17 juni 2021

Nya bud från Folkhälsomyndigheten.
Utlandssvenskar kan vaccinera sig i Sverige.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska alla som befinner sig i Sverige kunna få vaccin mot covid-19, oberoende om man är folkbokförd eller inte.

Covid-19 är en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom som lyder under smittskyddslagen. Därför ska alla som befinner sig i Sverige kunna få tillgång till vaccin för att minska risken för smittspridning, uppger Folkhälsomyndigheten. 

 
Läs mer →
 
 

Påverkansarbete och kommande avslöjande.
Ringar på vattnet när vi hörs och syns.

Det drar ihop sig. I början av juli kommer vi att avslöja vilken svensk som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig och därmed gjort sig förtjänt av utmärkelsen Årets svensk i världen 2021. Vår debattartikel om konverteringen av high schoolbetyg har resulterat i att Utbildningsutskottet kallade UHR till möte och två interpellationer är nu inskickade till ansvarig minister. Vi börjar få grönt ljus från politiker, experter och paneldeltagare som ska vara med på Utlandssvenskarnas parlament den 31 augusti. Information om parlamentet uppdateras löpande på vår webbplats, men för att inte missa något vill jag tipsa dig om att leta upp vår Facebooksida och anmäla dig till eventet. Välkommen till ett fullmatat nyhetsbrev med inspirerande utlandssvenskar, skattefrågor, vaccination och mycket mer!

 

Öppna ett generalkonsulat på USA:s västkust.
Nytt brev till utrikesministern. 

Efterfrågan på konsulär hjälp till svenskar boendes på USA:s västkust och möjlighet att bidra till främjandet av svenska intressen i området ligger bakom Svenskar i Världens skrivelse till utrikesminister Ann Linde.  

 
Läs mer →
 
 

Utlandssvenskarnas parlament 2021.
Politiker, arbetsgrupper och resolutioner. 

Den 31 augusti genomför vi den åttonde upplagan av Utlandssvenskarnas parlament. Arbetsgrupper bestående av medlemmar, partner och experter ska diskutera lösningsförslag på drygt 20 utmaningar. Vi har redan nu flera riksdagspolitiker, experter och paneldeltagare bokade till dagen. 

På vår webbsida kan du anmäla dig till arbetsgrupperna, läsa resolutionerna och se vilka politiker och experter som kommer. Leta också upp oss på Facebook och gå med i eventet Utlandssvenskarnas parlament så att du inte missar något. 

 
Läs mer →
 
 
 

Det här vill utlandssvenskarna ändra på. 
Vi sammanfattar vårens förparlament.

Svenskar i Världen är utlandssvenskarnas röst i Sverige. För att säkerställa att vi arbetar med rätt sakfrågor har vi under våren lyssnat in vilka aktuella utmaningar och problem som utlandssvenskarna runt om i världen stöter på. Förparlamenten genomfördes i samarbete med våra representanter och efter 13 förparlament har vi nu sammanställt vilka utmaningar som är mest prioriterade runt om i världen. Kan du gissa vilka?   

 
Läs mer →
 
 

Sjukförsäkringsfrågan i Thailand på agendan.
Möte med ledamöter i Näringsutskottet.

Kan avsaknaden av en sjukförsäkringslösning som täcker samtliga utlandssvenskar boendes i Thailand kunna lösas med hjälp av handelspolitik på EU-nivå? Olika lösningsförslag diskuterades med riksdagsledamöterna Mathias Tegnér (S) och Åsa Eriksson (S) som båda sitter i Näringsutskottet. Som sakkunnig expert deltog Lars Olof Fagerström från Samorganisationen för Svenskföreningar i Thailand (SAMS). 

 
Läs mer →
 
 

Så kan kunskapsnationen Sverige stärkas.
Nya vägar framåt krävs, säger Linn Svärd.

Linn Svärd, tillträdande ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer, berättar om hur vi kan stärka Sverige som en kunskapsnation genom ökad internationalisering och ett breddat deltagande där alla studenter känner sig hemma vid högskolan.  

 
Läs mer →
 
 

Vikten av att göra sin röst hörd.
Albright och Linde i demokratimöte.

Om demokratiutveckling, att göra sin röst hörd och att makten tillhör folket. Vi har intervjuat SVIV-medlemmen Viveka Rydell-Anderson som berättar om sin strävan att förändra världen och sitt projekt Almedalen Democracy Summit. 

 
Läs mer →
 
 

Tre olika reseförsäkringar från Gouda.
Täcker ungdom, senior och mittemellan.

Svenskar i Världen har tillsammans med Gouda Reseförsäkring tagit fram ett
erbjudande där du som medlem kan köpa en reseförsäkring med 10% rabatt. 

 
Läs mer →
 
 
 

Medicovers massvaccinering i Indien.
Över 35 000 vaccinerade på en dag.

Den andra vågen av smittspridning har drabbat Indien hårt. Medicover, som är en av Svenskar i Världens huvudpartner, driver 20 sjukhus och tolv fertilitetskliniker i landet. Ett flertal av sjukhusen vårdar covidpatienter. Häromveckan initierade Medicover en massvaccinering i Hyderabad då inte mindre än 35 500 personer vaccinerades på en dag. Imponerande!

 
Läs mer →
 
 

Atlas Copcos förmåga att tänka om i kris.
Och att fortsätta fylla orderböckerna.

Trots pandemin fortsätter Atlas Copco att framgångsrikt leverera inom de globala trenderna digitalisering, elektrifiering, hållbarhet och medicin. Deras 3D-printrar fick en ny roll under pandemin. Atlas Copco AB är huvudpartner till Svenskar i Världen sedan 2013. Vi har intervjuat Thomas Dahlgren, vice president Holding Nordic Atlas Copco AB.

 
Läs mer →
 
 

Uppsagda skatteavtal ger konsekvenser.
Svenskar i Portugal och Grekland berörs.

Uppsägningen av skatteavtalen med Portugal och Grekland har skapat stora rubriker. Peter Sundgren, skattejurist och redaktör för WebJournal on International Taxation in Sweden, WITS, reder ut vad som gäller.  

 
Läs mer →
 
 

Möte med UHR och två interpellationer.
Debattartikeln om high schoolbetyg bar frukt.

Med utgångspunkt från Svenskar i Världens debattartikel i SvD har Utbildningsutskottet haft ett möte med UHR. Två interpellationer är nu skickade till ministern för högre utbildning och forskning där frågan ställs om statsrådet kommer att ge UHR i uppdrag att vidta åtgärder.

 
Läs mer →
 
 

Ett händelserikt 2020 i ståtlig skrud.
Läs vår verksamhetsberättelse.

I verksamhetsberättelsen summerar vi ett år som, trots att det var fyllt av restriktioner, oro och sorg, var ett av våra mest produktiva och händelserika på många år. Några höjdpunkter är mötet med utrikesminister Ann Linde, att Max Tegmark blev Årets svensk i världen, rapportsläppet om utlandsstudier och boken om hur man bäst tar tillvara internationell erfarenhet. För att inte tala om allt arbete inför den kommande migrationslagen.

 
Läs mer →
 
 

Har du en fråga till årsmötet?
Nu har du chansen att få med den.

Den 26 augusti är det dags för årsmöte för Svenskar i Världens medlemmar, återigen digitalt via Zoom. Vill du som medlem lyfta någon specifik fråga på årsmötet ber vi dig återkomma senast den 26 juni. Skicka din fråga till sviv@sviv.se

Mer information om årsmötet kommer i kallelsen som skickas till alla medlemmar under nästa vecka. Vill du redan nu läsa vår fullspäckade Verksamhetsberättelse eller se vårt ekonomiska resultat för 2020 i Årsredovisningen, se vår artikel här ovan.

 
Läs mer →
 
 

Donera till ett viktigt arbete.
Ditt stöd kommer att göra skillnad.

Genom ett bidrag, en minnesgåva eller genom att testamentera till Svenskar i Världen kan du nu stödja vår verksamhet. En sak är säker – ditt stöd kommer att göra skillnad för utlandssvenskarna. Oavsett storleken på din gåva publicerar vi ditt namn tillsammans med alla andra generösa givare.

 
Läs mer →
 
 

Styrelseledamot sommarpratar.
Vi lyssnar på Claudia Olsson den 9 augusti.

Svenskar i Världens styrelseledamot Claudia Olsson tillhör den exklusiva skaran sommarpratare som ska förgylla svenskarnas semester med spännande berättelser.

Vi längtar redan efter att bänka oss i skuggan den 9 augusti klockan 13:00 och lyssna på Sommar i P1 med Claudia.

Foto:SR

 
Läs mer →
 
 

Fick du med dig något matnyttigt idag? 
Tipsa då någon annan om nyhetsbrevet.

Känner du någon som bor utomlands, är sugen på att flytta utomlands eller kanske är på väg hem till Sverige igen? Tipsa gärna om vårt nyhetsbrev genom att klicka på länken nedan.

 
Jag vill tipsa en vän →
 
 

Senaste nyheterna.
Fler nyheter finns på vår hemsida. 

2021-06-16
Sverige skapar jobb i USA
För många svenska företag är USA deras viktigaste marknad. De skapar dessutom arbetstillfällen för närmare en miljon personer. Nu har rapporten "Sweden Creates Jobs in the United States" släppts.  
Läs här →

2021-06-15
Miljöpartiet och Moderaterna om den nya migrationslagen
Senast den 20 juli ska den nya migrationslagen vara på plats. Inför det har Svenskar i Världen arbetat intensivt för att lyfta utlandssvenskarnas behov, bland annat har vi ställt frågan om hur partierna ställer sig bakom lagrådsremissen. 
Läs här →

2021-06-11
Kristdemokraterna om utlandssvenskars skolbetyg
Kristdemokraterna kommenterar UHR:s nya föreskrifter som drabbar svenska skolungdomar som pluggat på ett amerikanskt high school.
Läs här →

2021-05-31
Centerpartiet om utlandssvenskars skolbetyg
Även Centerpartiet har givit sin syn på den orättvisa bedömningen av amerikanska high schoolbetyg.
Läs här →

2021-05-28
Förparlament med fokus på ungdoms- och studentfrågor
Vårens sista förparlament genomfördes tillsammans med vår partner SISA där problem kring validering av betyg, CSN-medel och praktikplatser var några av de frågor som lyftes. 
Läs här →

2021-05-27
Förparlament i Storbritannien
Deltagare från Storbritannien diskuterade bland annat utmaningar kring hemflytt för partner, problem kopplade till personnummer och givetvis brexit.
Läs här →

2021-05-24
SVIV + SWEA = SANT
Våra härliga vänner på SWEA San Francisco skriver om oss på SWEABloggen.
Läs här →

 
Alla nyheter →
 
 

Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 

Tack till Volvo Group, Medicover, H&M, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Familjens Jurist, Fonus, Grant Thornton, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.