Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Nyhetsbrev juni 2021

I morgon är det midsommarafton, väderprognosen ser lovande ut och det kan bli en härlig helg till sjöss. I detta nummer gör vi bland annat en djupdykning i BAS med dels en nyhet om inloggning, dels en påminnelse om hur klubben ska registrera och avregistrera medlemmar samt påminnelse om hur personuppgifter ska behandlas. Missa inte Båtklubbarnas Dag den sista lördagen i augusti samt Miljökonferensen som preliminärt (utifrån aktuellt pandemiläge) hålls den 2 december i Tellus Fritidscenter i Hornstull

Trevlig sommar!
Det här är det sista nyhetsbrevet före semestern och SMBF:s styrelse och personal önskar alla våra klubbar och deras medlemmar en härlig sommar. Sprid gärna nyhetsbrevet till klubbens medlemmar.  


Båtklubbarnas Dag - alltid sista lördagen i augusti

Samla ihop dina klubbkompisar till båtparad under parollen "Älska båtlivet"! Den 28 augusti är det Båtklubbarnas dag med den traditionella Båtparaden. 

Vi bjuder in alla klubbar att delta - oavsett var du befinner dig i vårt område. 
I Stockholm avgår paraden från Stadshusbron kl.15.00 och från Årstaviken kl.15.15. Alla klubbar i området är välkomna att arrangera egen parad i sitt område.


Aktiviteter i klubbarna
På grund av pandemin får klubbarna själva avgöra om ni vill göra något särskilt i klubbhuset eller på klubbområdet. Om ni bestämmer er för att delta på något sätt är vi tacksamma för att få veta det så att ni kan få "Båtklubbarnas Dag-kitet" och vi kan berätta om det för andra. Har du frågor om Båtklubbarnas Dag? Tveka inte att kontakta oss på kansli@smbf.org eller mobil 076-943 15 88. Håll koll på löpande uppdateringar på båtklubbarnasdag.se och Båtklubbarnas Dag på Facebook


Förarbevis på vattenskoter krävs från den 1 maj 2022

Från och med den 1 maj 2022 gäller krav om förarbevis för att framföra vattenskoter. Utöver detta finns sedan tidigare en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter.

Förarbeviset för vattenskoter utfärdas av Transportstyrelsen efter en godkänd utbildning.

Förarbeviset kommer att utfärdas i elektronisk form. Det kommer även finnas möjlighet att beställa det utfärdade förarbeviset i form av ett fysiskt kort mot en ytterligare kostnad.

Läs mer om förarbevis för vattenskoter på Transportstyrelsens hemsida


BAS-information

Ny inloggning i BAS
Den som har administratörsbehörighet i BAS, t ex “Båtklubb - administratör (18) kommer att få ny inloggningsrutin i BAS. Det är en del av säkerhetsarbetet i BAS. Från och med juli så kommer du att logga in antingen med BankID eller tvåfaktorsautentisering. Väljer du BankID så måste du ha ett giltigt BankID samt registrerat komplett personnummer i BAS. Vill du använda tvåfaktorsautentisering behöver du registrera ett mobilnummer i BAS. Tvåfaktorsautentiseringen kommer att fungera så att du, som idag, anger användarnamn (eller din e-postadress) och lösenord. Därefter kommer en kod, som SMS till din mobil, vilken du skriver in i avsett skrivfält. Du kan se en demofilm här.

I första omgången är det ni som har administratörsbehörighet på ert användarkonto som kommer att få säkrare inloggning. I nästa steg kommer alla som tilldelats behörighet via funktion eller sektion i BAS-K (Grunddata/Behörighet) och därmed har någon form av skrivbehörighet och läsbehörighet på andra personer än sig själv.

Registrering av medlem
Så här registrerar du en medlem i BAS-K. Låter kanske fånigt enkelt? Men det finns några saker att tänka på ändå... Vi får en hel del supportärenden som härleds till registrering. T ex är det ganska vanligt att man registrerar en person som dubblett trots att personen redan finns i databasen. Det resulterar bland annat i problem för den registrerade personen då den kan få två (eller fler...) användarkonton i BAS. 

Se film på Youtube som visar hur man registrerar en medlem som, i detta fall, även visar sig vara registrerad i BAS sedan tidigare av en annan båtklubb.

Avregistrering av medlem
En person som lämnar klubben skall avregistreras. Det innebär att personen skall tas bort från registret. Markerar man personen som “Ej medlem” i BAS så har man inte tagit bort personen från registret, man ska ta bort personen med knappen “Radera”. Det kan finnas anledning att behålla en person registrerad en tid efter personen gått ur klubben. Det kan t ex finnas ärenden som måste klaras; obetalda avgifter; båt som finns kvar på klubbens område etc. Omkring 1-1 1/2 år efter utträde kan ofta motiveras, men inte mer än så. Att registrera en person är att behandla personuppgifter. Alltså gäller GDPR. För att man ska få behandla personuppgifter krävs laglig grund, det finns (i normalfallet) ingen laglig grund att behålla personer som lämnat klubben, registrerade

Behandling av personuppgifter
På Svenska Båtunionens hemsida finns “Instruktion för behandling av personuppgifter”. Detta dokument har ett juristspråk som kan verka väldigt formellt, men det är väldigt informativt gällande hur vi ska behandla personuppgifter i BAS (och även i andra fall). “Instruktion för behandling av personuppgifter” är kopplad till policy och samarbetsavtal som alla som använder BAS godkänt. Om man följer instruktionen så minimerar man risken att behandla personuppgifter på ett felaktigt sätt.


Lyssna på Skärgårdsradion

Lyssna på Skärgårdsradion i sommar. Du får nyheter, musik och ankringstips. Och inte minst sjöväder. Du hittar Skärgårdsradion här


Ny omgång av utbildning till XRF-mätförrättare

Första och andra utbildningsomgången i XRF-projektet är nu avklarat. 50 mätförrättare från 24 båtklubbar är utbildade och över 1000 båtar har mätts. I början av september är det dags ör den tredje utbildningsomgången. Utbildningen som genomförs i september är ett samarbete med Svenska Båtunionen som säkerställer att utbildningen genomförs på ett smittsäkert sätt. 


Njut av sommar och båtliv, men var rädd om dig och andra. Tänk på avstånd och håll god handhygien


Hej skärgårdsbesökare! Är du på en ö just nu?

Ta med glasflaskor och glasburkar till en återvinningsstation på fastlandet så gör du en insats för miljön.

Den snygga kassen säljs hos Apotea till förmån för en renare skärgård.

Läs mer om Skärgårdsstiftelsens kampanj här


Följ Försvarsmaktens tillträdesförbud

Respektive förband publicerar regelbundet information om avlysningar och skjutvarningar på denna webbplats. Informationstavlorna på plats talar också om ifall fälten är avlysta och inte får beträdas.

OBSERVERA ATT VERKSAMHETEN KAN ÄNDRAS MED KORT VARSEL. DET ÄR ALLTID INFORMATIONSTAVLORNA PÅ PLATS SOM GÄLLER I FÖRSTA HAND.

Läs mer på försvarsmaktens hemsida


Vi finns på Facebook! För att gilla vår sida, klicka på facebookikonen nedan.

facebook

Saltsjön-Mälarens Båtförbund                           Bergviksvägen 10                                     167 63 BROMMA

Tfn 076-943 15 88                                        E-post:kansli@smbf.org                          Webbadress:www.smbf.org

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är styrelseledamot och/elller medlem i en båtklubb som är ansluten till SMBF. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter