20 augusti 2021

Årets svensk i världen LIVE.
Prisceremoni och spännande samtal väntar.

Gränsöverskridande hälsohot – vad kan världen förvänta sig framöver? Det är ämnet som ska diskuteras på Årets svensk i världen LIVE. Medverkar gör Årets svensk i världen 2021, Mikael Dolsten, global forskningschef på Pfizer, Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, Anders Borg, tidigare finansminister, numera finansiell rådgivare och Louise Svanberg, Svenskar i Världens ordförande, tidigare vd och ordförande för EF Education First och numera styrelsemedlem i bl.a. Dana Farber Cancer Institute.

Samtalet leds av Claudia Olsson, utnämnd till Young Global Leader av World Economic Forum och grundare av utbildningsbolaget Stellar Capacity. 

Årets svensk i världen LIVE sänds via Zoom den 26 augusti klockan 18.00-19.00 svensk tid. Klicka på "Läs mer" för att komma vidare till anmälan.

 
Läs mer →
 
 

Utlandssvenskarnas parlament 31 augusti.
Dags för utlandssvenskarnas röst att höras.

Utlandssvenskar, experter, riksdagspolitiker och talare är redo. Välkommen du också!

Den åttonde upplagan av Utlandssvenskarnas parlament inleds med tal från kronprinsessan, därefter öppnar utrikesministern parlamentet och det avslutas med tal från näringsministern. Däremelllan blir det panelsamtal om arbetsmarknaden och utbildning, arbetsgrupper diskuterar fram nya resolutioner som riksdagsledamöter kommenterar. Alla hälsas hjärtligt välkomna!

 
Läs mer →
 
 

Insikter, påverkansarbete och inspiration.
Närmare vår verklighet kan du inte komma.

Bästa tillfället att lära känna Svenskar i Världen, denna solida organisation som har verkat sedan 1938, är att haka på alla aktiviteter som kommer att avlösa varandra under de nästkommande veckorna. Du erbjuds att vara med och utveckla utlandssvenskarnas ståndpunkter inför våra kommande dialoger med beslutsfattare, men också lyssna till vad politiker, myndighetspersoner och experter har för åsikter och tips till alla som vill flytta utomlands, återvända hem, komma in på arbetsmarknaden eller studera utomlands. För att inte tala om möjligheten att ta del av initierad kunskap om dagens forskningsframgångar och hälsohot som är resultatet av vi i över 30 år har riktat strålkastarljuset mot svenskar som har gjort något extraordinärt och därmed förtjänat utmärkelsen Årets svensk i världen.

Allt detta och mycket mer när vi inom kort öppnar de digitala portarna till Svenskar i Världens årsmöte, Årets svensk i världen LIVE och Utlandssvenskarnas parlament. Varmt välkommen till Svenskar i Världen!

 

 

Parlamentet får celebert öppnande och avslut.
Kronprinsessan, utrikesministern och näringsministern deltar.

Vi har tidigare berättat att utrikesminister Ann Linde kommer att öppna Utlandssvenskarnas parlament med ett förinspelat tal. Nu kan vi stolt avslöja att motsvarande görs av kronprinsessan Victoria som inledningstalar och näringsminister Ibrahim Baylan som stänger parlamentet med några avslutande ord.

Foto: Erika Gerdemark, Kungl. Hovstaterna och Kristian Pohl, Regeringskansliet

 
Läs mer →
 
 

Ta chansen att bidra med dina erfarenheter!
Anmäl dig snarast till en av arbetsgrupperna.

I parlamentets arbetsgrupper samlas utlandssvenskar och experter för att diskutera sammantaget 25 resolutioner. Resolutionerna ligger sedan till grund för vårt påverkansarbete. Här har du en unik chans att förklara utmaningar utifrån dina erfarenheter, men också möjlighet att komma med förslag på lösningar. 

I år har vi sex digitala arbetsgrupper: Medborgarrätt 1, Medborgarrätt 2, Utbildning, Medborgarskap, Skatter, och Försäkring & sjukvård.

För att delta i en arbetsgrupp måste du vara medlem. Först till kvarn gäller så anmäl dig redan nu!

Foto: Bengt Säll 

 
Läs mer →
 
 
 

Utlandssvenskar och arbetsmarknaden.
Panelsamtal om erfarenhet och kompetens.

Parlamentets första panel kommer att ta sig an frågan om hur utlandssvenskarnas erfarenheter och kompetens bäst ska kunna tillvaratas på arbetsmarknaden. Moderator är generalsekreterare Cecilia Borglin.

Vi presenterar stolt panelen:

  • Fredrik Hillelson, vd och grundare av rekryteringsföretaget Novare
  • Gunnar Eliasson, professor emeritus i industriell ekonomi/dynamik och författare till boken "Sverige och den globala marknaden för kompetens"
  • Patrik Björck, socialdemokratisk riksdagsledamot, ledamot i arbetsmarknadsutskottet
  • Mats Green, Moderaternas talesperson för arbetsmarknadspolitiska frågor och ledamot i partistyrelsen
 
Läs mer →
 
 

Panel om internationalisering och betyg.
Hur ska vi få fler att studera utomlands? 

Parlamentets andra panel kommer att bjuda på ett spännande samtal om hur politiken och myndigheter ska samverka för att fler svenska studenter ska studera utomlands. Vi ska även diskutera hur utlandsstudierna och betygen bör värderas. 

Moderator är Adrian Stymne, styrelseledamot i Svenskar i Världen och tillika ordförande för Swedish International Students and Alumni (SISA).

Vi presenterar stolt panelen: 

  • Kristina Axén Olin, moderat riksdagsledamot och andre vice ordförande i utbildningsutskottet
  • Hans Adolfsson, rektor Umeå universitet och vice ordförande Sveriges universitets- & högskoleförbund, SUHF
  • Eino Örnfeldt, generaldirektör Universitets- och högskolerådet, UHR
  • Hanna Waerland-Fager, Sveriges ungdomsrepresentant i EU och styrelseledamot i Svenskar i Världen
 
Läs mer →
 
 

Experter är en viktig del av parlamentet.
Representanter från flertalet myndigheter.

För att säkerställa fakta och få tillgång till expertis bjuder vi in ett stort antal experter till Utlandssvenskarnas parlament. Utöver erfarna jurister har vi representanter från bland andra Skatteverket, Transportstyrelsen, Polismyndigheten, Utrikesdepartementet, BankID och CSN. Experterna utgör en viktig del av diskussionerna i arbetsgrupperna där de kan räta ut eventuella frågetecken.

 
Läs mer →
 
 
 

Riksdagspartierna på plats. 
Kommenterar utlandssvenskarnas förslag. 

Samtliga riksdagspartier bjuds in för att ge sin syn på utlandssvenskarnas olika utmaningar. I år välkomnar vi Lars Andersson (SD) riksdagsledamot, Hans Eklind (KD) migrations- och sjukförsäkringspolitisk talesperson, Christina Höj Larsen (V) migrationspolitisk talesperson, Rasmus Ling (MP) migrationspolitisk talesperson, Kerstin Lundgren (C) tredje vice talman, Maria Malmer Stenergard (M) ordförande socialförsäkringsutskottet, Maria Nilsson (L) vice gruppledare och Mathias Tegnér (S) ledamot i näringsutskottet.

 
Läs mer →
 
 

Svenskar i Världens årsmöte.
Vill du vara med, glöm inte att anmäla dig.

Alla medlemmar och partner är välkomna att delta på Svenskar i Världens årsmöte.

Datum: 26 augusti 2021
Tid: 13.00-14.00, svensk tid. Insläppet öppnar 12.45
Plats: Digitalt via Zoom

För mer information, årsmöteshandlingar och anmälan, klicka på "Läs mer" nedan.

 
Läs mer →
 
 

Försörjningskrav för utlandssvenska familjer?
Justitiedepartementet ger svar.

Är utlandssvenskar undantagna försörjningskravet i den nya utlänningslagen som trädde i kraft den 20 juli - eller inte? Många ställer sig frågande utifrån Migrationsverkets information på deras webbplats. Vi har kontaktat Migrationsenheten på Justitiedepartementet för att få svar. De gav ett klart och tydligt besked. 

 
Läs mer →
 
 

Hjälp oss att inspirera, stötta och förändra.
Ditt stöd kommer att göra skillnad.

Genom ett bidrag, en minnesgåva eller genom att testamentera till Svenskar i Världen kan du nu bli en aktiv SVIV-supporter genom att skänka ett bidrag till vår verksamhet. En sak är säker – ditt stöd kommer att göra skillnad för såväl dagens som morgondagens utlandssvenskar. 

 
Läs mer →
 
 

Känner du någon som också borde ha koll? 
Tipsa då om det här nyhetsbrevet.

Känner du någon som bor utomlands, är sugen på att flytta utomlands eller kanske är på väg hem till Sverige igen? Tipsa gärna om vårt nyhetsbrev genom att klicka på länken nedan.

 
Jag vill tipsa en vän →
 
 

Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 

Tack till Volvo Group, Medicover, H&M, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Familjens Jurist, Fonus, Grant Thornton, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.