreningar).


Ett utskick från Sveriges Släktforskarförbund och projektet Namn åt de döda.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!