VÅLD I UNGA RELATIONER

 

Bild: Malmö Stadsteater

BLÄSTRAD

av Mats Kjelbye

Ed har många tankar som aldrig riktigt tagit form, men nu får de bubbla ut. Ed är tio, tolv, fjorton, trettio år och låter drömmar, minnen och känslor få haka i varandra som kedjan på hans gamla Puch Dakota. Fast krulligare. Någonstans cirklar han kring den stora katastrofen. Han har varit med vid en misshandel. Två om han räknar med den han själv blivit utsatt för. Det handlar om adrenalinet som rusar i en knytnäve och om tårar som strilar längs en blånad kind. Om offer och förövare. Maktberusning och förnedring. Men också om kärlek och saknad. Om ömhet i hjärtat och ömhet i käken och hur ont det gör. Så ont.

Roller: 1 (1m)  Språk: Sv  Publik: fr. 13 år

Bild: Teatersmedjan

BREDÄNGLAR

av Malin Axelsson

En fallen ängel har skickats till Stockholmsförorten Bredäng där han stöter på några unga människors vänskap och längtan. I händelsernas centrum står Anna och Sandro som älskar varandra, men som måste skiljas åt eftersom Sandro åker i fängelse. Runt omkring dem finns Bredäng Maffia Sisters, och Ismael, Borcin, Dimitro och Ali som kommer från Fruängen. Dessa färgstarka personer råkar givetvis i konflikt med varandra men de delar också tankar om hur de vill leva, vad som är rätt och fel och sina drömmar om framtiden.

Roller: 12 (7k, 5m)  Språk: Sv  Publik: fr. 13 år

Foto: Hella Prokoph

BÄRSÄRKARGÅNG – MIN BARNLEK

av Thomas Freyer, svensk översättning: Marc Matthiesen

En mardrömslik skildring av några unga pojkar som planerar en massaker på sin skola.  Är det en dröm eller en fasans verklighet?

Vi följer tre unga ur den första generationen efter Tysklands återförening på deras sökande efter ett land som borde vara hemma, efter en identitet som deras föräldrar förlorade. Även om det var länge sedan de kom till väst saknar de orientering; deras föräldrar tänker fortfarande som i öst, och även lärarna, som har arbetat i ett annat system i årtionden, känner sig hotade av den nya friheten. En pjäs om en först förlamande, underdånig defensivitet, sedan en hämnd mot tomheten i världen och rädslan i hjärtat.

Roller: 3   Språk: Sv, Ty  Publik: fr. 13år

Foto: Martin Skoog

CLYDE OCH BONNIE

av Holger Schober, svensk översättning: Marc Matthiesen

När Clyde och Bonnie lär känna varandra är det som en explosion. De träffas en fredag ​​klockan 15 och vid 15:07 är de redan oskiljaktiga. Förut hade inget bra hänt dem, men nu har deras tid kommit. Tarantino var igår, Clyde och Bonnie rockar idag. De är unga. De är kära. De är olika. De rånar banker. Det är planen. Men om man ställer sig i skottlinjen får man ta en kula då och då. Och i verkligheten är kulorna riktiga.

Inspirerad av historien om det legendariska gangsterparet Bonnie och Clyde har Holger Schober skrivit en B-film för scenen som utspelar sig här och nu. Det handlar om ungdomsarbetslöshet, desorientering, social försummelse, våld och sann kärlek.

Roller:  2 (1k, 1m)  Språk: Sv, Ty   Publik: fr. 13 år

Foto: Jonas Jörneberg/DramaLabbet

FISKEN

av Gunnar Eriksson

En tidig kväll i en stad inte långt härifrån saktar en bil in och stannar utanför en skola. Det är vårterminens sista dag och skolgården är full med elever och lärare och snart ska rektorn hålla ett sista tal. Det är en lugn och ganska så varm försommardag och ännu vet ingen att den här dagen kommer att gå till historien. Bara de som sitter i den bil som stannade utanför skolan. Som nu osäkrar sina vapen ...

Pjäsen skildrar bägge sidorna av myntet i en mobbingssituation samt ställer två viktiga frågor: Kan vem som helst bli en mobbare eller begå en våldsgärning? Kan du? Kan jag?

Roller: 2 (2m)  Språk: Sv, Eng  Publik: fr. 13 år

Foto: Malin Arnesson/Teater Halland

GIRLS LIKE THAT

av Evan Placey, svensk översättning: Pamela Jaskoviak

En nakenbild av en ung flicka får en explosionsartad spridning på sociala medier. Ryktet går som en löpeld genom mobiltelefonerna. Nu hotas den viktiga, men bräckliga, gemenskapen mellan flickorna som vuxit upp tillsammans. Flickans anseende fläckas, men själv tiger hon. Hur länge kan hon fortsätta vara tyst? Och varför sker inte samma sak när en pojkes nakenbild far runt på nätet?
Girls Like That är en skarp, stark och bitvis väldigt rolig pjäs, skriven som ett ungt, modernt körverk. Pjäsen är mångfaldigt prisbelönad!

Roller: 6 (6k)  Språk: Sv, Eng  Publik: fr. 13 år

Foto: Markus Gårder/Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen

GÖRA SIG AV MED EDDY

av Lucia Cajchanova, efter en roman av Édouard Louis

Eddy växer upp i en liten fabriksort i norra Frankrike. Sitt namn har han fått från någon av de amerikanska serierna hans pappa tittar på. Ett namn värdigt en hårding. I byn är det viktigt för killarna att vara macho. Men redan tidigt inser alla, även Eddy, att han inte är som de andra pojkarna. Överallt är våldet ständigt närvarande – hemma, i skolkorridorerna och bland kompisarna. Varje dag står Eddy framför spegeln och intalar sig själv att han ska bli en hårding, för en sak vet han:
Brottet är aldrig vad du gör, utan vem du är. Och framför allt, vem du ser ut att vara. 

Roller: 1 (1m)  Språk: Sv  Publik: fr. 13 år

Foto: Riksteatern

SURRENDER

av Ninna Tersman, efter en bok av Sonya Hartnett

En psykologisk thriller om den knappt 20-åriga Gabriel som i tidig ålder slöt en blodspakt med den självsvåldige Finnigan: att överlåta alla onda gärningar på denne, medan han själv lämnade sitt namn och antog namnet Gabriel, för att bara göra gott.
Nu har Finnigan inte bara Gabriel i sin makt, hans mörka inflytande har också fått ödesdigra konsekvenser för både hans föräldrar och resten av invånarna i staden. Nu närmar sig Finnigan där utanför. Gabriel hör hur han närmast ljudlöst klättrar uppför väggen. Han förstår varför han kommer.
En fantasy-pjäs om en pojke i gränslandet mellan sanning och fantasi och en värld som smärta och rädsla har skapat.

Roller: 5 (2k, 3m)  Språk: Sv  Publik: fr 13 år

Bild: Anders Timrén

VAR MAN

av Greta Sundberg

Mycket händer i Kristians liv den sommaren han ska fylla 18. Samtidigt som han blir vän med den högerextreme Tobbe blir hans mamma gravid med en kurdisk man. Dessutom träffar han Sanna och blir förälskad för första gången. Mitt i allt detta söker Kristian kontakt med sin pappa, som han inte träffat sen han var fyra år. Kristian hamnar i spänningsfältet mellan kärleken till Sanna, lojaliteten till Tobbe och den skadade relationen till sina föräldrar. Spänningen ökar under pjäsens gång och slutar i tragedi.

Roller: 5 (2k, 3m)  Språk: Sv, Eng, Ty, Fra  Publik: fr. 13 år

Foto: Ola Kjelbye/Ung Scen Öst

OM FLICKOR KUNDE DÖDA 

av Åsa Lindholm

Det var en gång tre 12-åriga flickor som dränkte en jämnårig pojke. Den ena flickan skrev en succéroman om dådet och blev fet, den andra skaffade sig en ovanligt aggressiv flickvän, och den tredje blev en mycket dålig mor.
Den dåliga modern säljer sin 3-årige son till drottningen. Den tjocka succéförfattaren trakasseras av en karlslusk som uppenbart lider av Tourettes syndrom. Och hon med den aggressiva flickvännen får se sin älskade, iklädd hijab, misshandla en närbutiksägarinna. Slöjan dock icke buren av tros-skäl, utan för att dölja inbillad fulhet.

Roller: 7 (5k, 2m)  Språk: Sv  Publik:  fr. 15 år

Bild: Lina Ikse/Kulturhuset Stadsteater Skärholmen

VÅGEN

av Carolina Frände, efter en novell av Ron Jones

Ron Jones novell The third wave handlar om hans eget experiment i en amerikansk skola på 60-talet. Han skapade en sekt i en klass för att eleverna skulle förstå fascismens väsen, men det hela spårade ur. Sekten blev "på riktigt" och experimentet fick hastigt avslutas.

I Carolina Frändes dramatisering väljer historieläraren en annorlunda undervisningsmetod när hon ska lära eleverna hur nazism växte fram. Varför var det så få som protesterade? Det skulle väl inte kunna hända igen, nu när vi vet hur det gick? Genom att introducera det pedagogiska experimentet Vågen vill hon få eleverna att verkligen förstå. Men ganska snart går det överstyr. Läraren tappar kontrollen över situationen och katastrofen är ett faktum.

Roller:Språk: Sv  Publik: fr. 16 år

Foto: Olivia Arte/UngaTur

KLIMAX 

av Lisa Langseth

En vass framtidsdystopi där fyra unga utsätts för ett kulturellt uppfostringsexperiment. De 'bildade' undersöker om de genom kulturen kan få ungdomarna från andra sidan fälten att bli 'civiliserade och förnuftiga'. Det är vulgobruden, idrottskillen och den intelligenta bitterbitchen. Och efter en stund rumlar den påtände Niklas in i handlingen

Lisa Langseth skriver dräpande rappt - det blir en satir över medelklassen och en isande otäck bild av vår tid.

Roller: 7 (4k, 3m)  Språk: Sv, Fra  Publik:  unga & vuxna

Start typing something...
 

Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/Berit, Lena & Rickard

 
Mejla oss →
 
Home PageFacebookTwitter