Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


URPREMIÄRER i augusti och september 2021


Nora Dellow. Bild: Ö2

KLARA LIVET  av Caroline Jörgensdotter,
efter en roman av Nike Krantz

Om att klara av den första stormande kärleken med livet i behåll.

En berättelse om förlust, förälskelse och att falla fritt.
Lune går sista året i gymnasiet och försöker hålla ihop livet med allt vad det innebär: fest, ångest, skola och sorgen efter sin pappa som dog för två år sen. Så träffar hon Klara. Vackra bloggaren Klara som precis har börjat ettan på Lunes skola. Känslorna blåser upp som en orkan och allt Lune vill är att vara nära Klara.

Medverkande: 1 (1k)  Publik: Vuxna och unga vuxna

Urpremiär 23/8 på Teater Ö2


Foto: Stefan Hörberg

I NATT BLIR ALLTING ANNORLUNDA DISCOTECA PARADISO
av Roland Schimmelpfennig, i översättning av Ulf Peter Hallberg

Om livet på natten - om hopp, längtan, illusioner och kärlek - på andra sidan dagsljuset.

En sjuttonårig flicka, en gammal ryss, fyra kvinnor från Kanada, ett gäng bulgarer, 30 spanjorer, en skogshuggare från norr och många fler från hela världen är på Paradiset just ikväll. Kanske har du varit där, kanske är det dit du vill. De flesta kommer in, vissa blir stoppade i dörren, någon slinker in genom nödutgången. Musiken dunkar på dansgolvet. Alla som är där söker efter möten, önskar kärlek, hoppas på sex, törstar efter äventyr och längtar efter en fantastisk natt. Längtar efter allt det som varit eller efter allt det som kan bli.

Medverkande: 7 (4k, 3m)  Publik: Från 15 år

Europapremiär den 3/9 på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen


Bild: Teater Halland

LEKA ÄR LAG  av Ninna Tersman

En föreställning om Barnkonventionen när barnen själva får bestämma.

Pjäsen utgår från intervjuer med barn om Barnkonventionen. Fria och tokiga svar och associationer blandas med filosofiska och djuplodande tankar. Lekar påbörjas när orden tryter, sånger bubblar fram när det är lättare att sjunga sitt svar. En dans påbörjas när kroppen måste visa.

Vi får lära oss mycket genom föreställningen. Som att ett bra sätt att ta sig in i en pågående lek är att förvandla sig till ett marsvin eller en papegpoja! Och att det går bättre att få sin förälder att lyssna om man binder fast föräldern.

Medverkande: 4 (3k, 1m)  Publik: Barn 4-7 år

Urpremiär den 3/9 med Teater Halland


Bild: Det Norske Teatret

ORESTEIA  av Aiskylos, i en version av Jon Fosse

Kan individen hållas ansvarig för sina egna handlingar, eller finns det en nivå högre upp som kan orsaka våra misstag?

Oresteia är Jon Fosses återberättande av Ayskylos klassiska trilogi. Historien bygger på mytologin kring huset Atrevs och förbannelsen som vilar över denna familj. Dramat skildrar en vändpunkt där den gamla seden med blodshämnd tas upp för diskussion och en mer modern rättsstat ser dagens ljus. Ramberättelsen är det trojanska kriget, men Aiskylos gjorde tolkning av de historiska och mytologiska händelserna.
Jon Fosse har gjort detsamma.

Medverkande: 15  Språk: No  Publik: Vuxna

Urpremiär den 3/9 på Det Norske Teatret


Jan Grønli. Bild: Det Norske Teatret

STERK VIND  av Jon Fosse

Ett existentiellt drama om tiden som obönhörligen går och den sårbara kärleken.

En man kommer tillbaka efter en resa. Han kommer till en lägenhet som hans fru har flyttat till medan han var borta. Han har aldrig varit här förut, eller så har han alltid varit där.

Det finns en ung man i lägenheten, tillsammans med henne som han älskar. Hur är det möjligt? Den unge mannen måste gå, säger mannen, men i stället kysser den unge mannen och kvinnan han älskar varandra. Lägenheten ligger högt upp i ett höghus. Och utanför fönstret blåser vinden.

Medverkande: 3 (1k, 2m)  Publik: Vuxna

Urpremiär den 4/3 på Det Norske Teatret


Lotta Tejle, Ann Petrén. Foto: Fredrik Andersson

IN MEMORIAM av Emanuelle Davin

Ett bombastiskt fyrverkeri av stora känslor och inre skörhet.

En psykologisk thriller om skådespelarsystrarna Alice och Vivianne som var hyllade stjärnor, riktiga divor, när det begav sig. Idag är de bortglömda och sitter isolerade tillsammans i sitt stora hus och ältar minnen och oförrätter, om och om igen, i en ständig maktkamp. Det finns ett minne som ingen av dem vill ta i, nämligen den händelse som slog deras liv i spillror, men till sist kommer även det i dagen och ingenting blir sig likt.

Medverkande: 2 (2k)  Publik: Vuxna

Urpremiär den 11/9 på Kulturhuset Stadsteatern, i samarbete med Riksteatern


Maia Hansson Bergqvist, Eva Rexed. Foto: Sören Vilks, illustration: Erica Jacobsson

AMBULANS  av Paula Stenström Öhman

En pjäs om trauma och läkande.

Ambulans utspelar sig i hjärtat på några människor som befinner sig i olika faser av kris och trauma. Kanske passerar dom just nu vårt kollektiva undermedvetna, en labyrintisk kulvert under en överfylld akutmottagning? Några flyr ner hit. Några är här för att hjälpa. Några hittar inte längre ut.

I centrum står systrarna Katja och Helena, och Helenas son Simon. Via flashbacks, drömmar och minnesfragment får vi följa dem i underjorden, en bit på vägen mot läkande. Vi får också träffa den lilla orkestern, pappa Ludde, farmor Deborah, vargbröderna Romulus och Remus, BUP-Monika, färjekarlen Carlos och några till.

Medverkande: 4 (2k, 2m)  Publik: Vuxna och unga vuxna

Urpremiär den 17/9 på Unga Dramaten i samarbete med Lumor

Pjäsen belönades 2020 med Daniel Sachs dramatikerpris.


Sven Björklund. Foto: Klara G

RANN HETER EGENTLIGEN NÅGOT ANNAT  av Staffan Göthe

Ett dråpligt samtidsdrama av mästaren Staffan Göthe.

Rann, som egentligen heter något annat, har förlorat både arbete, bostad och familj. Trots att det inte är tillåtet bor han numera på "Liggis", en gammal sanatoriebyggnad som kommunen låtit bli kulturhus i väntan på rivning. På ovanvåningen repeterar Wattenstierna, geni-koreografen som ingen känner till, med sin amatörtrupp.

Men så dyker Signe upp. Hon och Tyko, som kanske är hennes man, har voltat med bilen nere vid vägen, säger hon. Men vilka är de egentligen? Vad vill de? Snart är Rann lurad på allt och fångad i en mardröm.

Medverkande: 6 (3k, 3m)  Publik: Vuxna

Urpremiär den 18/9 på Uppsala Stadsteater


Bild: Teater Halland

ZOOMERS  av Emma Broström

En pulserande thriller om den unga generationen av idag.

Jeff bor i USA, Elektra i Grekland, Samir i Spanien, David i Finland och Frigga i Sverige. På ytan lever de väldigt olika liv, men de funderar alla mycket på framtiden, på både sina egna och världens problem.

Likt en modern viskningslek möts ungdomarna i olika forum på nätet, där den ena kopplas ihop med den andra, som kopplas ihop med den tredje och så vidare. Vad de ännu inte vet, är att deras nyfunna vänskap kommer vara helt avgörande när det gäller att försöka stoppa ett stort terrordåd.

Medverkande: 5 (2k, 3m)  Publik: från ca. 13 år

Urpremiär den 24/9 på Teater Halland


Ing-Marie Carlsson. Foto: Mats Bäcker

CHEFEN FRU INGEBORG  av Hjalmar Bergman, i en dramatisering av Anders Duus

En vital tolkning av Hjalmar Bergmans klassiska kostymdrama.

Ingeborgs liv är alltigenom respektabelt och förutsägbart. Hon driver Örebros finaste klädaffär och tronar som matriark över sin familj. Men när hennes dotter förlovar sig ställs allt på ända. Inte nog med att mannen är en skuldsatt slarver – han väcker också förbjudna känslor i Ingeborg. Snart gungar både familjens och affärens rykte. Till slut står själva livet på spel.

Chefen fru Ingeborg är en älskad klassiker, en rik berättelse präglad av humor, sorg och en knivskarp blick på det mänskliga, full av minnesvärda personporträtt.

Medverkande: 7 (4k, 3m)  Publik: Vuxna

Urpremiär den 25/9 på Örebro Länsteater


Malin Molin, Hanna Hurtig, Wayra Monasterio. Foto: Amelia Bordahl

DRACULA  av Bram Stoker, i en dramatisering av Rikard Lekander

Ett visuellt epos i sann skräckromantisk anda.

Vampyrernas urfader har kittlat nerverna hos läsare och publik i hundratals år. Och än idag kastar han sin fasansfulla skugga över aktuella ämnen som normer, könsstrukturer och sexualitet.

Den unge advokaten Jonathan Harker reser djupt in i Transsylvaniens för att på uppdrag av sin arbetsgivare besöka Greve Dracula. Väl där möts han av en egendomlig gästfrihet. Snart upptäcker han att han snarare är fånge än gäst. När Dracula beger sig till London i jakt på blod blir livet aldrig sig likt igen för Jonathans fästmö Mina och de andra där hemma. Om det finns något liv kvar alls vill säga.

Medverkande: 10 (5k, 5m)  Publik: Vuxna och unga från 15 år

Urpremiär den 25 september på Borås Stadsteater


Bild: Leungchopan/Pond5

DJUR SOM HATAR MÄNNISKOR
Text & musik: Erik Gedeon

En musikalisk science fiction-fabel.

På kommandobryggan till ett rymdskepp möter vi ett gäng djur av varierande art. Bland besättningen finns bland annat förste officeraren Rufus (hund), maskinchefen Ragnhild (orangutang), samt navigatören Karl (padda). Kapten för farkosten är Eva (människa).

Planeten jorden är förbrukad och besättningen är på väg ut i kosmos för att säkra mänsklighetens och arternas överlevnad. Till sin hjälp har de superkvantdatorn Teus. Men att rädda hela vår existens visar sig vara inte alldeles enkelt…

Medverkande: 10 (5k, 5m)  Publik: Vuxna

Urpremiär den 25/9 på Uppsala Stadsteater


Lena Endre. Foto: Klara G

TILLBAKA TILL REIMS  av Didier Eribon
Efter ett koncept utvecklat av SCHAUBÜHNE Berlin
Film: Sébastian Dupouey, Thomas Ostermeier
Översättning: Johan Wollin, Ulf Peter Hallberg

En skådespelerska spelar in en voice over för filmversionen av Didier Eribons hyllade bok Tillbaka till Reims, under ledning av en regissör. Snart spiller filmens frågor om klass över och skapar livlig diskussion även i ljudstudion.

Filmen, som visas som fond i föreställningen, är en dokumentär där sociologen och författaren Didier Eribon själv berättar om hur han återvänder till sin hemstad efter en akademisk karriär i Paris. När han konfronteras med sitt förflutna och sin egen klassresa får han nya insikter om medelklassens brutala exkluderande mekanismer och arbetarklassens förflyttning från vänster till extremhöger. Hur gick det till? Är det vänsterns fel? Eller hans eget? Och vad är lösningen?

Medverkande: 3 (1k, 2m)  Publik: Vuxna

Sverigepremiär den 26/9 på Dramaten, i samproduktion med Göteborgs Stadsteater


Helena af Sandeberg, Emma Broomé, Andreas Kundler. Foto: John Gripenholm

EX  av Marius von Mayenburg, översättning: Magnus Lindman

En psykologisk dramakomedi om den till synes perfekta familjen.

Utifrån sett är de den perfekta familjen. Båda makarna är framgångsrika och de bor med sina två små barn i en vacker lägenhet. Men så en natt dyker mannens ex-flickvän upp i deras hem, och plötsligt förvandlas tillvaron till en mardröm. Det på ytan perfekta livet börjar snabbt krackelera och går emot total kollaps.

Svart humor skymtar mellan raderna och blixtrar till i de vassa replikerna, där karaktärerna möter sig själva och sina tillkortakommanden.

Medverkande: 3 (2k, 1m)  Publik: Vuxna

Världspremiär den 30/9 på Riksteatern i Botkyrka, i samproduktion med Örebro Länsteater


Pjäspresentationerna är hämtade helt eller delvis från teatrarnas hemsidor.


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Lena och Rickard

PS. En del pjäser kan vi inte skicka innan de fått sin urpremiär, men vi noterar gärna ditt intresse och skickar så snart vi får in dem. DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.