SENASTE NYTT OM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING
Har du problem med visningen? Se e-nytt i online i din webbläsare →

2021-08-24

Programväljarfilmen – se smakprov!

Smakprov på Programväljarfilmen

Textad på arabiska, engelska och svenska

Nu är Programväljarfilmen redo för alla kunder. Har du redan beställt ska du ha fått en länk skickad till din e-postadress för nedladdning (kontakta anna@tremedia.se om den inte dykt upp).

Filmens syfte är att skapa en positiv och inspirerande bild av gymnasieskolan. Den vill visa på alla möjligheter som finns på ett informativt, sakligt och intressant sätt. Allt material i filmen är inspelat 2021 och helt uppdaterat enligt gällande beslut.

Längd: 27 minuter
Format: Digital leverans 
Textning: På svenska, engelska och arabiska

Beställ i webbshoppen och ladda ner direkt. Beställning via mejl (till order@tremedia.se) levereras till angiven e-post inom en vecka.

 
Gå till webshoppen och ladda ner direkt
 
 
Programväljaren och kompletterande produkter

Programväljaren och kompletterande produkter på väg ut till alla kunder!

Distributionen av höstens produkter är i full gång och den första sändningen har redan gått från Borås.

Det kommer att ta ytterligare några dagar att få iväg alla leveranser men om du har beställt borde dina kataloger vara hos dig under denna veckan (v. 34) eller i början på nästa.

Digitala leveranser redan mejlade
Har du beställt digitala produkter så är de redan mejlade till den e-postadress som var med på beställningen. Saknar du leverans? Mejla till anna@tremedia.se så fixar vi så att du får dina beställda saker.

För er som har en lokalt anpassad Programväljare kan leveransen dröja ännu någon vecka.

Har glömt att beställa? Lägg din order i webbshoppen eller mejla din beställning till order@tremedia.se.

 
Gå till webbshop
 
 

NYHET! Programväljarkort

Programväljarkort är en ny produkt som kan beställas som 20 fysiska kort i A4-format eller som digitalt verktyg.

Varje kort representerar ett nationellt gymnasieprogram och innehåller 5-7 fotografier, som visar på yrken och studiemiljöer som på ett tydligt och inspirerande sätt visar upp programmets innehåll och vad det kan leda till. Många foton finns även med i Programväljaren, vilket skapar igenkänning.

På baksidan av varje kort finns programmets namn, inriktningar samt text med rubrikerna “För dig som…” och “Du lär dig…”. Dessa texter är direkt hämtade ur Programväljaren.

Korten kan användas av vägledaren vid individuella samtal, vid gruppsamtal och vid informationstillfällen i klassmiljö.

Genom valet av personer som är med på fotona vill korten utmana konventionella könsmönster och på ett tydligt sätt representera alla grupper i samhället.

 
Gå till webbshop
 
 

Gymnasieskolan behöver förbättra arbetet mot psykisk ohälsa

Skolrelaterad stress och psykisk ohälsa ökar enligt forskning. Trots det saknas ofta hälsoperspektivet i gymnasieskolornas utbildning. Det visar en ny granskning från Skolinspektionen. Gymnasieskolorna bör utveckla sitt arbete med att skapa motståndskraft mot både fysisk och psykisk ohälsa.

Mer om granskningen av psykisk ohälsa på gymnasiet finns på skolinspektionen.se

 
Ladda ner rapport som pdf
 
 

Aktuella rapporter för dig som vägleder

Ta del aktuella forskningsresultat och rapporter inom vägledningsområdet kopplade till arbete, mobilitet och studier för din omvärldsbevakning. Sammanställningen gjord av Euroguidance Sweden.

 
Rapporterna hittar du på uhr.se
 
 

Anmälan till högskoleprovet öppnar 24 augusti

Den 24 augusti klockan 08.00 öppnar anmälan till höstens högskoleprov, som äger rum den 24 oktober. Provet genomförs med en åldersgräns på 19 år och antalet platser är begränsat till 40 000.

 
Mer om anmälan på uhr.se
 
 

Nya regler om undervisning på distans

Från 10 augusti slopas möjligheterna för skolors huvudmän att besluta om fjärr- eller distansundervisning eller andra undantagsåtgärder.
Nu förbereder sig lärarna på att få undervisa i skolan på heltid.
– Det var tråkigt att vara lärare i våras. Nu håller vi tummarna för att slippa undervisa på distans igen, säger Helena Kvarnsell, högstadielärare i Nacka.

 
Läs mer på Skolvärlden.se
 
 

Körkortslånet utvidgas för ungdomar

Från den första december 2021 utvidgas möjligheten till körkortslån för personer mellan 19-20 år med fullföljd gymnasieutbildning. Tidigare har körkortslånets målgrupp enbart varit personer som är anmälda som arbetslösa. Nu öppnas möjligheten även för unga personer som inte är arbetslösa att ansöka om lånet.

 
Mer om utvidgat körkortslån finns på csn.se
 
 
Exempel på Riksväljaren

Riksväljaren – ett viktigt verktyg för SYV

Riksväljaren är en prenumerationssajt och här finns gymnasieutbildningar som riktar sig till elever i hela landet och som eleverna kan söka oavsett var det bor. Vi uppdaterar kontinuerligt eftersom vi vill att Riksväljaren ska innehålla den mest aktuella informationen om landets alla riksrekryterande gymnasieutbildningar och  alla gymnasieskolor med riksintag. Vi kontrollerar tillstånd och granskar alla uppgifter som publiceras mot beslut och regler.

Sök på kategori och/eller län samt fritext
Genom att göra Riksväljaren digital finns nu stora möjligheter att göra anpassade sökningar.

I din sökning kan du ange kategori och län. Kategorierna är:
– Riksrekryterande utbildningar
– Fristående gymnasieskolor
– International Baccalaureate
– Spetsutbildningarna
– Riksrekryterande idrottsgymnasier

Söker du en speciell utbildning för någon med ett särskilt intresse kan du även göra en sk. fritextsökning. Här kan du söka på specifika ord som ger dig träffar som kan vara intressanta.

Liksom förra året kan du även gå in under menyer och se alla utbildningar under respektive kategori.

Kontinuerlig uppdatering = ständigt aktuell information
En digital Riksväljare gör att vi har möjlighet att kontinuerligt komplettera med nya uppgifter som kommer in. Vi uppdaterar så fort vi får in nya uppgifter och detta gör att du som vägledare alltid har tillgång till den mest aktuella informationen.

Vilka uppgifter finns med under utbildningarna/skolorna?
För varje utbildning/skola finns en kortfattad beskrivning, de viktigaste kontaktuppgifterna samt länk till skolans webbplats.

Inloggningsuppgifter
När du har beställt får du vecka 37, via mejl, ett användarnamn och lösenord som ger dig tillgång till Riksväljaren under läsåret.

 
Beställ Riksväljaren
 
 

Aktuella digitala produkter

Programväljarfilmen - allt om gymnasieskolan
Filmens syfte är att skapa en positiv och inspirerande bild av gymnasieskolan och alla dess möjligheter samt vara informativ på ett intressant men ändå sakligt sätt. Allt material i filmen kommer att vara inspelat 2021 och helt uppdaterat enligt gällande beslut.
Se ett smakprov på 3 minuter

Digitala Programväljarkort
Digitala Programväljarkort är en digitalisering av vår kortlek Programväljarkort och innehåller 20 bilder. Varje bild representerar ett nationellt gymnasieprogram och innehåller 5-7 fotografier, som visar på yrken och studiemiljöer. Bilderna är numrerade och efter varje bild kommer en bild med text där det står namnet på programmet, dess inriktningar samt texter med rubrikerna “För dig som…” och “Du lär dig…”. Dessa texter är tagna direkt ur katalogen Programväljaren.

Presentation Programväljaren
Presentation Programväljaren hjälper dig att på ett enkelt och överskådligt sätt presentera det som är viktigt att veta om gymnasieskolan. Den är tänkt att användas vid klassgenomgångar, föräldramöten och liknande sammanhang. Presentationen innehåller fotografier från alla gymnasieprogram och inriktningar och här finns även många foton från arbetsplatser. Fotona visar på elever och personal som gör saker som på ett bra sätt representerar respektive gymnasieprogram.

Planera ditt gymnasieval
Planera ditt gymnasieval är en PowerPoint-serie som presenterar gymnasieskolan på ett sätt som passar elever i åk 7 och 8.

PowerPoint om gymnasiesärskolan
Presentationen om Gymnasiesärskolan är gjord i PowerPoint. Den är tänkt att användas som underlag för genomgångar med elever och föräldrar, enskilt eller i grupp. Presentationen innehåller 39 bilder men tanken är att du själv ska kunna anpassa din presentation utifrån dina elever och deras föräldrar.

Digitala Jobbkort
Detta är en digitalisering av vår kortlek Jobbkort och innehåller 110 bilder/fotografier på människor inom vitt skilda arbetsområden. Tillsammans med bilderna levereras en handledning på hur du kan använda filerna och samtliga bilder är numrerade för att underlätta distansarbete.

FILMEN – Choice & Brainy möter framtiden
Det nya konceptet innehåller film, PowerPoint-bilder med elevuppdrag och en digital pedagoghandledning med teorianknytning till varje kapitel. Nu halva priset!

 
Tremedias samliga produkter →
 
 

Följ oss gärna på Facebook
och besök vår hemsida med webbshop!

FacebookHome Page

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här →

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2021