Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Det här är ett nyhetsbrev som Svenska Orienteringsförbundet skickar till landets samtliga föreningar.

Nu laddar vi för en höstsäsong

Vilken sommar vi har haft! Den inleddes med det bästa VM:et någonsin och sen fortsatte landslaget framgångsresan och avslutade världscupen på Idre Fjäll med att vinna båda stafetterna - igen! Imponerande!

SVT:s sändningar har fått mycket beröm och SVT kommer att sända även världscupsavslutningen i Italien den 30/9 - 3/10.

Efter denna fantastiskt framångsrika sommar är vi många som längtar efter en normal höstsäsong. Dock verkar pandemin inte riktigt ge med sig och vi väntar fortfarande på lättnader i restriktionerna.

Till dess får vi nöja oss med deltagartaket om 900 på tävlingar - det är glädjande att se så många tävlingar i kalendern även om 25manna tyvärr tvingades att ställa in även i år.

Inför höstsäsongen satsar vi på utbildningar - det har ju varit skralt med dem under pandemin - hjälp oss att sprida information om alla utbildningar som är på gång!

Sensommarhälsningar från Susanne Maarup, förbundschef


Extra utbildningssatsning för junior- och seniortränare!

Pandemin har påverkat hela orienteringsrörelsen på ett eller annat sätt. Juniorer och yngre seniorer, 17-25 år, är en grupp som drabbats hårt av pandemin. Gemensamma träningar har till stor del uteblivit, få tävlingar har kunnat erbjudas och många har bedrivit studier på distans och tappat mycket av den sociala kontakten som skola och föreningslivet ger.

Givet detta vill SOFT nu göra en extra satsning på 17-25-åringar. U25-campen som arrangerades i sommar i Idre var en del i denna satsning (mer info på Instagram) och nu görs en extra utbildningssatsning för ledare för juniorer och yngre seniorer. Ledarna är de som är närmast utövaren och har en mycket viktig del i att utveckla och behålla.

Under hösten och vintern 2021/2022 kommer vi att erbjuda vår nya junior- och seniortränarutbildning och subventionera den kraftigt för att uppmuntra så många ledare som möjligt att gå den.

SOFTs junior- och seniortränarutbildning är en utbildning som ger grundläggande och heltäckande kompetens för att bedriva en verksamhet för både bredd och elitsatsande individer. Utbildningen riktar sig alltså till tränare på alla nivåer som vill jobba med att utveckla och behålla juniorer och yngre seniorer oavsett om det är på förenings-, distrikts- eller nationell nivå.

Utbildningen består av tre delar (moduler) varav en del är grundläggande för tränare och utgör ett obligatoriskt första steg. Den delen heter Grundutbildning för tränare och kommer på sikt vara en obligatorisk del även i barn och ungdomstränarutbildningarna.

Så den som har gått grundutbildningen har ingång till alla våra tränarutbildningar oavsett målgrupp för sitt tränar/ledarskap. De andra två delarna tar sin utgångspunkt i kunskapsstoffet från Grundutbildning för tränare och den Individuella utvecklingsplanen vari ämnena Hitta rätt, Tänka rätt samt Springa fort och Frisk+ fördjupas och riktar in sig på det orienteringsspecifika tränarskapet. Samtliga delar genomförs i ett varierat lärande som kombinerar egen inläsning och ledarledda utbildning, antingen digitala träffar eller traditionell utbildning där deltagarna träffas.

Kursbeskrivning Junior- och seniortränarutbildningen.

När samtliga delar är genomförda blir deltagaren diplomerad junior- och seniortränare. De två idrottspecifika modulerna kan deltagaren ta i valfri ordning och det är fullt möjligt att ta en modul och stå över närmaste kurstillfälle för den modul som återstår och ta den vid ett senare kurstillfälle. Målet är att erbjuda ett kurstillfälle vardera av de två modulerna per utbildningssäsong (höst-vinter-vår). Beroende på efterfrågan så kan vi komma att erbjuda fler kurstillfällen under en och samma utbildningssäsong.

Vi är mycket tacksamma för hjälp att sprida information om denna satsning inom er omgivning, förening, distrikt och utvecklingsmiljö så att vi kan få ett stort och brett deltagande!

Utbildningskalendern, kursupplägg och anmälan ses nedan

I förbundsnyheten Extra utbildningssatsning för junior- och seniortränare! finner du samlad information om junior- och seniortränarutbildningens utbildningskalender, kort beskrivning av kursupplägg och länkar till inbjudan respektive anmälan till de olika kursomgångarna.

Sista anmälan till första kursomgång av Grundutbildning för tränare är söndagen den 22 augusti.


Glöm inte LOK-ansökan senast 25 augusti!

LOK-stödsansökan för våren ska vara inne senast 25 augusti. Ni ansöker på er förenings IdrottOnline-sida.


World Orienteering Day närmar sig!

Den 8-14 September firar vi tillsammans med flera andra länder i världen World Orienteering Day med syfte att sprida vår fantastiska sport till fler individer och nationer. Läs med på https://worldorienteeringday.com/ hur du och din förening kan engagera er!facebookinstagramtwitterlinkedin

Följ våra sociala medier!Svenska Orienteringsförbundet. Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.svenskorientering.se


Orienteringsföreningar och orienteringsdistrikt får detta nyhetsbrev eftersom er förening/ert distrikt är medlemmar i Svenska Orienteringsförbundet.

Om du vill att någon mer ska få dessa nyhetsbrev hänvisa till att man kan anmäla sig här.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.