Read the newsletter in English? Click here!

World Oceans Day!

Hav den äran! Idag den 8:e juni firas Världshavsdagen, eller World Oceans Day, i syfte att uppmärksamma, skydda och bevara våra hav. I Helsingborg är havet vår granne och har genom stadens långa historia varit en av våra viktigaste resurser. Så är det fortfarande och inom ramen för H22 görs flera initiativ för att bevara miljön under ytan.

Oceanhamnen – vårt blåa huvudområde

Under H22 City Expo, som går av stapeln nästa sommar, kommer särskild betoning vila på fyra huvudområden: Oceanhamnen, Gröningen, Drottninghög och Cityområdet. På just Oceanhamnen ligger fokus passande nog på vatten. Ett genomgående vattentema och den livfulla miljön vid havet gör att Oceanhamnen kommer att sprudla av liv och aktivitet under H22 City Expo.

Nyfikenhet och lekfullhet möter vetenskap och kunskap under parollen Open up for Circularity. Diskutera hållbar utveckling med världens expertis eller besök RecoLabs showroom, en världsunik anläggning där källsorterat vatten- och matavfall från området Oceanhamnen tas till vara på genom tre separata avloppsrör och kan återvinnas för att bli näringspellets till jordbruket eller biodrivmedel till stadens bussar!

I Oceanhamnen varvas spännande vattenaktiviteter med vetenskapliga lärdomar om livet under ytan och rundas av med idylliska matupplevelser längs det blå stråket. Något för alla, helt enkelt – missa inte detta och allting annat som sker under H22 City Expo!

> Läs om Oceanhamnen och våra huvudområden

> Tre rör är smartare än ett!

Havet är din granne

Eftersom havet är vår granne är det viktigt att bevara, förbättra och synliggöra livet under ytan. Världens hav täcker mer än 70 procent av jordens yta och välmående havsmiljöer är avgörande för en hållbar utveckling för vår planet. Haven förser oss med såväl mat som energi och dess ekosystem producerar mer än hälften av allt syre på jorden. Dessutom lagras nästan en tredjedel av människans koldioxidutsläpp i haven vilket mildrar klimatförändringar.

För att möta FN:s globala mål för hållbar utveckling sker flera projekt inom ramen för H22 med havstema. Projekten flyttar gränserna för stadsplaneringen utanför kajkanten för att skapa mer livskvalitet både ovanför och under ytan. Idag på världshavsdagen presenteras planerna under en kvällsföreläsning utomhus på miljöförvaltningens innergård, där du också kan ställa frågor.

Boka in dig till kvällens föreläsning!

 
BOKA HÄR
 

Kika under ytan – från land

Snart är det inte bara dykare som kommer kunna utforska livet under vattenytan i Helsingborg. Lokalt anknutna H22-partnern EC Solutions arbetar tillsammans med miljöförvaltningen med att synliggöra den lokala undervattensmiljön genom att placera en kamera under ytan, som besökare kan styra i realtid från en installation på kajkanten eller surfa in digitalt och kika runt i Oceanbassängen från soffan!

”Vi vill att det ska bli enklare att knyta an till havet, skapa en relation till havsmiljön genom medvetenhet och nyfikenhet för biodiversiteten och miljön som ju faktiskt finns väldigt nära”

Stina Bertilsson Vuksan, marinbiolog, miljöförvaltningen

 

> Läs om EC Solutions och andra partners här

”Vad hade hänt om man fick utforma ett VA-system som var byggt för att återvinna resurser? Då hade vi gjort det som alla människor redan vet att man skall göra med avfall, vi hade sorterat avloppet!”

Hamse Kjerstadius , utvecklingsingenjör berättar om tanken bakom Tre Rör Ut.

 
TILL RÖSTEN
 

Du följer väl H22 i sociala medier?

Häng med på vägen fram mot H22 City Expo i Helsingborg. På Facebook, Instagram och Linkedin hittar du oss på @h22cityexpo.

Vå webbplats finner du på h22.se och mer info om H22 City Expo finns på h22cityexpo.se eller h22cityexpo.com för engelsk version.

Vi ses!

FacebookLinkedInInstagramHome Page

VI FÖLJER SJÄLVKLART GDPR

Du får detta mail då vi tror att du vill vara en del i utvecklingen av framtidens smarta städer. Vi har enbart ditt namn och e-postadress i vårt register och vi använder dina uppgifter för utskick i marknadsföringssyfte gällande H22 och H22 Summit. Vill du veta mer så är du välkommen att kontakta oss på h22@helsingborg.se

 

.

.

.

.