SENASTE NYTT OM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING
Har du problem med visningen? Se e-nytt i online i din webbläsare →

2021-06-30

Nästa vecka går Tremedia på semester

Nu är det sommarlov för eleverna och nästa vecka börjar semestern för oss på Tremedia.

Vi har semesterstängt vecka 27-31. Den 9 augusti är vi tillbaka på kontoret redo för hösten.

Under semestern kommer vi inte att göra några leveranser och om du gör en beställning kan det dröja innan du får en orderbekräftelse.

Har du brådskande ärenden så mejla anna@tremedia.se. Vi tittar på mejlen med jämna mellanrum under semesterstängningen.

Ha en härlig sommar så hörs vi till hösten!

 

Beställ höstens produkter

Nu ligger Programväljaren och övriga produkter på tryck och vi väntar med spänning på att de nya Programväljarkorten och den nya Programväljarfilmen ska bli klar.

Än finns tid att beställa för leverans vecka 35! Längre ner i detta E-nytt kan du läsa mer om utvalda produkter.

Gör din order i webbshopen eller genom att skicka ett mejl till order@tremedia.se.

 
Gå till webshopen
 
 

Ny prognos: här finns jobben 2026

De hetaste yrkena framöver finns inom vården. Det visar Arbetsförmedlingens uppdaterade yrkesprognos. Det kommer även att vara stor efterfrågan på snickare, systemutvecklare, lärare och ingenjörer. För dem som avslutar gymnasie- eller högskoleutbildning är jobbchanserna överlag goda.

 
Yrkesprognosen 2026 finns på arbetsformedlingen.se
 
 

Flexibilitet ska locka fler till en yrkesutbildning

Gör ingången till gymnasiet bredare, senarelägg valet av en yrkesutbildning och gör det lättare att byta utbildning. Det föreslogs under ett seminarium om att få fler att välja en yrkesutbildning på gymnasiet. Samverkan var ett annat nyckelord. ”Jag har inget emot ett ökat formellt inflytande från branscherna”, säger utbildningsminister Anna Ekström.

 
Mer om en lockande yrkesutbildning finns på svensktnaringsliv.se
 
 
Ladda ner rapporten(pdf): Yrkesutbildningar - sju europeiska exempel
 
 

Slopat fribelopp inom studiemedlen under hela 2021

Riksdagen och regeringen har nu beslutat att slopa inkomstgränsen (fribeloppet) för studiemedel under hela 2021 på grund av coronapandemin.

 
Mer om slopat fribelopp finns på csn.se
 
 

Rekommenderad vaccinering av barn från det år man fyller 16

Vid en pressträff under tisdagen den 22 juni meddelades att Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om att rekommendera vaccinering av barn från det år man fyller 16 år. Folkhälsomyndigheten rekommenderar även vaccinering av vissa barn från 12 år och uppåt, som till exempel har vissa kroniska lungsjukdomar.

 
Mer om covid-vaccinering från 16 år och uppåt finns på regeringen.se
 
 

Undersköterska blir skyddad yrkestitel: ”Blir stolt”

Undersköterska

Riksdagen har röstat för att undersköterska ska bli en skyddad yrkestitel. – Nu höjs äntligen statusen för vårt yrke, säger Marie Wiberg, en av grundarna till Undersköterskeupproret.

 
Läs mer om skyddad yrkestitel för undersköterska på arbetet.se
 
 

Lärosäten samverkar kring bedömning av reell kompetens

Bedömning av reell kompetens har i de flesta fall integrerats i universitets och högskolors ordinarie verksamhet och samverkan mellan lärosäten är idag en naturlig del av arbetet. Det visar UHR:s uppföljning av den tidigare pilotverksamheten för bedömning av reell kompetens. Flera lärosäten lyfter också att de vill se en nationell samordning på området.

 
Mer om samverkan kring bedömning av reell kompetens på uhr.se
 
 

Forskarintervju: Elever behöver få känna att de klarar uppgiften

En studie med elever i årskurs nio visar att allt för många skolor stödjer elever genom att ge enklare uppgifter snarare än ett ”stödjande stöd” för att klara samma uppgifter som klasskamraterna får. Studien är en del i ett större forskningsprojekt som fokuserar på elever i grundskolan som av någon anledning har svårt att nå målen för godkänt.

 
Mer om "stödjande stöd" finns på spsm.se
 
 

Extrajobb under gymnasietiden är vanligare bland kvinnor än bland män

Under 2019 arbetade 60 procent av gymnasieeleverna någon gång extra vid sidan av sina studier. Bland kvinnor arbetade 65 procent någon gång under året medan motsvarande andel för män var 57 procent. Det var vanligast att arbeta under sommarmånaderna.

 
Statistiken om gymnasieelevernas extrajobb hittar du på scb.se
 
 

Distansundervisning har lett till kraftigt höjda avgångsbetyg

Gymnasieelever höjde sina slutbetyg avsevärt förra våren efter att de övergått till distansundervisning, särskilt de som gick i friskolor. Mest ökade betygen i matematik – det ämne som elever och lärare uppgav fungerade sämst vid distansundervisningen.

– Den troliga förklaringen är att lärarna har varit för generösa, säger Christina Sandström vid Skolverket.

 
Mer om distansundervisning och höjda avgångsbetyg på dn.se
 
 

Sänkt avgift för prövning ska underlätta för gymnasieelever som drabbats av pandemin

Covid-19 pandemin har fått negativa konsekvenser för gymnasieelever. I vårändringsbudgeten för 2021 föreslog regeringen därför en tillfällig sänkning av avgiften för att genomgå prövning för högre betyg för de elever som slutfört sin gymnasieutbildning under 2020 eller 2021. Nu blir förslaget verklighet.

 
Mer om den sänkta prövningsavgiften finns på regeringen.se
 
 
Visning Programstrukturer

Programstrukturer – allt på ett ställe

I år kommer Programstrukturer att vara ett ännu viktigare redskap för dig som studie- och yrkesvägledare än tidigare. Det har bland annat hänt en del när det gäller borttagning av inriktningar och byte av programnamn (Försäljnings- och serviceprogrammet). Även  informationen om programmens olika yrkesutgångar är uppdaterad enligt det senaste.

Informationen går att finna på Skolverkets hemsida men i Programstrukturer får du en bearbetad information som presenterar varje program på en eller två sidor i tabellform, att jämföra om du skriver ut från Skolverkets hemsida där varje program kräver flera sidor som gör det svårare att överblicka och hitta rätt.

Varje program presenteras i tabellform med uppgifter om:

  • Gymnasiegemensamma ämnen
  • Programgemensamma ämnen
  • Inriktningar
  • Programfördjupningar
  • Exempel på yrkesutgångar
 
Läs mer och beställ Programstrukturer
 
 
Exempelsidor ur Programväljaren

Programväljaren förbereder eleverna på bästa sätt inför gymnasievalet

I Programväljaren hittar du alltid helt uppdaterad och korrekt information när det gäller allt som rör gymnasieskolan. Studie- och yrkesvägledare inom grund- och gymnasieskolan beställer varje år cirka 30 000 Programväljare som de delar ut till sina elever inför gymnasievalet. Den uppdateras årligen med objektiv och relevant information om gymnasieskolan. Programväljaren innehåller många foton och ger en tydlig bild av vad eleverna gör på varje program och vad utbildningen kan leda fram till. 

Förbered dina elever genom att dela ut Programväljaren
När du delar ut Programväljaren till dina elever får de information som ökar deras möjligheter att göra ett väl underbyggt gymnasieval.

Programväljarkollen
För den som använder Programväljaren i arbetet med eleverna har vi tagit fram sajten Programväljarkollen. Här kan eleverna gå in och testa sina kunskaper kring gymnasievalet genom att svara på frågor. Frågorna innehåller mycket bilder och fungerar allra bäst när den används tillsammans med katalogen Programväljaren.

 
Läs mer och beställ Programväljaren
 
 
Testa Programväljarkollen!
 

Denna är versionen av Programväljarkollen kom ut hösten 2020.
Uppdatering med årets uppgifter sker i augusti 2021.

 

Missa inte!
Vecka 34 kommer Programväljarfilmen!

Nu är vi i full färd med att spela in den nya filmen om gymnasieskolan – Programväljarfilmen

Filmen kommer att vara cirka 20-25 minuter lång och innehålla en presentation av samtliga nationella program samt annan allmän information. Ni som haft Tremedias gamla film kommer att känna igen upplägget och den nya filmen kommer bara att innhålla nytt material inspelat 2021.

I studion kommer två programledare och en expert/syv att lotsa tittaren genom hela filmen. Varje program kommer att presenteras med filmer från skolor och arbetsplatser. Efter detta kommer det att rulla bilder från samtliga inriktningar med speaker som berättar om respektive inriktning.

Detta kommer även att kompletteras med grafiska element som kommer in i bild med t.ex. text för inriktningsnamn. Allt för att öka förståelsen och betona det som är extra viktigt.

Programmen kommer att presenteras några stycken åt gången. Dessa avsnitt med program kommer sedan att varvas med ett antal avsnitt med allmän information. Filmen visar hur gymnasieskolan ser ut idag och lyfter fram bredden och mängden utbildningar som finns.

Filmen kommer att levereras digitalt som en streamad version under vecka 34 till den e-postadress som angetts.

Pris: 1095 kr per skola exkl. moms
När du köper filmen kan du använda den så länge du önskar (och den är aktuell).

Ett smakprov/trailer håller för närvarnde på att klippas. Håll utkik!

 
Läs mer och beställ Programväljarfilmen!
 
 
Exempel på Programväljarkort

NYHET!
Programväljarkort:
Kortlek + digital

Programväljarkort innehåller 20 kort i ett väl tilltaget A4-format som levereras i en slitstark förpackning. Korten har en lackad yta som gör att den kan användas under många år. På ena sidan av korten finns bilder som representerar programmet och på baksidan finns programnamn, inriktningar och text med rubrikerna “För dig som…” och “Du lär dig…” hämtade ur katalogen Programväljaren.

Programväljarkort finns även i DIGITAL version.

 
Beställ Programväljarkort
 
 
Beställ DIGITALA Programväljarkort
 
 
Exempel på Riksväljaren

Riksväljaren – ett viktigt verktyg för SYV

Riksväljaren är en prenumerationssajt och här finns gymnasieutbildningar som riktar sig till elever i hela landet och som eleverna kan söka oavsett var det bor. Vi uppdaterar kontinuerligt eftersom vi vill att Riksväljaren ska innehålla den mest aktuella informationen om landets alla riksrekryterande gymnasieutbildningar och  alla gymnasieskolor med riksintag. Vi kontrollerar tillstånd och granskar alla uppgifter som publiceras mot beslut och regler.

Sök på kategori och/eller län samt fritext
Genom att göra Riksväljaren digital finns nu stora möjligheter att göra anpassade sökningar.

I din sökning kan du ange kategori och län. Kategorierna är:
– Riksrekryterande utbildningar
– Fristående gymnasieskolor
– International Baccalaureate
– Spetsutbildningarna
– Riksrekryterande idrottsgymnasier

Söker du en speciell utbildning för någon med ett särskilt intresse kan du även göra en sk. fritextsökning. Här kan du söka på specifika ord som ger dig träffar som kan vara intressanta.

Liksom förra året kan du även gå in under menyer och se alla utbildningar under respektive kategori.

Kontinuerlig uppdatering = ständigt aktuell information
En digital Riksväljare gör att vi har möjlighet att kontinuerligt komplettera med nya uppgifter som kommer in. Vi uppdaterar så fort vi får in nya uppgifter och detta gör att du som vägledare alltid har tillgång till den mest aktuella informationen.

Vilka uppgifter finns med under utbildningarna/skolorna?
För varje utbildning/skola finns en kortfattad beskrivning, de viktigaste kontaktuppgifterna samt länk till skolans webbplats.

Inloggningsuppgifter
När du har beställt får du vecka 39, via mejl, ett användarnamn och lösenord som ger dig tillgång till Riksväljaren under läsåret.

 
Se en instruktionsfilm om hur riksvaljaren.se fungerar
 
 
Beställ Riksväljaren
 
 
Affischen Gymnasieskolan

Affischen om gymnasieskolan

Affischen "Gymnasieskolan" (70x100 cm) består av en uppställning med samtliga program och inriktningar.

För varje program finns en kolumn med förljande rubriker:
– Inriktningar
– Programgemensamma kurser
– Du lär dig…
– Efter gymnasieskolan

Affischen är uppdaterad med alla nya uppgifter när det gäller programnamn, inriktningar, kurser och yrkesutgångar.

Det finns även en ruta längst ner som ger information om behörighet till gymnasieskolan, både för yrkesprogram och högskoleförberedande program.

 
Beställ affischen Gymnasieskolan
 
 

Aktuella digitala produkter

Digitala Programväljarkort
Digitala Programväljarkort är en digitalisering av vår kortlek Programväljarkort och innehåller 20 bilder. Varje bild representerar ett nationellt gymnasieprogram och innehåller 5-7 fotografier, som visar på yrken och studiemiljöer. Bilderna är numrerade och efter varje bild kommer en bild med text där det står namnet på programmet, dess inriktningar samt texter med rubrikerna “För dig som…” och “Du lär dig…”. Dessa texter är tagna direkt ur katalogen Programväljaren.

Presentation Programväljaren
Presentation Programväljaren hjälper dig att på ett enkelt och överskådligt sätt presentera det som är viktigt att veta om gymnasieskolan. Den är tänkt att användas vid klassgenomgångar, föräldramöten och liknande sammanhang. Presentationen innehåller fotografier från alla gymnasieprogram och inriktningar och här finns även många foton från arbetsplatser. Fotona visar på elever och personal som gör saker som på ett bra sätt representerar respektive gymnasieprogram.

Planera ditt gymnasieval
Planera ditt gymnasieval är en PowerPoint-serie som presenterar gymnasieskolan på ett sätt som passar elever i åk 7 och 8.

PowerPoint om gymnasiesärskolan
Presentationen om Gymnasiesärskolan är gjord i PowerPoint. Den är tänkt att användas som underlag för genomgångar med elever och föräldrar, enskilt eller i grupp. Presentationen innehåller 39 bilder men tanken är att du själv ska kunna anpassa din presentation utifrån dina elever och deras föräldrar.

Digitala Jobbkort
Detta är en digitalisering av vår kortlek Jobbkort och innehåller 110 bilder/fotografier på människor inom vitt skilda arbetsområden. Tillsammans med bilderna levereras en handledning på hur du kan använda filerna och samtliga bilder är numrerade för att underlätta distansarbete.

FILMEN – Choice & Brainy möter framtiden
Det nya konceptet innehåller film, PowerPoint-bilder med elevuppdrag och en digital pedagoghandledning med teorianknytning till varje kapitel. Nu halva priset!

 
Tremedias samliga produkter →
 
 

Följ oss gärna på Facebook
och besök vår hemsida med webbshop!

FacebookHome Page

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här →

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2021