Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


URPREMIÄRER och LANDSPREMIÄRER i oktober 2021


Foto: Hussein El-Alawi

TENNSOLDATEN & PAPPERSDANSÖSEN
av Roland Schimmelpfennig, fritt efter H.C. Andersens saga
Översättning: Ulf Peter Hallberg

Med outsiders, förlorare och alla möjliga känslor.

De är brända, smutsiga och utmattade – den enbente soldaten och pappersdansösen. Men de lever fortfarande! Och det är ett mirakel, efter alla faror de mött. Det hela började så fint när de träffades på ett fönsterbräde i barnkammaren och blev kära, men så kom en virvelvind och skickade pappersdansösen upp i skyn medan tennsoldaten brutalt kastades nedåt av sin tyngd. Och ingenting kunde de göra, de var bara hjälplösa leksaker på varsin resa in i det okända. Tills de plötsligt ses igen! Oj vad de har mycket att berätta! 

Medverkande: 2 (1k, 1m)Publik: Från 7 år  Språk: Ty, Sv

Sverigepremiär 2 oktober på Kirsebergsteatern/Malmö Stadsteater


Foto: Thor Brødreskift

STENGD GITAR  av Jon Fosse i en musikalisk dramatisering av Fredrik Longva

"Bortover gangen, og føtene er tunge mot golvet. Døra slo igjen og ungen begynner å grine. Eg går med tunge føter bortover mot heisen. Det er morgon. Full berepose. Ungen skrik."

Så börjar Jon Fosses starka berättelse. Vi möter en ung kvinna som en morgon i december låser sig ute från sin lägenhet. Innanför dörren finns hennes spädbarn. Nu gäller det att hitta vaktmästaren och trösta det skrikande barnet, men fötterna är tunga, sinnet dunkelt och handlingskraften svår att mobilisera. Kvinnan ger sig ut för att finna hjälp. Det blir en färd med många omvägar som så småningom flätar samman nuet med det förflutna; en resa som tar henne allt längre bort från barnet som behöver henne.

Medverkande: 1 (1k) + en musiker  Språk: No  Publik: Vuxna

Urpremiär den 7 oktober på Det Vestnorske Teateret


Foto: Rikard Lilja

EUFORI  av Malin Axelsson
Musik:
Rebecka & Fiona och Simon Hagström

En eurodancemusikal om kickar och kraschar i millennieskiftets IT-yra.

Det är 1996 och Jonny är en tjugoårig tekniknörd utan kärlek, pengar och social status. Men det nya "World Wide Web” öppnar dörrar och i en chattkanal får han kontakt med ”Beautiful Dark Queen”. Förälskelsen leder honom rakt in i den bubblande IT-boomen i Stockholm där han blixtrekryteras till den nystartade webbyrån Target. Världen laddar för millenniefest. Alla aktiekurser pekar uppåt på Nasdaq och den eufori som Jonny nu kastas in i kommer inte bara att förändra honom, utan hela vår värld, i grunden.

Medverkande: 5 (2k, 3m)  Språk: Sv Publik: Vuxna, unga vuxna

Urpremiär den 8 oktober på Riksteatern i samarbete med Östgötateatern


Foto: Johan Gunséus

DET FARLIGA  av Malin Axelsson

En mörk och komisk romance-saga

Ebba och Ann är båda uttråkade och ensamma intill det outhärdligas gräns. Den coola grannen Jack får idén att föra dem två samman och en vild lek tar fart som snart kommer att leda till total katastrof. Det är en lek som handlar om vänskap, romantik, hästar, disco, hemligheter. Och om att närma sig det farliga så mycket att allting bränns och hjärtat rusar.

Det handlar om de innersta hemligheterna och rädslorna, det vi inte ens vet om oss själva, och om en tät gemenskap som är så stark att den till slut suddar ut gränsen mellan verklighet och fantasi.

Medverkande: 3 (2k, 1m)  Språk: Sv  Publik: Familj, barn från ca. 9 år

Urpremiär 8 oktober på Ögonblicksteatern


Illustration: Ivar Martinsson

JA SKITER I ATT DET ÄR FEJK
DET ÄR FÖRJÄVLIGT ÄNDÅ

av Manda Stenström fritt efter en bok av Jack Werner

En svart komedi om osanningar på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik.

När Bo-Göran får höra om eleven som fått kvarsittning för att hennes mobil pryds av svenska flaggan blir han förbannad. Historien visar sig vara en fejk-nyhet men ilskan avtar inte för det. ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävlig ändå”, rasar han.

Sara försöker reparera sin trasiga vänskap med Magda genom vad hon kallar “en bra lögn” eftersom man ju måste skilja på bra och dåliga lögner. Men lögnen ska visa sig få konsekvenser långt större och värre än hon hade kunnat ana.

En kvick pjäs om förhastade slutsatser när rykten sprider sig snabbt över nätet.

Medverkande: 3 (2k, 1m)  Språk: Sv  Publik: Unga från 13 år

Nypremiär 9 oktober på Teater Västernorrland, en samproduktion med Estrad Norr


Bild: Johan Isaksson

FULET  av Gustav Tegby efter en novell av John Ajvide Lindqvist

"Vi undvek Juliette, ungefär som man undviker ett djur med skabb
Känslan av att rör jag vid det där, då kan jag få nåt äckligt på mig.
Nåt som inte går bort."

Tonåringarna Kim och Sandra bestämmer sig för att utsätta sin redan utstötta klasskompis Juliette, även kallad Fulet, för ett elakt skämt. De lurar in henne i en falsk trygghet med löfte om vänskap som lockbete och snart har Fulet fastnat i deras fälla.

Medverkande: 3 (3k)  Språk: Sv  Publik: från 13 år

Finlandspremiär 12 oktober på Nylands Svenska Ungdomsförbund


Foto: Thomas Hultgren

MÖT MIG I GRYNINGEN  av Zinnie Harris

”Det finns alltid parallella universum, varje ögonblick skulle kunna delas…”

Ett kärlekspar sköljs upp på en strand efter en våldsam båtolycka. När den första chocken och den euforiska lättnaden lagt sig börjar de två kvinnorna leta efter en väg hem, men inser snart att de inte alls känner igen sig. Känslan av att något inte stämmer stiger med upptäckten av att de kanske inte är ensamma. Finns det hjälp att få, eller är hotet större än vad de först trott? Medan skymningen faller över det omslutande havet kommer en hisnande insikt krypande, om vad som verkligen krävs för att de ska lyckas ta sig därifrån.

Medverkande: 2 (2m)  Språk: Eng, Sv  Publik: Vuxna

Sverigepremiär 13 oktober med Batalj Scenkonst på Teater Tre


Foto: Magnus Grubb/SMOT

MIN EGEN LILLA LITENav Ulf Stark, dramatisering och musik av Jonatan Sersam

En nyskriven barnopera efter en bok av Ulf Stark!

Min egen lilla liten är en berättelse om närhet och längtan, om hopp, saknad och evig villkorslös kärlek. Varelsen bor ensam i en grotta och allt känns hopplöst. Men en dag kommer det in en gnista i den mörka grottan och en ny värld öppnas upp. Berättelsen gestaltas i ett genomkomponerat musikdramatiskt verk, som även innehåller improviserade delar.

Medverkande: 1 sångare, 3 musiker  Språk: SvPublik: Barn  

Urpremiär 16 oktober på Smålands Musik och Teater


Bild: Teater Playhouse

LIVET SUGER  av Aaron Posner, översättning: Bengt Ohlsson

En komedi, typ efter Tjechovs Onkel Vanja.

Kan man överhuvudtaget hoppas på kärleken eller är det så att livet verkligen suger, och i så fall hela tiden eller bara då och då?

Vi möter Vanja och hans unga släkting Sonja som sköter en gård på landet. Gården ägs av Sonjas frånvarande pappa, den intellektuelle Professorn och hans betydligt yngre och skitsnygga fru Ella. Ett plötsligt besök av det olyckliga paret tänder gnistor och river upp sår, och ställer snart allas liv på ända. Såväl Vanja som hans bäste vän doktor Aster är förälskade i Ella. Sonja är förälskad i doktor Aster, krukmakaren Babs sörjer en förlorad kärlek och Knipan är, även hon, förälskad i Ella.

Medverkande: 7 (4k, 3m)  Språk: Eng, Sv  Publik: Vuxna 

Sverigepremiär 20 oktober på Teater Playhouse


Bild: Teater Halland

DU FINNS  av Arne Lygre, svensk översättning av Marie Lundquist

En rafflande kärlekshistoria av en av Norges främsta dramatiker.

Du finns är en kärlekshistoria mellan två människor på en plats och i en tid som är allt annat än möjlig. Arne Lygres spännande drama skildrar en stormande förälskelse mellan en förälder och en lärare: en förbjuden kärlek som tar slut när livet blir som allra mest smärtsamt. Så en dag möts de på nytt.

Medverkande: 2 (1k, 1m)  Språk: No, Sv Publik: Vuxna  

Sverigepremiär 22 oktober på Teater Halland


Foto: Olof Ringmar

ROBERTS BROBERG- OCH DALBANA  av Jonna Nordenskiöld med musik och sångtexter av Robert Broberg

Ordlekar och finurliga infall.

Under mer än fyrtio år var Robert Broberg en oerhört folkkär artist som drog fulla hus på konserter, shower och turnéer. Han gav ut fler än 20 album och sålde ut Globen flera gånger om.

Robert Broberg slog igenom för den breda publiken som en uppsluppen musik- och ordlekare i tv-programmet Hylands hörna, det ledde till underhållningsprogram ihop med Lasse Hallström och barnprogrammet The Pling & Plong Show. Hans första hitlåt var Maria-Therese följt av Båtlåt, som kom 1967 och handlar om två båtar som blir kära i varandra. Under 80-talet gjorde Broberg en mängd enmansshower på Gröna Lund med hitlåtar som Vatten och Killa mig på ryggen.

Urpremiär 22 oktober på Kulturhuset Stadsteatern

Colombine förmedlar rättigheterna till Robert Brobergs text och musik. Jonna Nordenskiöld representeras av Margareta Petersson/Agent & Produktion.


Foto: Carl Hjelte

MORAL ENLIGT MEDEA  av Athena Farrokhzad

Moral enligt Medea börjar när barnen är döda och dramat är över. Vad har Medea att säga om sin gärning? Vart ska hon ta vägen? I en språklig lek med Medea som litterär gestalt skriver Farrokhzad hennes försvarstal.
Saga Gärdes uppsättning väver samman pjäsen med Euripides drama och dokumentärt material som sätter Medeas öde i ett samtida ljus.

Medverkande: 3 (2k, 1m)  Språk: Sv, No, Fra  Publik: Vuxna 

Sverigepremiär 28 oktober med Amfi #5 på Fri Scen/Kulturhuset Stadsteatern


Bild: Den Nationale Scene

BARNA FRA FROSTMOFJELLET  av Mats Kjelbye efter Laura Fitinghoffs bok, norsk översättning av Geir Meum Olsen

En hjärtevarm familjeföreställning om syskonkärlek och hopp.

Det var en gång fem syskon – och en get som hette Gullspira. En iskall vinter blir de tvingade på flykt över bergen. De ger sig ut på en äventyrlig färd för att söka sig ett nytt hem: En plats där de kan vara tillsammans och känna sig trygga. Med Gullspira som en uppmuntrande följeslagare trotsar barnen den hänsynslösa naturen och fattigdomsbekämpningskommittén. På vägen möter de alla slags människor och djur, och knackar på många dörrar.

Medverkande: 8 (5k, 3m)  Språk: Sv, NoPublik: Familj, från 7 år 

Norgepremiär 29 oktober på Den Nationale Scene


Pjäspresentationerna är hämtade helt eller delvis från teatrarnas hemsidor.


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Lena, Sara och Rickard

PS. En del pjäser kan vi inte skicka innan de fått sin urpremiär, men vi noterar gärna ditt intresse och skickar manus så snart vi får in dem. DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/+46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.