Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Förebygg fallolyckor

Fallolyckor är ett stort problem i samhället. Alla kan falla, men risken att falla ökar när vi blir äldre. Forskning visar att regelbunden balans- och styrketräning minskar risken för fall och fallskador. Och det fina är att det aldrig är för sent att börja träna för att stärka musklerna, förbättra balansen och konditionen.

Om träningen ska ge god effekt är det bra att försöka träna balans och styrka 2–3 gånger per vecka. Det är också bra om du utmanar dig själv genom att successivt öka svårighetsgraden.

https://www.socialstyrelsen.se/balanseramera


Träna muskler och balans

Att vara fysiskt aktiv är viktigt för att undvika fall och fallskador. Du bör träna både styrka och balans. Styrketräning ökar muskelstyrkan och dessutom minskar risken att skadas allvarligt om du ändå skulle ha oturen att falla. Balansträning har stor betydelse för att minska risken för fall.


Utegym i Västerås

Träna på gym när du vill

På utegymmen i Västerås kan du träna gratis när du vill, utan att boka tid. De är placerade i anslutning till motionsspår och grönområden så att du lätt kan nå dem, kanske som ett avbrott när du är ute och springer eller promenerar.

Läs mer här


Vissa läkemedel ökar risken för fallolyckor

Det finns många typer av läkemedel som kan öka risken för att falla och flera av dem är vanliga hos äldre:

• smärtstillande läkemedel av morfintyp (inklusive plåster)

• lugnande medel och sömnmedel

• antidepressiva medel

• antipsykotiska läkemedel (medel mot psykos/psykossjukdom)

• läkemedel som kan sänka blodtrycket:

  • läkemedel som används vid högt blodtryck, hjärtsvikt och kärlkramp
  • urindrivande medel
  • medel vid Parkinsons sjukdom o vissa antipsykotika medel
  • vissa antidepressiva medel
  • vissa medel mot prostataförstoring.

Om du använder flera av dessa läkemedel samtidigt kan de påverka varandra så att risken för fall ökar ytterligare.

Läs mer här


Vanligaste olycksplatsen är hemmet

Vanligaste olyckan är att man snubblar eller halkar, till exempel på gång- och cykelbanor, men mest vanligt förekommande är det i den egna bostaden. Bland äldre inträffar 75 procent av fallskadorna i hemmiljö. Sladdar, lösa mattor och hala golv är vanliga fallorsaker. Vanligt är också olyckor i samband med att man balanserar på stol, pall eller stege för att byta glödlampa, ordna med gardiner, tvätta fönster och liknande.

Att ha en bra och tillgänglig bostad är viktigt för att undvika fall. Ett exempel på ett tillgängligt boende i Västerås är trygghetsboendet Hydran på Öster Mälarstrand.

Besök på trygghetsboende Hydran

Trygghetsboende är boende i hyresform för personer över 65 eller 70 år. Det finns kriterier för hur boendet ska vara utformat. Bostäderna ska till exempel vara anpassade till de äldres behov och boendet ska ha gemensamhetslokaler för till exempel måltider, samvaro, hobby och rekreation. Det ska också finnas en bovärd på plats på angivna tider.

Seniorguiderna har träffat bovärden Desiré Haettman på trygghetsboendet Hydran, Östermälarstrand. Hon finns till hjälp och stöd för alla boende i huset. Desiré introducerar nyinflyttade, anordar event och aktiviteter samt utför fixartjänster och tar emot felanmälningar. Hon planera att ha utbildningar, bla i hur man använder hjärtstartare. 

"Första inflytt var i oktober 2020 och medelåldern på Hydran ligger runt 75–80 år. Till mig ringer de och knackar på vid  behov av hjälp eller om de har synpunkter."

På Hydran träffar seniorguiderna även en nyinflyttad hyresgäst som delade med sig av sina erfarenheter som boende i huset.

"Att bo här är precis som att bo i en vanlig fastighet, skillnaden är att man kan umgås med andra om man vill". Däremot ingår det grejer. Först och främst en bra bostad. Jag lever som vanligt."

Kvarteret Hydran har 96 lgh totalt, det krävs inget biståndsbeslut för att bo här och du ställer dig i bostadskö hos Sveafastigheter eller Bostad Västerås.

Läs mer här:


Hitta balansen med bra matvanor


Konstpromenad med Friskis&Svettis

Följ med på konstpromenad i Västerås! En perfekt kombination av promenad och guidad visning av den offentliga konsten i staden. Vi går i lugnt tempo och stannar till  vid några av de många fina konstverk i centrala Västerås. Promenaden tar  75 minuter.

Vi startar utanför konstmuseets entré, Karlsgatan 2. 

Maxantal: 20 personer. Anmälan krävs.
Aktiviteten är kostnadsfri och kräver inget medlemskap hos Friskis&Svettis
Bokning via Friskis&Svettis: tel 021-10 12 35 eller e-post info@vasteras.friskissvettis.se

Konstpromenad är ett samarbete mellan Friskis&Svettis Västerås och Västerås konstmuseum.

Läs mer här


Nu öppnar Hälsans hus!


facebooktwitterinstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.