Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Hisnande historia och aktuella nyheter på besöksmålet Varnhem

NR 4/2021

VICTORIAVANDRING 11 SEPTEMBER

Välkommen till höstens vandring mellan Varnhem och Hornborgasjön. Victoriavandringen instiftades 2018 till minne av Kronprinsessans första landskapsvandring. Nu går vi samma sträcka. Välkommen med!

Vandringen är ca 11 km. Avgift 75,-, swish 123 474 47 28  (Varnhems Kulturmiljö). Start vid Ryttargården. Buss går tillbaka till Varnhem från Hornborgasjön kl. 13.00, 14:00 och 15:00.
Se affisch

Håll avståndet och håll dig uppdaterad på krisinformation.se.


KULTURNATTEN

Lördag den 16 oktober 

14:00                  Rosenstigen

15:00                  Klostersjön runt

16:00                  Dahliaknölar försäljning

17:00                  Tablå Kata-spelen

18:00                  Föredrag Kata gård

19:00                  Ljusvandring 

ARKEOLOGISK VISNING

Med början måndag 6 september görs arkeologiska utgrävningar på ytan söder om klosterruinen. Utgrävningen pågår i 2 veckor och ett 15-tal studenter från Göteborgs universitet är med och gräver. Onsdag den 15 september kl. 17:00 erbjuds en visning av utgrävningen av Maria Vretemark. Samling vid utgrävningsområdet.


TURISTRÅDET

Under tisdagen den 30 augusti var turistrådets vd Fredrik Lindén och vice vd Marie Lindén på besök i Varnhem för att få en presentation av Klostersjön, som är nominerad att bli tilldelad ”Årets hållbarhetskliv” i Västsverige senare i höst. Maria Vretemark och Marie Wennerholm mötte upp och berättade om klostersjön natur- och kulturvärden.

MARCO POLO

Tyskt resereportage från Varnhem och Hornborgaområdet med en vandrares intryck från Kata Gård, utgrävningar, Naturum Hornborga och mycket annat.

Välj filmen En vandring på  pilgrimsledenEine Wanderung auf dem Pilgerweg


ANTIKVARISK STÄDNING

Från september 2021 till påsk 2022 kommer Varnhems klosterkyrka att vara stängd på grund av antikvarisk städning. Återöppnande av klosterkyrkan planeras till påskdagen 17 april 2022. Under tiden som Varnhems kyrka är stängd kommer Skärvs kyrka vara huvudkyrka i Valle församling. Här kommer söndagens huvudgudstjänst firas och hit kommer dop, vigslar och begravningar som annars varit tänkta i Varnhem att hänvisas i första hand.

KLOSTERRUINEN ETAPP 2

Klosterruinen i Varnhem är i behov av renovering. Det är 100 år sedan ruinen grävdes fram och gjordes iordning som ett besöksmål. Eftersom även gamla ruiner behöver vård så har Länsstyrelsen Västra Götaland inlett ett flerårigt restaureringsprojekt. Etapp 1 är nu klar.
I denna etapp har huvudsakligen gångytorna i ruinen lagts om för ökad tillgänglighet. Nästa etapp inleds senare i höst eller tidigt nästa vår och då kommer bland annat den viktiga forna vattenkanalen genom klosterruinen att lagas och rensas på vegetation. Det är Bygghyttan i Karlsborg som utför arbetena.


TIPSPROMENAD

Söndagar 5/9 - 20/10

Start vid Varnhemsgården kl 10.00 -11.30. Pris: 10 kr för barn, 20 kr för vuxna och bingobricka 5 kr/st. Arr: Varnhems-föreningar i samverkan

DAHLIOR

Just nu blommar dahliorna som allra frodigast, de finns att besöka dagligen fram till söndag den 10 oktober. Under kulturnatten finns dahliaknölar till försäljning.

INSAMLINGEN FORTSÄTTER

Orgelinsamlingen har hittills inbringat 5,4 miljoner i gåvor. Vill du vara med att skänka till änglar, förgyllnings-arbeten eller rent av Kung David? Läs mer


Nyhetsbrevet utkommer fem gånger per år. Ett samarbete mellan Skara kommun, Västergötlands museum och Svenska kyrkan.

Besök oss på varnhem.se eller följ oss i våra sociala kanaler.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är intressent, aktör, invånare eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.