Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

JUNI 2021

Nyhetsbrev från Dragkampförbundet

Ser vi ljuset i tunneln?

Restriktionerna lättar, fler och fler vaccineras så kanske kan vi återgå till det ”nya normala” under hösten? Det skiljer sig lite mellan de olika regionerna och då tänker jag mest på möjligheten att resa utanför sin region.

Riksidrottsmötet arrangerades i slutet av maj och besluten från mötet hittar ni längre fram i Nyhetsbrevet.

Veckan efter arrangerade vi en distriktskonferens den 5 juni med ett 20-tal deltagare. För att vi inte ska tappa ännu mer av vår verksamhet diskuterade våra distrikt möjligheten att anordna lokala/regionala tävlingar. Kanske något liknande som en del föreningar i Småland arrangerar?

Lars Liljegren, Lidingö berättade mycket intressant om bland annat Fäktförbundets resa för att bli större och starkare. Vi kan hämta en hel del från deras arbete!

RF-SISU medverkade också och gav en övergripande information om deras möjligheter att stödja, både personellt och genom att ta en del kostnader.

Internationella tävlingar har diskuterats och när det gäller VM inomhus 2022 hoppade Singapore av sitt arrangörskap. Nu verkar det som den tävlingen flyttas till Nederländerna.

När det gäller VM utomhus 2021 är det ännu inte klart i vilken form den kommer att ha. Tävlingarna ska gå i Baskien men vilka klasser som ingår är ännu inte klart. Mer om den tävlingen längre fram i Nyhetsbrevet.

Vårt eget VM inomhus 2024 i Helsingborg ska arrangeras i januari/februari och där börjar förberedelserna med ett första möte innan midsommar.

Vid årsskiftet var vi 50 föreningar och hade drygt 3000 medlemmar men där måste vi se över våra medlemsföreningar som inte uppfyller kraven från förbundet och RF. Efter ytterligare en genomlysning visar det sig att en del föreningar inte uppfyller de krav RF och vi själva ställer. Styrelsen beslutade vid sitt sammanträde att avsluta medlemskapet för fem föreningar av lite olika anledningar. Några svarade varken RF eller oss på de frågor som ställdes, en del framförde önskemål om att få avsluta sitt medlemskap (någon på grund av att kravet på administration var för högt, dvs hålla årsmöten, skriva protokoll, årsredovisningar mm).

Även om vi inte kan fortsätta vår uppsökande verksamhet och rekrytering på samma sätt som tidigare måste vi jobba för att sprida dragkamp i fler områden i Sverige så fort restriktionerna tillåter.

Hoppas ni får en bra sommar och ett STORT TACK för att ni håller ut i dessa tider!

Mats Hamberg, ordförande

Elitkommittén informerar

Klicka på bilden för att komma till evenemangets officiella hemsida!

Nu har äntligen ett beslut tagits angående VM!

TWIF avser att anordna ett fullskaligt VM den 15-19 september. Som tidigare kommunicerats kommer Sverige endast ställa upp i klasserna Dam 540, Herr 640 och Mix. Vi kommer att bygga dessa lag med de stommarna vi har jobbat med de två senaste åren och därefter plocka in dragare som vi anser kompletterar laget på ett bra sätt. Truppen kommer inom kort att publiceras på förbundets hemsida!

Henrik Törnblom, sportchef

Tävlingskommittén informerar

Vi börjar med den glädjande nyheten att datum och plats är bestämt för Inviduella SM. Det kommer arrangeras av Hovmantorp DK den 9 oktober i Kosta.

Elitserien som vi tidigare flyttade fram till juli är inställd.Trots att det blir lättnader i restriktionerna för Covid-19 bedömer vi att det inte är tillräckligt för att genomföra en Elitserie, i och med att det är olika restriktioner för olika regioner.

SM-tävlingarna står kvar i tävlingskalendern än så länge, de är tänkta att arrangeras i augusti. Ytterligare besked om SM kommer senare.

Peter Dahlman, ordförande TK

Utveckling- & Ungdomskommittén informerar

För närvarande är det ännu lite stiltje i vår verksamhet. Successivt blir det färre restriktioner vilket är posititvt, samtidigt som vi fortfarande måste ta hand om varandra och tänka oss för.

Ungdomsrepresentanterna håller på att se över möjligheten att anordna ungdomsläger senare i sommar eller till hösten. Det gäller att göra en riskbedömning för att säkerställa att vi inte bidrar till ökad smitta.

De utbildningar som vi vill genomföra i år är domar- och sekretariatsutbildning, som vi kommer försöka få till digitalt, och grundtränarutbildning som vi håller på att se över materialet till.

Vi hoppas kunna erbjuda de som gått domar- och sekretariatsutbildningen att praktisera sina kunskaper på läger eller tävling.

Håll utkik på förbundets hemsida och Facebook där vi återkommer med datum!

Jonas Persson, ordförande UUK

Riksidrottsmötet

På RIM 2021 deltog 200 ombud och fler än 1400 deltagare följde mötet digitalt. Via följande länkar kan ni läsa mer om några av besluten som togs:

Nytt idrottsövergirpande elitidrottsprogram

Kompetensstöd för parasport

Stärkt stöd till specialidrottsförbunden

Padel och Islandshäst nya medlemmar

Omvald ordförande och tre nya ledamöter

Bild från RF:s senaste nyhetsbrev.

Tre snabba med styrelsen

Karin Jacobson

Vad fick dig att engagera dig som styrelseledamot?

- Jag har så mycket att tacka dragkampen för; den har gett mig fantastiska vänner, utmaningar, bästa träningen, erfarenheter för livet och respektabla valkar i händerna. Kan jag på något sätt ge något tillbaka till denna sport, så gör jag det mer än gärna. Jag tänker att arbetet som styrelseledamot förhoppningsvis kan vara ett sätt att ge något tillbaka till dragkampen.

Vilka är dina ansvarsområden?

- Jag jobbar med hemsidan, sociala medier och marknadsföring samt utveckling och nya ideér inom dessa områden.

Vad anser du är viktigt för att främja dragkampens utveckling?

- Jag tror att en central faktor för utveckling är att vi blir fler dragkampare. Blir vi fler som utövar, brinner för och engagerar oss i dragkampen, kommer utveckling automatiskt. För att bli fler utövare behöver vi jobba både lokalt och nationellt; vi behöver i mångt och mycket "gräva där vi står". Dragkampen behöver än mer komma in i skolidrotten, vi behöver synas mer i media; lokalt och nationellt, digitalt och analogt, vi behöver visa Sverige vilken underbar idrott vi är! Det finns så många människor där ute som ännu inte vet om att det bor en dragkampare inuti dem; dessa människor, unga som gamla, behöver vi nå!

Jonas Persson

Vad fick dig att engagera dig som styrelseledamot?

- Det som fick mig att engagera mig som styrelseledamot var dels att jag blev föreslagen.

Och att det finns en lång dragkampstradition i släkten, allt från pappas kusin till lillebror och hans familj till att även dragit själv.

Även dragit i Libanon när jag gjorde FN tjänst och det resulterade i att av alla nationerna där så vann vi svenskar guld.

Vilka är dina ansvarsområden?

- Jag sitter för närvarande som ordförande i UUK och har hand om ungdom, utveckling och utbildningar, samt jämställdhetsfrågor.

Vad anser du är viktigt för att främja dragkampens utveckling?

- För att få dragkampen framåt i Sverige behöver vi satsa på ungdomarna. Inkludera dem och få fram glädjen med dragkamp, få sporten att växa genom fler klubbar å medlemmar.

Om nyhetsbrevet

Du som får det här nyhetsbrevet har tidigare uppgett din e-postadress till Svenska Dragkampförbundet.

Svenska Dragkampförbundet värnar om din personliga integritet. Ta del av vår integritetspolicy på vår hemsida här.

Du kan när du vill avsluta prenumerationen på nyhetsbrevet. Klicka då på länken nedan.

 Svensk Dragkamp i sociala medier

facebookinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.