SENASTE NYTT OM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING
Har du problem med visningen? Se e-nytt i online i din webbläsare →

2020-06-14

Glöm inte att beställa innan midsommar!

Vill du ha Programväljaren och de andra produkterna vid utgivning vecka 34?
Glöm inte beställa innan midsommar.

Beställ i webbshopen eller mejla din beställning till order@tremedia.se.

Läs mer om Programväljaren >>

PS. För dig som bor i en region med en lokal Programväljare; Boråsregionen, Katrineholm, Linköping eller Fyrkanten sker leverans andra veckor.

 
Exempelsidor ur Programväljaren

Programväljaren förbereder eleverna på bästa sätt inför gymnasievalet

I Programväljaren hittar du alltid helt uppdaterad och korrekt information när det gäller allt som rör gymnasieskolan. Studie- och yrkesvägledare inom grund- och gymnasieskolan beställer varje år cirka 30 000 Programväljare som de delar ut till sina elever inför gymnasievalet. Den uppdateras årligen med objektiv och relevant information om gymnasieskolan. Programväljaren innehåller många foton och ger en tydlig bild av vad eleverna gör på varje program och vad utbildningen kan leda fram till. 

Förbered dina elever genom att dela ut Programväljaren
När du delar ut Programväljaren till dina elever får de information som ökar deras möjligheter att göra ett väl underbyggt gymnasieval.

Programväljarkollen
För den som använder Programväljaren i arbetet med eleverna har vi tagit fram sajten Programväljarkollen. Här kan eleverna gå in och testa sina kunskaper kring gymnasievalet genom att svara på frågor. Frågorna innehåller mycket bilder och fungerar allra bäst när den används tillsammans med katalogen Programväljaren.

 
Läs mer och beställ Programväljaren
 
 
Testa Programväljarkollen!
 

Denna är versionen av Programväljarkollen kom ut hösten 2020.
Uppdatering med årets uppgifter sker i augusti 2021.

 

Missa inte!
Vecka 34 kommer Programväljarfilmen!

Nu är vi i full färd med att spela in den nya filmen om gymnasieskolan – Programväljarfilmen

Filmen kommer att vara cirka 20-25 minuter lång och innehålla en presentation av samtliga nationella program samt annan allmän information. Ni som haft Tremedias gamla film kommer att känna igen upplägget och den nya filmen kommer bara att innhålla nytt material inspelat 2021.

I studion kommer två programledare och en expert/syv att lotsa tittaren genom hela filmen. Varje program kommer att presenteras med filmer från skolor och arbetsplatser. Efter detta kommer det att rulla bilder från samtliga inriktningar med speaker som berättar om respektive inriktning.

Detta kommer även att kompletteras med grafiska element som kommer in i bild med t.ex. text för inriktningsnamn. Allt för att öka förståelsen och betona det som är extra viktigt.

Programmen kommer att presenteras några stycken åt gången. Dessa avsnitt med program kommer sedan att varvas med ett antal avsnitt med allmän information. Filmen visar hur gymnasieskolan ser ut idag och lyfter fram bredden och mängden utbildningar som finns.

Filmen kommer att levereras digitalt som en streamad version under vecka 34 till den e-postadress som angetts.

Pris: 1095 kr per skola exkl. moms
När du köper filmen kan du använda den så länge du önskar (och den är aktuell).

Ett smakprov/trailer håller för närvarnde på att klippas. Håll utkik!

 
Läs mer och beställ Programväljarfilmen!
 
 
Exempel på Programväljarkort

NYHET!
Programväljarkort:
Kortlek + digital

Programväljarkort innehåller 20 kort i ett väl tilltaget A4-format som levereras i en slitstark förpackning. Korten har en lackad yta som gör att den kan användas under många år. På ena sidan av korten finns bilder som representerar programmet och på baksidan finns programnamn, inriktningar och text med rubrikerna “För dig som…” och “Du lär dig…” hämtade ur katalogen Programväljaren.

Programväljarkort finns även i DIGITAL version.

 
Beställ Programväljarkort
 
 
Beställ DIGITALA Programväljarkort
 
 

Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden

Regeringen har i dag lämnat besked om nästa steg mot att uppfylla den sakpolitiska överenskommelsen (januariavtalet) om att reformera arbetsrätten. Detta genom ett genomförande av partsöverenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd. Förslagen som nu presenteras bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

 
Mer om reformerad arbetsrätt hittar du på regeringen.se
 
 
Exempel på Riksväljaren

Riksväljaren – ett viktigt verktyg för SYV

Riksväljaren är en prenumerationssajt och här finns gymnasieutbildningar som riktar sig till elever i hela landet och som eleverna kan söka oavsett var det bor. Vi uppdaterar kontinuerligt eftersom vi vill att Riksväljaren ska innehålla den mest aktuella informationen om landets alla riksrekryterande gymnasieutbildningar och  alla gymnasieskolor med riksintag. Vi kontrollerar tillstånd och granskar alla uppgifter som publiceras mot beslut och regler.

Sök på kategori och/eller län samt fritext
Genom att göra Riksväljaren digital finns nu stora möjligheter att göra anpassade sökningar.

I din sökning kan du ange kategori och län. Kategorierna är:
– Riksrekryterande utbildningar
– Fristående gymnasieskolor
– International Baccalaureate
– Spetsutbildningarna
– Riksrekryterande idrottsgymnasier

Söker du en speciell utbildning för någon med ett särskilt intresse kan du även göra en sk. fritextsökning. Här kan du söka på specifika ord som ger dig träffar som kan vara intressanta.

Liksom förra året kan du även gå in under menyer och se alla utbildningar under respektive kategori.

Kontinuerlig uppdatering = ständigt aktuell information
En digital Riksväljare gör att vi har möjlighet att kontinuerligt komplettera med nya uppgifter som kommer in. Vi uppdaterar så fort vi får in nya uppgifter och detta gör att du som vägledare alltid har tillgång till den mest aktuella informationen.

Vilka uppgifter finns med under utbildningarna/skolorna?
För varje utbildning/skola finns en kortfattad beskrivning, de viktigaste kontaktuppgifterna samt länk till skolans webbplats.

Inloggningsuppgifter
När du har beställt får du vecka 39, via mejl, ett användarnamn och lösenord som ger dig tillgång till Riksväljaren under läsåret.

 
Se en instruktionsfilm om hur riksvaljaren.se fungerar
 
 
Beställ Riksväljaren
 
 
Visning Programstrukturer

Programstrukturer – allt på ett ställe

I år kommer Programstrukturer att vara ett ännu viktigare redskap för dig som studie- och yrkesvägledare än tidigare. Det har bland annat hänt en del när det gäller borttagning av inriktningar och byte av programnamn (Försäljnings- och serviceprogrammet). Även  informationen om programmens olika yrkesutgångar är uppdaterad enligt det senaste.

Informationen går att finna på Skolverkets hemsida men i Programstrukturer får du en bearbetad information som presenterar varje program på en eller två sidor i tabellform, att jämföra om du skriver ut från Skolverkets hemsida där varje program kräver flera sidor som gör det svårare att överblicka och hitta rätt.

Varje program presenteras i tabellform med uppgifter om:

  • Gymnasiegemensamma ämnen
  • Programgemensamma ämnen
  • Inriktningar
  • Programfördjupningar
  • Exempel på yrkesutgångar
 
Läs mer och beställ Programstrukturer
 
 

Åldersgränsen höjs för rätten till studiemedel och studiestartsstöd från 1 oktober 2021

Riksdagen har nu beslutat att höja den övre åldersgränsen för rätten till studiemedel och studiestartsstöd från 56 år till 60 år från 1 oktober 2021. Syftet med ändringarna är att underlätta vidareutbildning och omskolning högre upp i åldrarna.

 
Mer om övre gräns för studiemedel finns på csn.se
 
 
Affischen Gymnasieskolan

Affischen om gymnasieskolan

Affischen "Gymnasieskolan" (70x100 cm) består av en uppställning med samtliga program och inriktningar.

För varje program finns en kolumn med förljande rubriker:
– Inriktningar
– Programgemensamma kurser
– Du lär dig…
– Efter gymnasieskolan

Affischen är uppdaterad med alla nya uppgifter när det gäller programnamn, inriktningar, kurser och yrkesutgångar.

Det finns även en ruta längst ner som ger information om behörighet till gymnasieskolan, både för yrkesprogram och högskoleförberedande program.

 
Beställ affischen Gymnasieskolan
 
 

Aktuella digitala produkter

Digitala Programväljarkort
Digitala Programväljarkort är en digitalisering av vår kortlek Programväljarkort och innehåller 20 bilder. Varje bild representerar ett nationellt gymnasieprogram och innehåller 5-7 fotografier, som visar på yrken och studiemiljöer. Bilderna är numrerade och efter varje bild kommer en bild med text där det står namnet på programmet, dess inriktningar samt texter med rubrikerna “För dig som…” och “Du lär dig…”. Dessa texter är tagna direkt ur katalogen Programväljaren.

Presentation Programväljaren
Presentation Programväljaren hjälper dig att på ett enkelt och överskådligt sätt presentera det som är viktigt att veta om gymnasieskolan. Den är tänkt att användas vid klassgenomgångar, föräldramöten och liknande sammanhang. Presentationen innehåller fotografier från alla gymnasieprogram och inriktningar och här finns även många foton från arbetsplatser. Fotona visar på elever och personal som gör saker som på ett bra sätt representerar respektive gymnasieprogram.

Planera ditt gymnasieval
Planera ditt gymnasieval är en PowerPoint-serie som presenterar gymnasieskolan på ett sätt som passar elever i åk 7 och 8.

PowerPoint om gymnasiesärskolan
Presentationen om Gymnasiesärskolan är gjord i PowerPoint. Den är tänkt att användas som underlag för genomgångar med elever och föräldrar, enskilt eller i grupp. Presentationen innehåller 39 bilder men tanken är att du själv ska kunna anpassa din presentation utifrån dina elever och deras föräldrar.

Digitala Jobbkort
Detta är en digitalisering av vår kortlek Jobbkort och innehåller 110 bilder/fotografier på människor inom vitt skilda arbetsområden. Tillsammans med bilderna levereras en handledning på hur du kan använda filerna och samtliga bilder är numrerade för att underlätta distansarbete.

FILMEN – Choice & Brainy möter framtiden
Det nya konceptet innehåller film, PowerPoint-bilder med elevuppdrag och en digital pedagoghandledning med teorianknytning till varje kapitel. Nu halva priset!

 
Tremedias samliga produkter →
 
 

Följ oss gärna på Facebook
och besök vår hemsida med webbshop!

FacebookHome Page

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här →

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2021