Newsletter with the latest news. Problem viewing? View it in the browser

Senaste böckerna från Symposion

Sommar, 27 juli 2021

Roman om polsk-judiske konstnären och författaren Bruno Schulz

Den polsk-judiske författaren och konstnären Bruno Schulz mötte döden i en så kallad vild aktion som de tyska nazisterna genomförde i hans hemstad Drohobycz i november 1942. Jämförd med Franz Kafka och vän med Witold Gombrowicz framstår den oftast sjuklige och klene Bruno Schulz idag som en av den polska modernismens främsta företrädare.

De senaste åren har den försynte teckningsläraren vid gymnasiet i Drohobycz rönt en vida uppskattning för sina egenartade groteskerier och framstår som en av de stora avantgardisterna i den polska mellankrigskulturen, känd för sin halsbrytande prosa, de språkliga kullerbyttorna och sin ofta surrealistiska konst.

Mest kända är de till synes absurda historierna om livet i den galiziska provinsen innan Förintelsen drog genom landet i böcker som Kanelbutikerna (1934) och Sanatoriet Timglaset (1937).

Drabbad av antisemitiska trakasserier kom Bruno Schulz även efter sin död att berövas sitt judiska ursprung, där han beskrivs i första hand som en existentiell författare och konstnär som gestaltar universella arketypiska erfarenheter i mänsklighetens mytologiska urhistoria. I romanen Hemma i Drohobycz låter Tom Sandqvist Bruno Schulz själv komma till tals och lägga sig i polemiken om sitt eftermäle. 

TOM SANDQVIST
Som skönlitterär författare har Tom Sandqvist gett ut bland andra romanerna Romanen om örfilen (2015) och Efterlämnad egendom (2017) och Hertha Hesselson (2020). Förutom att han har gett ut flera konstvetenskapliga studier fokuserade på den centraloch östeuropeiska modernismen och den östjudiska kulturen har han även uppmärksammats för den fiktiva berättelsen Titta, en krokodil (2019) om förhållandet mellan Anton Tjechov och landskapsmålaren Isaak Levitan. Tom Sandqvist har prisbelönats av bland andra Svenska Akademien, Svenska Litteratursällskapet och Finlands Svenska Television (romanpriset). År 2019 erhöll han Längmanska Kulturfondens stora kulturpris.

 

 

VERSION 2.0

Konsten att fotografera fåglar och andra djur

"Konsten att fotografera fåglar och andra djur. Version 2.0 ger en föredömlig genomgång av allt du kan tänkas vilja veta och även mycket du troligen inte hade en aning om att du kan behöva tänka på. Så mycket mer heltäckande än så här går det inte att skriva en bok om naturfoto." ERIK HANSSON, NATURSIDAN

“Den nya boken är något så ovanligt som en inspirerande faktabok på 2,3 kg i stort coffetableformat med fantastiska helsidesbilder i makalöst bra tryck. Den är underbar att sitta och bläddra i bara för bildernas skull … Det som skiljer boken från liknande handböcker är Östlings personliga och varma anslag. Jag gillar det! Han berättar för läsaren på ett mycket enkelt och levande sätt." MIKAEL ARINDER, ANSER

“Brutus måste trots hård konkurrens betraktas som nestorn inom fågelfoto i vårt land. Och han har så god hand med läsaren att boken utan svårighet kan läsas från pärm till pärm… Det är några böcker sedan författaren och fotografen själv tog över ansvaret också för texten … Vilket han gör med den äran. Texten vandrar som en föreläsning med personliga kommentarer, den vindlar sig fram alldeles enkelt och lättbegripligt. Och framför allt vill jag framhäva dess entydiga pedagogiska ådra. Det känns som om allting blir så mycket lättare i Östlings goda sällskap.” TORSTEN-GREEN PETERSEN, VÅR FÅGELVÄRLD

 

 
Läs mer/Beställ signerad bok
 

Ta hand om varandra!

Vi hörs om fem-sex veckor med nya utgivningar.

SYMPOSION

You are receiving this newsletter because you're a customer or since you have signed up on our newsletter.

Edit subscription | Cancel subscription