Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 2, 2021


Hej alla, 

9 juni firade vi att det har gått tio år sedan första spadtaget till bygget av Skandion­kliniken. Det har varit en fantastisk resa och framtiden ser ljus ut.

2021 började intensivt. Under de första fem månaderna behandlade vi 137 svenska patienter jämfört med 114 under samma period 2020, en ökning med 20 procent. Ökningen ser stabil ut, men det är naturligtvis för tidigt att sia om det fortsätter i samma höga takt.

Under våren har vi slutit ett femårigt avtal med IBA om drift och service av vår anläggning för protonstrålning. Avtalet innebär att vi kan fortsätta vårt fina samarbete med IBA:s medarbetare på Skandionkliniken.

Den 11 maj arrangerade vi ett webbinarium. Vi berättade om protonstrålning, Skandionklinikens utveckling sedan starten 2015, samt hur det är att vara patient vid kliniken och bo på Hotel von Kraemer. Inbjudna var professionella, politiker och tjänstemän i Sveriges alla 21 regioner. Över 150 anmälde deltagande. Webbinariet spelades in och finns att se på vår webbplats.

Ni som deltar vid Onkologidagarna i Uppsala 13–15 september är välkomna till vår monter. Jag vill också passa på att tipsa om det nationella strålmöte som äger rum den 16 sep. Mötet smygstartar redan kvällen före med ett kvällssymposium på Skandion­kliniken, där vi bjuder på en enklare middag. Varmt välkomna!

Sist men icke minst så önskar jag er alla en skön och avkopplande sommar.

Jörgen Striem
Förbundsdirektör, KAS
jorgen.striem@skandion.se


Fortsatt högt inflöde av patienter

Från januari till och med maj i år ökade antalet behandlade patienter med 20 procent jämfört med samma period 2020.


Studie om ändtarmscancer är igång - den första i världen

De första patienterna i studien PRORECT är nu färdigbehandlade. Studien jämför biverkningar av foton- och protonstrålning vid behandling av ändtarmscancer och är den första i sitt slag i världen. Alexander Valdman, huvudansvarig för studien, hoppas att alla Sveriges universitetssjukhus nu ansluter sig till studien. Läs mer


PRO-GLIO jämför strålbehandlingar vid hjärntumör

Ny studie: I höst startar PRO-GLIO, ett unikt samarbete mellan svenska och norska forskare. Tillsammans ska de ta reda på om strålbehandling med protoner eller fotoner är mest lämpligt för patienter med en viss typ av hjärntumör, långsamväxande gliom.

Malin Blomstrand, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, är huvudansvarig för studien. Läs mer


Forskningsprojekt om protonstrålbehandling

I dag bedrivs följande svenska forskningsprojekt med koppling till protonstrålbehandling vid Skandionkliniken.


Hotel von Kraemers superkock leder VM-laget i matlagning

Henrik Lideborg har arbetar på Hotel von Kramer sedan 20XX. Nyligen utsågs han till Team Manager för Stockholm Culinary Team, ett kocklag med flera topplaceringar i bagaget: OS-guld 2012 och 2016 samt VM-guld 2014. Henrik ska nu sätta ihop ett lag med tävlingssugna kockar och börja uppladdningen inför prestigetävlingen Culinary World Cup som äger rum i november 2022.

Hotel von Kraemer ligger i samma hus som Skandionkliniken. Båda drivs av Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling. På hotellet bor klinikens patienter under behandlingsperioden på samma sätt som övriga gäster. Förutom boende erbjuder Hotel von Kraemer restaurang- och konferensverksamhet. Läs mer


Se webbinariet "Protonstrålning vid Skandionkliniken"
Den 11 maj arrangerade Skandionkliniken ett webbinarium för att berätta om protonstrålning och klinikens verksamhet. Webbinariet spelades in och finns att se på skandionkliniken.se


Cancerfonden satsar extra på strålbehandling

Klas Kärre

Svensk strålbehandling halkar efter i internationella jämförelser. Vi upplever en kompetensbrist där det saknas både högspecialiserade strålonkologer och strålsjuksköterskor. För att bidra till att vända den negativa utvecklingen har Cancerfonden beslutat att göra en specialsatsning på fellowships inom strålbehandlingsforskning.

– Strålterapi är en hörnsten inom cancersjukvården, men forskningsmiljöerna är för få. Det är därför glädjande att i år kunna stödja fem forskare som söker ny kunskap för strålterapi, säger Klas Kärre, ordförande Cancerfondens forskningsnämnd. Läs mer


Nationellt möte för svensk strålbehandling
Alla med intresse av att utveckla svensk strålbehandling är välkomna till det första nationella mötet med fokus enbart på strålbehandling. Mötesprogrammet håller på att färdigställas och presenteras inom kort.

Tid: Torsdag 16 september 2021, kl. 09.00-16.00
Plats: Norrlands Nation, Uppsala.

Mötet arrangeras av en planeringsgrupp bestående av företrädare för onkologer, sjuksköterskor och sjukhusfysiker med stöd av Svensk Onkologisk Förening, Sjuksköterskor i Cancervård. Sjukhusfysikerföreningen, landets onkologchefer samt Cancerfonden. Läs mer

facebooktwitter

Du som inte vill ha detta nyhetsbrev, avsluta utskicken genom att  klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!