Nyhetsbrev nr 21, från Seniorkonsult Direkt i juli 2021. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Nytt uppdrag för Cecilia

Cecilia Ahlgren Fries
Cecilia Ahlgren Fries

Cecilia Ahlgren Fries arbetar just nu som interim chef kommunikation & marknadsföring på Svenska Institutet för Standarder, SIS.

SIS är en organisation som arbetar med att skapa internationella standarder. Standardiseringen främjar Sveriges konkurrenskraft, underlättar för konsumenter och företag samt medverkar till en smart och hållbar samhällsutveckling. 

Vi gratulerar Cecilia till det nya uppdraget! 


Pandemin har lockat oss till nya kunskaper

Sverige rankas som etta i världen i Network Readiness Index (NRI) som är en årlig undersökning av länders förmåga att tillvarata digitaliseringens möjligheter. I 2020 års rapport ligger fokus på förmågan att använda digitala verktyg för att hantera de samhälleliga konsekvenserna av Covid-19. (Sverige toppade även rankingen 2019). 

Under pandemin så har intresset för digitalt innehåll som är utbildande ökat hos svenskarna. Nära 70 % har tittat på kunskapsbetonat material under pandemin och 75 % vänt sig till onlinesajter för att titta på "gör-det-själv-videor. 

Undertecknade har också lärt oss någonting nytt under  pandemin - Eva har studerat ryska och Pia har odlat tomater. 

Källor: Regeringen.se, om Ipsosmätning för Youtube Sverige i DN 210628. 


Fler svenskar har en ljus framtidssyn

Svenskarna är positiva i sin framtidssyn sett till det globala pandemiläget. Hela 74 % har uppgett att de ser ljust på framtiden eller mycket ljust på framtiden. 

Källa: Kantar Sifos "Corona-barometer", 18 juni 2021.


Ha en fortsatt skön sommar!

Fotograf: Sven G Nilsson
Fotograf: Sven G Nilsson

önskar Pia & Eva, Seniorkonsult Direkt

Pekka: Svensk ekonomi ser väldigt stark ut för tillfället

Ekonomi- och finansanalytiker, Pekka Kääntä
Ekonomi- och finansanalytiker, Pekka Kääntä

Pekka Kääntä har en stående krönika, "Pekkas makrokommentar" som du kan följa på ekonomisajten Placera.se. Han är fristående analytiker/skribent och har en mycket bred kompetens inom ekonomi och finans.

I mer än 30 år har han, ur lite olika perspektiv, följt och analyserat det som sker i vår omvärld. Pekka var f.ö. den första specialisten vi intervjuade, (se Seniorkonsult Direkt Nyhetsbrev nr 1, i december 2015).

Vi har ställt honom följande frågor:

- Vi har en pågående pandemin och riksdagen har bifallit yrkandet om missförtroendeomröstning.

Hur påverkar dessa faktorer den svenska finansmarknaden? Och hur kommer de att påverka oss här i Sverige under de närmaste åren?

På kort sikt påverkar det här inte marknaden på något avgörande sätt. I stort sett inte alls. Svensk ekonomi ser i grunden väldigt stark ut för tillfället och det är det som finansmarknaden fokuserar på.

På längre sikt är det väl främst ett antal strukturreformer som riskerar att fördröjas eller inte ens genomföras. Det är förstås olycklig men allt tyder på att vi får vänja oss med ett stökigt parlamentariskt läge under lång tid framöver. Det smått ironiska i just den här krisen är att Stefan Löfven nog har lättare att accepteras som statsminister medan Ulf Kristersson skulle ha lättare att få igenom sin ekonomiska politik.

- När du tittar framåt i tiden med din erfarenhet:

kommer vi att ha en fortsatt börsuppgång under resterande del av detta år och nästa eller finns det alternativa scenarion? Och hur ser dessa scenarion i så fall ut?

Den svenska börsen är upp med runt 23 procent i år, inklusive utdelningar. Så riskaptiten på finansmarknaden är just nu på topp och det skulle förstås kunna hålla i sig ett bra tag framöver.

Men ska jag sia något om framtiden så tror jag vi har en tuffare börsresa framför oss. Inte så att jag ser någon krasch, men en trög och lite skakig börsresa. Det kanske största hotet mot börsen är att centralbankerna, och då främst den amerikanska, ska börja strama åt den ultralätta penningpolitiken. Givetvis vid sidan att vi får se nya, och ännu allvarligare, virusvarianter.

- Om du skulle ge en novis råd om hur finansmarknaden fungerar, vilket lättförståeligt material skulle du då tipsa om?

En klassiker i sammanhanget är Vår ekonomi”Klas Eklunds ”. Den är visserligen mer inriktade på makroekonomi i stort, men kan användas som någon form av referensverk.

När det gäller finansmarknaden i stort och hur den fungerar är det betydligt svårare att ge förslag på något enskilt sammanfattande verk. En upp på Wall StreetPeter Lynch ”” är riktigt, riktigt bra och väcker spekulanten i dig.

Lite mer om hur man ska tänka kring investeringar och privatekonomi kan man läsa om i Rich Dad, Poor Dad”” av Robert T Kyosaki.

Sen ska man förstås följa allt som skrivs på ekonomisajten Placera.se där även ”yours truly” medverkar.


Vad händer hos dig? Hör gärna av dig

Vad händer hos dig? Har du också lärt dig någonting nytt under pandemin? Har du fått ett nytt uppdrag? Skrivit en bok? Vidareutbildat dig? Tagit en ny bild? Behöver din presentationssida uppdateras? Hör gärna av dig till oss på info@seniorkonsultdirekt.se så ordnar vi det. 


Få mer gjort med mindre ansträngning

Bokomslag "Hjärnfokus", av Johan Bergstad
Bokomslag "Hjärnfokus", av Johan Bergstad

Här kommer ett boktips för dig som har hundra bollar i luften och behöver fokusera på en sak i taget. Ny forskning visar att vi kan få mer gjort med mindre ansträngning. "Hjärnfokus" ger dig verktygen du behöver för att vara mentalt närvarande och växla från "doing mode" till "being mode". Att hitta lugnet mitt i stormen. När tankedimman lättar blir du lugn, kreativ och fokuserad. I boken får du också veta varför multitasking är en myt, varför smarta människor ofta underpresterar och vad som utmärker världens lyckligaste människa. 


Seniorkonsult Direkt är ett rikstäckande nätverk av erfarna specialister som är företagare med minst tio års erfarenhet inom sin specialistkompetens. På seniorkonsultdirekt.se når du specialistkompetens snabbt.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du ingår i Seniorkonsult Direkt eller för att du har visat intresse för nätverket Seniorkonsult Direkt. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter