Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Foto från bohusracet i bohusläns skärgård. foto:Katrin Ryrfeldt.

Snart smäller startskottet för Pantaenius BohusRacet 2021 !

Fredag 2 juli går startskottet för det 23:e Bohusracet. 122 båtar är anmälda i år. 244 seglare ser fram emot att segla dag och natt genom Bohusläns vackra skärgård. Mer än 177 sjömil från Uddevalla via Marstrand, Fjällbacka, Strömstad och norska Trestenene, och tillbaka mot mål i Smögen. En tävling i seglingsförmåga, sjömanskap, samarbete och uthållighet. Ett seglingsäventyr och en stor naturupplevelse! Vi hoppas på gott seglarväder och hälsar alla välkomna till Uddevalla!

Program

Torsdag 1/7  

14:00 - 19:00    Tävlingssekretariatet är öppet för registrering, på funktionärsbåten Dehler 38 ”Dehlight”, som är förtöjd utanför Uddevalla Turistinfo

16:00 – 21:00 Seglarmiddag att avnjutas på båten. Take-away hämtas vid Thai-restaurangen i Folkets hus

17:00 – 20:00 Säkerhetsbesiktning görs av båtarna av funktionärer från kajen

19:00 - 19:15    Rorsmansmöte ersätts av kortare information via VHF på kanal 72 och förhoppningsvis även via Facebook Pantaenius Bohusracet

Fredag 2/7

07:00 - 09:00 Tävlingssekretariatet är öppet

09:00 - 14:10 Starter utanför Skeppsviken

Lördag 3/7

 • Målgång i Smögen. Målet stänger söndag 10:00
 • Trackers och rorsmansförklaring lämnas på funktionärsbåten som är en Celeste 37 motorbåt förtöjd i närheten av Göstas Fisk. Där kan även vandringspriser och nyttopriser från våra sponsorer hämtas.
 • Fisksoppa serveras Take-Away från Ostronbanken nära Göstas Fisk, att ta med och äta på den egna båten.

SRSs

Skeppare ansvarar för att SRSs är korrekt. Om det ska ändras ber vi er mejla mätbrevet till kappsegling@vikenagir.se


Klassindelning

Indelning i klasser följer båtarnas SRS-tal men lika båtar placeras i samma klass av rättviseskäl.

Startgrupper

Start sker efter GPS-tid. Nedräkning sker på VHF kanal 72. Följande tider gäller för startgrupperna:

Klass/start                    Starttid

Start klass 1                   kl 09:00

Start klass 2                   kl 10:00                                        

Start klass 3                   kl 11:00       

Start klass 4                   kl 12:00

Start klass 5                   kl 13:00   

Start klass 6                   kl 14:00                     

Start klass 7 Flerskrov   kl 14:10 

Klasspriser

Förutom priser i SRS-startklasserna utdelas även pris ”bästa båt” till de båttyper som är minst tre båtar: Följande båttyper tävlar om ”bästa båt”:

Klass 1 – 4 st Cumulus

Klass 3 – 7st Smaragd, 4st First 31.7, 3st X-332

Klass 4 – 3st FarEast 28r, 3st First 35

Hamnplats i Uddevalla

Hamnplatser finns främst på södra sidan av Bäveån. Beskrivning från 2020 finns som pdf på hemsidan www.bohusracet.se / Om tävlingen / Hamnfakta. Även gästhamnen i Gustafsberg och Rödö-hamnen är möjliga alternativ.

Corona-anpassat genomförande 2021

Vi är glada att racet kan genomföras under rådande omständigheter. Vi ber alla seglare om respekt och förståelse för de hänsyn som måste tas för att förebygga och begränsa smittspridningen. Arrangörs-gruppen ber därför alla deltagare att:

 • Besättningar uppmanas att bunkra allt de behöver före, under och efter racet innan de lämnar sin hemmahamn. Undvik att handla i Uddevalla och Smögen.
 • För de deltagarbåtar som förtöjer före tävlingen i Uddevalla och efter tävlingen i Smögen: SSVÄ uppmanar seglarna att så långt möjligt hålla sig på sin båt.
 • Registrering sker från funktionärsbåt vid kajen, en besättning åt gången. Tracker, årets Race-tröja, tävlingsflagga mm hämtas där.
 • Skepparmöte sker via VHF och Facebook Pantaenius Bohusracet. Info som seglingsföreskrifter, deltagarlista med klass-indelning, SRSs mm finns på hemsidan:
 • Hamnavgift i Uddevalla ingår torsdag–fredag. Koden till toaletter är Herrar: 2021, Handikapp: 2022, Damer: 2023. Använd så långt som möjligt dusch och toalett i båten.
 • Säkerhetsgenomgång av båtar görs utan att funktionärer går ombord. Utvalda besättningar lägger fram säkerhetsutrustningen i sittbrunnen väl synlig från kajen för funktionär med kikare.
 • Middag i Uddevalla blir färdigförpackad och i förväg beställd ”Take Away” att ätas på båten. Vid registrering får ni mat-biljetter som lämnas när en från varje besättning hämtar maten vid Thai-restaurangen i Folkets Hus bottenvåning.
 • Rundningen av Trestenene gäller i år. Vi har polisens tillstånd att segla på norskt vatten men inte att gå i land eller plocka upp någon!
 • Rorsmansförklaring och tracker ”TracTrac” lämnas vid funktionärsbåt Celeste 37 efter målgång i Smögen.
 • Fisksoppa i Smögen blir Take Away, och hämtas vid Ostronbanken, granne med Göstas Fisk. Ni får matbiljetter när tracker lämnas på funktionärsbåten.
 • Prisutdelning kommer inte att kunna hållas publikt i Smögen. Vandringspriser och några nytto-priser från våra sponsorer, delar vi om möjligt ut från funktionärsbåten. Om du tror att du vunnit din klass, gå till funktionärsbåten.
 • Deltagande besättningar ansvarar för att följa Folkhälsomyndigheternas råd och riktlinjer. SSVÄ ber alla deltagare att hålla sig informerade och följa de restriktioner som gäller vid tidpunkten för regattan.
 • Deltagarna bedömer och beslutar själva om de ska delta utifrån sin risksituation, förutsättningar och myndigheters restriktioner vid tidpunkten för regattan.

Säkerhet

 • En båt som startar men utgår, och en båt som inte kommer till start ska underrätta säkerhetsansvarig Hans Bäckström om det så snart som möjligt på SMS +46 73 246 95 06. Skicka meddelandet enligt följande: Segelnummer, skeppare och orsak. Båt som utgår ska även via SMS meddela när och var de är tryggt förtöjda i hamn.
 • De tävlande ska under tävlingen ha VHF påslagen med passning på kanal 72 att användas som kommunikationskanal mellan båtarna.

Vid säkerhetsbesiktning ska följande finnas väl synligt i sittbrunnen: VHF, två hinkar med lina, säkerhetsband från för till akter, 2 livlinor, 2 livselar, mobiltelefon, brandsläckare, vattentät ficklampa, första hjälpen-kit, kastlina minst 15m, sittbrunnskniv fastsatt på lämpligt ställe, ankare, magnetisk kompass


TracTrac

Deltagare och supporters kan följa racet i appen TracTrac. Ladda ned den och välj Pantaenius Bohusracet i arrangemangslistan. Mer info från Sail Race System på norska:

 • Som deltager i Pantaenius Bohusracet 2021 så skal dere ha med en  tracker som skal ta tiden på dere fra dere passerer startlinjen og til dere passerer mållinjen. 
 • TRACKERENE ER SATT I ”SLEEP-MODUS” OG DE BLIR AUTOMATISK AKTIVE FØR KL 08:00 PÅ FREDAG 2 juli.
 • Trackeren består av to elementer GPS og GSM. Den er programmert til å ta ned posisjonen hvert 70 sek og sender denne over mobilnettet hvert 70 sek. Dersom trackeren er utenfor mobildekning vil posisjonene bli lagret i enheten og sendes ved første anledning. Alle deltagerne vil være utenfor dekning i perioder.
 • Trackers som inte återlämnats i Smögen postas snarast till Robert Trolled, Norra Överbybergsvägen 4, 451 98 Uddevalla
 • Ha en fin tur, og trenger der hjelp med trackeren så er det bare å ringe: +47 906 14 299, Hans-Petter Jensen

Sponsorer

Årets racetröja är en funktionströja från välkända Craft, sponsrad av YP Yrkesbutiker. Bär den med stolthet före racet i Uddevalla och efter racet i Smögen!


Pantaenius Bohusracet på Facebook


Sponsorer
facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.