Nyhetsbrev kultur från Sotenäs kommun. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Sotenäs kultur juli

Skåreskär. Foto: Carl Forsberg

Äntligen får vi uppleva kultur på plats igen! Från och med igår 1 juli kan upp till 50 deltagare tillåtas på inomhusarrangemang. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 300 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus gäller maximalt 600 deltagare utan anvisad sittplats, respektive 3 000 deltagare som anvisas en sittplats.

Många föreningar och arrangörer har dock inte kunnat ställa om i tid eftersom vi i det längsta levat i osäkerhet om hur och när restriktionerna skulle släppas. Trots det erbjuder vårt hörn av världen flera fina kulturupplevelser i sommar. Hoppas ni får möjlighet att ta del av många av dem!

Önskar en glad sommar,
Carl Forsberg, kultursekreterare


Kvirr

Årets Kvirr - konstvandring i Ranrike - äger rum den 15, 16, 17 och 18 juli. Då öppnar 31 konstnärer sina ateljéer i norraBohuslän. Den 10 juli öppnar Kvirrs stora Sommarutställning på Solhem Konsthall i Rabbalshede. Den pågår till den 7 augusti.

Välkommen till årets Kvirr! Läs mer om konstvandringen på Kvirrs hemsida.


Udden skulptur

Välkommen till den elfte upplagan av Udden Skulptur i det gamla stenbrottet vid Norra Kajen i Hunnebostrand.

Invigningen startar kl 11 den 3 juli.

Årets utställning består av nio skulpturer och installationer av tio deltagande konstnärer från Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien och Belgien. Utställningen visar skulptur och installation som på olika sätt korresponderar med platsen.

Flera av verken i utställningen tar upp aktuella samtida referenser och den nutida verkligheten tas in i konsten. Andra undersöker det djupt mänskliga.

Skulpturerna och installationerna skriver in sig i landskapet och förhåller sig till havet, berget och ljuset. Samtiden möter arvet från det gamla stenbrottet där det bröts granit från slutet av 1800-talet fram till 1970-talet.

Nu har konsten tagit stenindustrins plats och den dramatiska vyn mot havet bevaras.

Udden Skulptur är en jurybedömd utställning där urvalet har gjorts utifrån verk konstnärer har sökt för att delta med.

Urvalet har gjorts av Uddens konstnärliga råd som består av Sanne Kofod Olsen, Agnes Mohlin, Johan Zetterquist och Elisabeth Åström.

Läs mer på Udden skulpturs hemsida.


Stallebrottet

Stallebrottet är en av de stora kulturscenerna i kommunen, placerad i ett gammalt stenbrott på Bohus Malmön. I år har det in i det sista varit osäkert vilka restriktioner som kommer att gälla, men trots det kan föreningen som driver scenen presentera sex konserter i sommar. 

Läs mer och boka biljetter på Stallebrottets hemsida.


Kungshamns hembygdsförening

Gerlegården har öppet varje onsdag och torsdag från kl 13.00 till ca 17.00 under våren o sommaren. Grupper kan förboka, max 4 personer. Läs mer på föreningens FB-sida.


Sotenäsgillet

Sotenäsgillet har startat en vandringsgrupp, en grupp för alla som älskar naturen. Här delas bilder, upplevelser och förslag för utflykter. Gå med i FB-gruppen Vandringsgrupper Sotenäs-Bottna om du vill ha mer information om när vandringarna äger rum och var de sker.

AKTIVITETER SOMMAREN 2021

På telefon 070-0638456 kan ni på expeditionstid, vardagar mellan kl. 9.00 och 12.00, boka in er på speciella visningar av Gammelgården, Offficersbostaden och Stenhuggerimuseet. Priset per besökare för guidad tur är 100 kr vilket också inkluderar fika.

OFFICERSBOSTADENär från och med den lördagen den 10 juli öppen för spontanbesök, lördagar och söndagar mellan kl. 13.00 och 17.00. Kika in så berättar vi lite om Gammelgården och historien om hur en officersfamilj bodde för 200 år sedan under tiden ni njuter en kopp kaffe med dopp.Entré 30 kr.

STENHUGGERIMUSEET är från och med måndagen den 5 juli öppet för spontanbesök, måndagar mellan 13.00 och 17.00.På Stenhuggerimuseet får du en inblick i stenhuggeriepokens hundraåriga historia, om graniten och om hur stenarbetarnas och smedernas vardag gestaltade sig.Entré 30 kr. *Hjärtligt välkomna!


Sommarutställning på KKV Bohuslän

27 juni – 15 augusti visar KKV Bohuslän i Stensalen årets stora medlemsutställning med verk av över 80 konstnärer. Utställningen ger en inblick i medlemmarnas arbete i allt från sten och keramik till textil och måleri. 

I Lilla Galleriet presenteras årets stipendiater Therese Johansson och Maria Jacobson. 

Utställningarna är öppna onsdag-söndag 12-17.

Läs mer på KKV Bohusläns hemsida.


Gerlesborgsskolan

Under hela året visas utställningar i Galleri Gerlesborg i skolans huvudbyggnad. Gerlesborgs Konsthall är öppen under sommarsäsongen. Utställningsverksamheten är en arena för samtidskonst där ett brett spektra av konstnärliga uttryck presenteras.

Gerlesborgs konsthall: 

Textila scenöppningar – En utställning med Elsa Agélii, Diana Agunbiade-Kolawole, Ismaila Fatty, Kolbrún Inga Søring och Kiyoshi Yamamoto

Pågående 27 juni–1 augusti 2021
Öppettider tisdag–söndag kl. 11:00–17:00
måndagar stängt

Galleri Gerlesborg:

Ändhållplats - Karl & Carl
Utställning i Galleri Gerlesborg
27 juni–1 augusti

Öppettider tisdag–söndag 11:00–17:00
måndag stängt

Konsert:

Lördagen den 24 juli kl 19.30

Malin Almgren – trumset / sampling-pad 
Karolina Almgren – saxofon / sång

Läs mer på Gerlesborgsskolans hemsida.


Miljöjägarna

Nu har du och nio andra ungdomar - 15-26 år - chansen att komma till Kulturhuset Hav och Land och göra film!

Miljöjägarna kommer att hålla en två-dagarsworkshop där du får lära dig att producera en egen film med fokus på miljö.

Läs mer om hur du anmäler dig på Hav och Lands hemsida.


Bioprogrammet på Hav och Land

ÄNTLIGEN KAN VI VISA FILM IGEN!


Max 50 besökare per visning.
Varannan rad är obokbar och två stolplatser blir automatiskt uppbokade vid beställning av platser vilket innebär att avståndet till andra sällskap alltid är enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Läs hela bioprogrammet på Hav och Lands hemsida.


Så funkar det

Nyhetsbrevet om kultur i Sotenäs kommun kommer ut den 29:e varje månad. Vill du att ditt evenemang ska synas här, så maila till kultursekreteraren senast den 27:e månaden innan ditt evenemang äger rum. Du behöver beskriva evenemanget med en mening och bifoga en länk till en sida med mer utförlig beskrivning. Se ovan på kalendariet för att få en uppfattning om hur det kommer att se ut.


facebookinstagram

E-post: carl.forsberg@sotenas.se

Telefon: 0523 - 664 788

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har anmält dig via vår hemsida eller på annat sätt godkänt att din adress används för utskick. Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.