Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev juni 2021


Händer i branschen

Den 16 september kan du vara med i Avfall Sveriges temadag Rening av PFAS i lakvatten från avfallsanläggningar. Temadagen är online. 

Den 30 september anordnar Nätverket Renare mark ett digitalt seminarium PFAS - internationell utblick. Anmälan kommer att läggas ut inom kort. 

Den 12-13 oktober går kursen "Avfall för anläggningsändamål. Hur bedömer du föroreningsrisken för en miljö- och hälsomässigt säker återvinning av avfallsmassor?" som Studia håller i. 

Den 27-28 oktober genomför Chalmers en 2 dagar kurs i SCORE-metodik.


Är du en fena på riskvärdering?

SGF:s sektion förorenade områden håller nu på att ta fram en ny kurs inom ämnet riskvärdering som sektionen planerar att genomföra under 2022. SGF söker därför efter tips på duktiga föreläsare inom området. Uppdraget som föreläsare är arvoderat.

Stämmer det in på dig eller har du tips på någon som skulle passa? Kontakta då Ulrika Larson senast den 20 augusti. Alla inkomna förslag presenteras för sektionsstyrelsen som fattar beslut om föreläsare i höst.  

SGF följer Folkhälsomyndighetens restriktioner för kursarrangemang. Vill du se vilka kurser vi planerar att hålla i höst? Klicka då på denna länk!


Missa inte vad som händer!

Vår hemsida är alltid uppdaterad med information om kommande evenemang och nyheter. Du kan också hitta dokumenation från genomförda event mm.  

Missa inte att du kan följa oss på sociala medier.

linkedininstagramfacebook

Save the date inför vårt största event!

Den 16-17 april 2022 är det äntligen dags! Som vi har längtat och håller nu alla tummar och tår att vi får träffas i Malmö. 

Arrangörsgruppen har haft sitt första möte och lustkänslan över att planera nästa års Vårmöte är hög. Vi vill att Vårmötet både ska vara inspirerade yrkesmässigt och samtidigt festligt då vi kommer att fira vårt 20-års jubileum.

Reservera datumen i din almanacka redan nu! Upplysningsvis flyttas tidigare anmälningar till Vårmötet 2020 över till 2022. Mer information kommer via nyhetsbrev och på hemsidan framöver. 


Landsomfattande undersökningar av sediment inleds

Tillsammans med länsstyrelserna har 71 prioriterade vattenområden fördelade på alla län valts ut för sedimentundersökningar för att öka kunskapen om olika branscher och verksamheters betydelse för uppkomsten av föroreningar i sediment. De utvalda vattenområdena består av 55 limniska områden (sjöar och vattendrag) och 16 kustvattenområden.

Undersökningarna inleds med så kallade hydroakustiska mätningar för att skapa en bättre bild av hur bottnarna ser ut. Därefter sker sedimentprovtagningarna. Dessa undersökningar sker inom ramen för regeringsuppdraget om förbättrad kunskap för åtgärder av förorenade sediment som genomförs i samverkan mellan SGU, NV, SGI, HaV och Länsstyrelserna.

I SGU:s karttjänst kan du ta del av i vilka områden sedimentundersökningar planeras.


Jan-Erik, en i gänget som var med från början!

Jan-Erik Lindström, en av innovatörerna som för mer 20 år sedan förstod vikten av att hitta former för möten mellan olika aktörer som arbetar med förorenade områden. Tankar och samtal då, som bidragit till var vi är idag. Jan-Erik har också ingått Nätverkets valberedningen under många år.

Vi ser vad Jan-Erik har att berätta


Revidering av arbetsmiljömanual

Nu pågår SGF-projektet som ska revidera arbetsmiljömanualen ”Marksanering – om hälsa och säkerhet vid arbeten i förorenade områden” som gavs ut 2015 av Arbetsmiljöverket. Manualen, som togs ut ur Arbetsmiljöverkets sortiment under 2020, kommer istället ges ut av SGF.

Revideringen omfattar i huvudsak översyn av hänvisningar till lagar och övriga referenser. Publiceringen är planerad till början av hösten 2021. SGF planerar också att uppdatera den tillhörande webbaserade utbildningen.


Sommarhälsning till er alla!

Ni önskas en riktigt skön och härlig sommar och vi ser fram emot en intressant höst tillsammans.  


Nätverket Renare Marks nyhetsbrev distribueras till samtliga registrerade medlemmar i nätverket via e-post. Medlemskap kan tecknas individuellt eller korporativt för ett antal medlemmar på en organisation. Mer information finns på nätverkets hemsida eller kan fås genom att skicka e-post till nätverket. Artiklar och bilder till Nyhetsbrevet tas gärna emot. www.renaremark.se

REDAKTION: Therese Steinholtz, 0735-01 56 22, therese steinholtz@empirikon.se
Peter Harms-Ringdahl peter@envifix.se

ANSVARIG UTGIVARE: Ordförande: Johanna Svederud, 0707-21 02 89, johanna.svederud@liljemark.net

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem i Nätverket Renare Mark. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!