15 juli 2021

Utlandssvenskarnas parlament.
Vårt viktigaste evenemang närmar sig.

Utlandssvenskarnas parlament är vårt viktigaste påverkansforum och går av stapeln den 31 augusti. Vi kan utlova en helspäckad dag med olika panelsamtal, behandling av sakfrågor, samtal med politiker och mycket mer.

På vår webbsida kan du anmäla dig till arbetsgrupperna, läsa resolutionerna och se vilka politiker och experter som kommer. Leta också upp oss på Facebook och gå med i eventet "Utlandssvenskarnas parlament" så att du inte missar något. Parlamentet kommer att sändas live från vår huvudpartner SEB:s studio.

 
Läs mer →
 
 

Svensk belönas för insatser inom forskning.
Och snart dags för din röst att höras.

Vilken månad vi har framför oss! Nu ska alla planer som har skissats upp på ritbordet och alla beslut som har tagits under våren realiseras. Först ut var tillkännagivandet av Årets svensk i världen som denna gång gick till Pfizers globala forskningschef Mikael Dolsten. Han har bland annat lett det framgångsrika arbetet med att ta fram ett vaccin mot covid-19. Den 26 augusti deltar Dolsten tillsammans med välkända gäster på den digitala prisceremonin Årets svensk i världen LIVE. Några dagar senare, på augustis sista dag, är det äntligen dags för Utlandssvenskarnas parlament. Det är vårt viktigaste påverkansforum där vi tillsammans med experter och politiker ska diskutera lösningsförslag på olika utmaningar. Det är dessutom ett ypperligt tillfälle att göra din röst hörd, så missa inte chansen. Slutligen, om några dagar börjar den nya utlänningslagen gälla, och det utan försörjningskrav för utlandssvenska familjer. Finally!

 

 

Utrikesministern på parlamentet.
Skickar hälsning till utlandssvenskarna. 

Logistikutmaningen med att vara på två platser samtigt löses genom att i förväg samla sina tankar och spela in dessa. Utrikesminister Ann Linde medverkar digitalt på Utlandssvenskarnas parlament.

 

 

Vilken frågor intresserar dig mest?
Först till kvarn, glöm inte att anmäla dig. 

I parlamentets digitala arbetsgrupper samlas utlandssvenskar för att tillsammans med experter diskutera de resolutioner som tagits fram kopplade till de utmaningar som utlandssvenskar kan stöta på under sin tid boendes utomlands, eller när de väl är hemma igen. De färdiga resolutionerna ligger sedan till grund för vårt framtida påverkansarbete. 

Varje arbetsgrupp har en ordförande från SVIV:s styrelse, en sekreterare och en eller flera experter. 

I år har vi sex olika arbetsgrupper: Medborgarrätt 1, Medborgarrätt 2, Utbildning, Medborgarskap, Skatter, och Försäkring & sjukvård.

För att delta i en arbetsgrupp måste du vara medlem. Det är först till kvarn som gäller så anmäl dig redan nu!

 
Läs mer →
 
 
 

Utlandssvenskar och arbetsmarknaden.
Panelsamtal om erfarenhet och kompetens.

Parlamentets första panel kommer att ta sig an frågan om hur utlandssvenskars erfarenheter och kompetens bäst ska kunna tillvaratas på arbetsmarknaden. 

Moderator är generalsekreterare Cecilia Borglin. Med oss i panelen har vi bland andra:

  • Gunnar Eliasson, professor emeritus i industriell ekonomi/dynamik och författare till boken "Sverige och den globala marknaden för kompetens"
  • Mats Green, Moderaternas talesperson för arbetsmarknadspolitiska frågor och ledamot i partistyrelsen
  • Fredrik Hillelson, vd och grundare av rekryteringsföretaget Novare
 
Läs mer →
 
 

Panel om internationalisering och betyg.
Hur ska vi få fler att studera utomlands? 

Parlamentets andra panel kommer att bjuda på ett spännande samtal om hur politiken och myndigheter ska samverka för att fler svenska studenter ska studera utomlands. Vi ska även diskutera hur utlandsstudierna och betygen bör värderas. 

Moderator är styrelseledamot Adrian Stymne, tillika ordförande för Swedish International Students and Alumni (SISA). Med oss i panelen har vi bland andra:

  • Kristina Axén Olin, moderat riksdagsledamot och andre vice ordförande i Utbildningsutskottet
  • Hanna Waerland-Fager, Sveriges ungdomsrepresentant i EU och tillika styrelseledamot i Svenskar i Världen
 
Läs mer →
 
 
 

Riksdagspartierna snart på plats. 
Kommenterar utlandssvenskarnas förslag. 

Samtliga riksdagspartier bjuds in för att ge sin syn på utlandssvenskarnas olika utmaningar. I år välkomnar vi Lars Andersson (SD) riksdagsledamot, Christina Höj Larsen (V) migrationspolitisk talesperson, Rasmus Ling (MP) migrationspolitisk talesperson, Kerstin Lundgren (C) tredje vice talman, Maria Malmer Stenergard (M) ordförande socialförsäkringsutskottet och Maria Nilsson (L) vice gruppledare. Inom kort hoppas vi kunna presentera representanterna från Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

 
Läs mer →
 
 

Mikael Dolsten - Årets svensk i världen 2021.
Prisceremoni och spännande samtal väntar.

Mikael Dolsten, global forskningschef på Pfizer, utnämns i år till Årets svensk i världen. Svenskar i Världen har delat ut utmärkelsen sedan 1988.

Prisceremonin äger rum i samband med ett spännande panelsamtal i vilket Mikael Dolsten deltar tillsammans med välkända gäster. Årets svensk i världen LIVE modereras av SVIV:s styrelseledamot Claudia Olsson och sänds via Zoom den 26 augusti klockan 18.00-19.00 svensk tid. 

Klicka på "Läs mer" för att läsa hela motiveringen och komma vidare till anmälan för Årets svensk i världen LIVE.

 
Läs mer →
 
 

Svenskar i Världens årsmöte.
Vill du vara med, glöm inte att anmäla dig.

Årsmötet som brukar äga rum i ett somrigt Stockholm kommer återigen att ske digitalt med tanke på pandemin. Alla medlemmar och partner är välkomna att delta.

Datum: 26 augusti 2021
Tid: 13.00-14.00, svensk tid. Insläppet öppnar 12.45
Plats: Digitalt via Zoom

 
Läs mer →
 
 

Nya utlänningslagen snart på plats.
Förbättrade förutsättningar för familjer.

Arbetet med att inkludera utlandssvenskarnas behov i den kommande migrationspolitiken har varit en av våra mest prioriterade frågor det senaste året. Att försörjningskravet nu är borta är en stor seger för alla utlandssvenska familjer, där partnern inte är en EU-medborgare.

 
Läs mer →
 
 

Donera till ett viktigt arbete.
Ditt stöd kommer att göra skillnad.

Genom ett bidrag, en minnesgåva eller genom att testamentera till Svenskar i Världen kan du nu stödja vår verksamhet. En sak är säker – ditt stöd kommer att göra skillnad för utlandssvenskarna. Oavsett storleken på din gåva publicerar vi ditt namn tillsammans med alla andra generösa givare.

 
Läs mer →
 
 

Känner du någon som också borde ha koll? 
Tipsa då om det här nyhetsbrevet.

Känner du någon som bor utomlands, är sugen på att flytta utomlands eller kanske är på väg hem till Sverige igen? Tipsa gärna om vårt nyhetsbrev genom att klicka på länken nedan.

 
Jag vill tipsa en vän →
 
 

Senaste nyheterna.
Fler nyheter finns på vår hemsida. 

2021-07-12
Kan man köra bil i Sverige med sitt pass om svenskt fysiskt körkort saknas?
Hur funkar det med att köra bil i Sverige om du har behörighet till ett svenskt körkort men eftersom du är bosatt utomlands har du inte kunnat förnya det. Vi har varit i kontakt med Transportstyrelsen.
Läs här →

2021-07-05
Sista utropet: Praktisera på Svenskar i Världen
Om du är snabb, ambitiös och trevligt har du nu ett kanonläge att få en spännande, lärorik och rolig praktikplats hos oss i höst.
Läs här →

2021-06-23
Ändringar i utlänningslagen
Läs om förslagen som riksdagen har röstat igenom i utlänningslagen.   
Läs här →

2021-06-22
Styrelseledamot Fredrik Rågmark gästar Åboms podd 
Fonus vd Mikael Åbom bjuder in intressanta ledare till sin podd, Åboms podd, för att samtala och diskutera kring ledarskap, kommunikation och drivkrafter. En av hans gäster är Svenskar i Världens styrelseledamot Fredrik Rågmark. 
Läs här →

2021-06-17
Slutstuderat i USA?
Kommer den nya lagen som träder i kraft den 18 juni 2021 hindra svenska medborgare från att studera i USA? Charlotta Mantz, grundare av College Service skriver om en ny lag som kan komma att lägga krokben för utlandsstudier.
Läs här →

 
Alla nyheter →
 
 

Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 

Tack till Volvo Group, Medicover, H&M, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Familjens Jurist, Fonus, Grant Thornton, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.