Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Sommarteater på länsteatrarna 2021!

Västerbottensteatern spelar Romeo och Julia, foto Patrick Degerman.

Äntligen lättar restriktionerna! Och visst spelas det sommarteater på länsteatrarna även sommaren 2021. Coronasafe, med anvisade sittplatser och på tillbörligt avstånd, såklart.

Norrbottensteatern sätter upp Den inbillade sjuke på Hägnan utanför Luleå med efterföljande turné i Norrbotten och Västerbottensteatern spelar Romeo & Julia i Medleforsparken i Skellefteå. Västanå Teater har premiär på Körkarlen på midsommardagen och planerar att framföra den hela sommaren i Berättarladan i Sunne och Scenkonst Sörmland spelar Orlando i Teaterladan vid Nynäs slott och följer upp med en turné i Sörmland i höst.

Längtan efter publiken är stor och glädjen att äntligen få mötas likaså.

-Som vi har sett fram emot det här! Det är så skönt att vi nu kan göra det vi verkligen vill och kan – att möta publiken. Det är i det mötet teatern får sin kreativa energi och hämtar sin livskraft, säger Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern.

Läs om alla sommarföreställningarna här.


Ordförande Robert Uitto har ordet

Länsteatrarna i Sveriges ordförande Robert Uitto, foto Teodor Uitto

"Flera av våra medlemmar slår larm om att deras förutsättningar för planering, repetition och föreställningar starkt begränsas av ett synsätt där man jagar tider och intäkter. Länsteatrarnas verksamhet ses som vilken produktion som helst och bör kunna effektiviseras. Teatrar ombeds att långt i förväg boka sina lokaler, planera sina repetitioner. Teatrarnas  behov av sina egna lokaler begränsas, vilket är direkt skadlig för det konstnärliga skapandet och vittnar om en stor okunskap hos delar av tjänstemän och politiker kring hur en föreställning växer fram.

Att be länsteatrarna boka tider i de lokaler som de tidigare haft fri tillgång till blir som att jämställa scenkonst med att boka tider i en tvättstuga…

Konst, kultur, scenkonst kan inte växa fram genom ett tvättstugeschema - den kräver respekt och förståelse från beslutsfattare."

Läs hela Roberts krönika för juni här.


17 scenkonstnärer från hela landet till Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg gick förra året ut med allmänt upprop till scenkonstnärer i hela Sverige att söka anställning på teatern. Närmare 1000 personer svarade! Vi undrade hur det har gått sedan dess och ställde några frågor till teaterns konstnärlig ledare Gro Oskarson Kindstrand.

-Just nu är vi i full gång med att planera verksamheten tillsammans med alla våra medarbetare, säger Gro Oskarson Kindstrand. -Det handlar delvis om rena uppsättningsarbeten men även om utvecklingsprojekt och möten med publiken på andra, kanske mer oväntade sätt än vad man är van vid att möta de regissörer, dramatiker, scenografer och andra som arbetar på ens regionala teater. Läs mer


Göteborgs teatrar får gemensamt produktionscentrum

Foto Ines Sebalj

Folkteatern Göteborg tillsammans med GöteborgsOperan, Göteborgs Stadsteater, Backa Teater, och Angereds Teater flyttar in i ett gemensamt produktionscentrum på Hisingen, där man kan samnyttja resurser. Gemensam logistik och delade magasin, verkstäder och repetitionslokaler ska ge ökad hållbarhet. Det finns också planer att öppna upp för publik verksamhet.

Vi kontaktade Lotta Lekvall, vd på Folkteatern Göteborg, för att höra mer! Läs mer


Ny dansfestival i Blekinge 1-4 september

Regionteater Blekinge Kronoberg och Dans i Blekinge arrangerar BRÅDJUPA, Blekinge Dansfestival, den 1-4 september med affischnamn som Cullberg och koreograferna Gunilla Heilborn och Stina Nyberg. Festivalen äger rum på Lokstallarna i Karlshamn och bjuder på workshops, debatter, konstnärssamtal, jam, filmvisningar, nätverksträffar, residensvisningar, dansklasser samt gästspel.

Programmet släpps den 11 juni! Läs mer


Upplev scenkonst i staden i mobilen

Foto Lia Jacobi

Det sitter QR-koder utplacerade på 24 platser i norrländska städer. Om du skannar koden får du en kulturupplevelse direkt i din mobil. Initiativet kommer från Norrdans och Teater Västernorrland som på detta vis vill göra det möjligt för fler att uppleva kultur och konst i staden.

Intresset har varit stort för projektet som Norrdans kallar Motion Portals och Teater Västernorrland kallar Platsen, och många har redan skannat koderna för att se vad som händer! Läs mer


Har du några frågor?

Kontakta gärna Michael  på Länsteatrarnas kansli så hjälper han dig vidare.

Michael Johansson

Verksamhetsledare, Länsteatrarna i Sverige
+46 70 234 04 89


Länsteatrarna i Sverige, c/o Svensk Scenkonst, Birger Jarlsgatan 39, 11145 Stockholm

Orlando spelas på Nynäs slott

Orlando, foto Gustav Ågerstrand

Den fantastiska och fantasifulla historien om Orlando av Virginia Woolf har premiär i Scenkonst Sörmlands regi den 30 juni i Teaterladan vid Nynäs slott i Sörmland.

Vi ställde några frågor till regissören Maria Weisby! Läs mer


Grattis till medaljen Fransesca!

Foto Patrick Degerman

Västerbottensteaterns vd sedan åtta år, Fransesca Quartey, belönas av kungen för sina betydande insatser inom svensk scenkonst. Fransesca föräras en medalj av 8:e storleken i Serafimerordens band. Läs mer


Rapport från kansliet

Länsteatrarnas ordförande Robert Uitto och verksamhetsledare Michael Johansson har haft möten med Näringsdepartementet och Utbildningsdepartementet.

Michael Johansson rapporterar! Läs mer


Armlängd avstånd?

Nu konstaterar Myndigheten för kulturanalys att det de facto äger rum kulturpolitisk styrning i Sverige som påverkar, eller riskerar att påverka, den konstnärliga friheten negativt. Läs rapporten som publiceras idag här.


Camilla Ekelöf presenterar sig

Foto Lars Kroon

Camilla Ekelöf är konstnärlig chef för Dans och Unga Spira på Smålands Musik & Teater sedan augusti 2020. Tidigare har hon bland mycket annat arbetat som konstnärlig ledare och koreograf för Regionteater Väst i Borås.

Vi frågade Camilla om hon ville skriva några rader om sig själv och sitt nya uppdrag! Läs mer


Monica Wilderoth är ny konstnärlig teaterchef på Byteatern

Foto Byteatern

Monica Wilderoth blir ny konstnärlig teaterchef på Byteatern Kalmar Länsteater och tillträder i augusti. 

– Det känns så roligt! Superspännande, jag är väldigt förväntansfull, säger Monica Wilderoth. Läs mer


Ett tips från Regionteatern Blekinge Kronoberg

Älskade Araby, foto Andreas Omvik

Hur gör vi för att bjuda in och arbeta med civila aktörer i dokumentära föreställningar och processer? Ta del av Regionteatern Blekinge Kronobergs samtal om teaterns Medborgarscen från Scenkonstbiennalen 2021. Samtalet publiceras den 10 juni. Mer info här.


Välkommen till Dialogmöte!

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till Dialogmöte i Stockholm 26-27 augusti.

Dialogmötet är ett tillfälle för förtroendevalda och politiker i länsteatrarnas styrelser att gemensamt reflektera över sin roll, lyfta de utmaningar som finns, skapa dialog och ta upp angelägna frågor och att samtidigt få information om scenkonstbranschen.

Läs mer om mötet och hur du anmäler dig här.


Följ oss på Facebook

Missa inte senaste nytt! Följ oss på Facebook så vet du vad som händer!


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.