Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

September 2021, nyhetsbrevet från nätverket Regional Omställning i Samverkan. Tipsa gärna en vän om brevet. Du är välkommen med tips till vårt månadsbrev. Mejla ros.orebrolan@gmail.com.

24/9 Global & lokal Klimatmarsch

Höstens globala strejk sker under parollen #UprootTheSystem för att visa att klimatkrisen inte existerar i ett vakuum – andra socioekonomiska kriser förstärker klimatkrisen och vice versa. Mer info kommer på fridaysforfuture.se.

Demonstrationståg genom Örebro 2019
Demonstrationståg för klimatet genom Örebro 2019

I Örebro träffas vi på Stortorget utanför rådhustrappan klockan 15.45 fredagen den 24 september

15.45 pepp och tal. 

16.15 avgår marschen.

16.45 tal från rådhustrappan.

Under globala marschen 2019 deltog över 1000 personer i Örebro för att manifestera att det är bråttom att rädda jorden och vårt klimatet. Örebro universitet deltog med både personal, forskare och studenter. Hur många blir vi i år?

F R A M T I D S V E C K A N 2 0 2 1

Framtidsveckans logo
Vi räknar med händelserika veckor både digitalt och i möten mellan människor

Framtidsveckan närmar sig. Den 2 oktober publicerar Möckelnföreningarna, Karlskoga, en spellista med olika digitala inslag. Samma dag kan du förändra din garderob genom att delta på klädbytardag i Teaterladan i Wadköping, Örebro. Höstmarknad med äppelmusteri blir det i Latorp den 9/10. Workshop i hudvårdsprodukter och bivaxdukar kommer också ske under veckorna. Och mycket mer blir det…

Program och information växer fram på orebrolan.framtidsveckan.net. Alla kan delta och visa upp sitt sätt att nå hållbarhet. Du kan själv anmäla in din programpunkt. Kontakta Maria Westerholm för ev. frågor. Hon nås via ROS.Orebrolan@gmail.com, eller telefon: 073-3480589.

3/10 Framtidsforum som en inledning av Framtidsveckan

Söndagen den 3 oktober kl 15.00-16.30 bjuder vi in till Framtidsforum med en digital träff. Förutom information om Framtidsveckan och allt spännande som händer i länet 2-24 oktober så får ni lyssna till ett samtal om klimatkrisen och demokratin med Martin Hultman, författare och forskare på Chalmers och Sara Bronner. Sara är hållbarhetsutvecklare på Svenska kyrkan Örebro som också är arrangör av detta samtal.

Martin Hultman
Martin Hultman, forskare

Ett samtal om klimatkrisen och demokratin
Vi står inför en existentiell utmaning där vi riskerar mänsklighetens långsiktiga överlevnad på jorden. Samtidigt genomgår demokratin en djup kris med alltmer högljudda nationalistiska, främlingsfientliga och klimatförnekande strömningar. Är hotet mot demokratin och den globala upphettningen två kriser som kommer gå ihop till en perfekt storm? Eller finns det vägar framåt där vi både stärker demokratin och samtidigt hejdar klimatförändringarna? Det blir ett samtal som kommer att kretsa kring klimatkrisen och demokratin och hur det påverkar oss människor. Martin Hultman har skrivit boken ”Upphettning” tillsammans med Daniel Lindvall och Kjell Wolves. Han är docent i vetenskaps- teknik- och miljöstudier vid Chalmers och leder bland annat det globala forskarnätverket Centre for Studies of Climate Change Denial (CEFORCED).

De vill stämma Sverige för bristande klimatarbete

I flera länder i Europa har unga drivit klimatfrågan till domstol. Sedan november förra året arbetar klimaträttsgruppen Aurora, som består av klimatengagerade ungdomar och juristnätverket Klimatjuristerna, med en juridisk process mot svenska staten för bland annat brott mot barnkonventionen och Europakonventionen. Till sin hjälp har de också en forskargrupp. Läs mer på www.svt.se.

Hela Sverige ställer om! Varje strå till stacken räknas!

Vi är många, och vi blir allt fler, som förstår att vi måste agera på riktigt. Tillsammans kan vi bromsa klimatförändringarna och stoppa massutrotningen av arter. Vi kan ställa om Sverige! Vem du än är och vad du än gör så kan du vara en del av lösningen. Naturskyddsföreningen tipsar vad du kan göra för att ställa om, på jobbet, hemma, i din förening eller kommun.

Kalender

7/9 Solsafari i Örebro län. Starta din solkraftsresa på det digitala evenemanget Solsafari 2021. Välkommen att inspireras och få kunskap om att producera egen el med solceller. 

12/9  Kyrkan & miljön - debatt inför kyrkovalet 2021. Digitalt seminarium arrangerat av Fältbiologerna. 

14/9 ”50 år av aktivism: dåtid, nutid, framtid”. I samband med att Jordens Vänner fyller 50 år bjuder vi in till en serie webbinarier om organisationens historiska, nuvarande och framtida roll i ett föränderligt samhälle där klimatfrågan blir mer och mer akut. 

14/9 Studieresa till skogsträdgårdsodlingarna i Stjärnsund, Dalarna. Arr: Länsstyrelsen. 

24/9 Restaurera jordkällare. Välkommen på kurs om jordkällare. Arr: Länsstyrelsen. 

24/9 Global & lokal KLIMATMARSCH, se artikel ovan.

Hopajolas NaturguidningarHär hittar du utflykter, exkursioner och guidningar i Örebro län.

Klimatfredagar- Pga coronaråden ses vi inte på rådhustrappan för tillfället. Lägg upp en bild på sociala medier med #FaceTheClimateEmergency #fridaysforfuture.

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Hållbart Latorp, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS. Från 2019 är representanter från JAK med i nätverkets arbetsgrupp. 2020 anslöt Svenska kyrkan, Örebro pastorat.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.