BARN och MAKT

 

 

Från cirka 3 år:

 

 EMMA SKA BESTÄMMA

av Malin Axelsson

Emma fyller fem år idag så nu är det hon som bestämmer allt på dagis och hon bestämmer att hon ska göra teater om föräldrarna som skilde sig, och sen bestämmer hon att hon ska gråta ett helt hav för att det var så sorgligt. På andra sidan havet finns en strand och där finns Lasse som är kär i Emma. Han och Barbie och Ken leker att de ska rädda Emma ur sorgens fängelse. Men Lasse är en motvillig hjälte: han är nämligen rädd för precis ALLT. Hur ska vi lösa det här nu då? Varför får inte barn bestämma? Måste man göra som dagisfröken och Kungen säger? En poetisk pjäs om kärlek, sorg och uppror.

Roller: 6 (3k, 3m)  Språk: Sv, Ty

 

Foto: Byteatern

LILLA BABYNS HEMLIGA LIV

av Ulf Nilsson

Vem är det som är uppe fyra på morgonen och grejar? Från de olika rummen hörs ljudet av vatten som spolar, lådor som dras ut, en radio sätts på. Men föräldrarna hör inte för de sover. Lilla babyn är vaken alldeles ensam. Med envis nyfikenhet ger sig babyn ut på upptäcktsfärd; på sitt egen hemliga nattäventyr.

Roller: 2   Språk: Sv, Fin

"...högintressant att se vad en liten baby kan hitta på. Och man är helt med på noterna, också när fantasin breder ut sig." /SvD

 

 

Från cirka 6 år:

 

FALLNA FRÅN MÅNEN

av Lucas Svensson

Rosa bor med sin mamma i en källare. Mamman städar toaletterna på ett sjukhus och kallar sig för Askungen. Hon drömmer om att Rosa ska bli så duktig på att spela piano så att de båda två en dag kan bli rika och berömda. Men Rosa vill mycket hellre spela flipper än piano. Tillsammans med sin vän Edvin rymmer hon för att slippa uppspelet på biblioteket som hennes mamma har affischerat om över hela stan. En humoristisk, originell och vacker berättelse om en ovanligt stark flicka som med tapperhet och kreativitet fajtas för att skapa sig en egen sfär i det karga landskap som omger henne.

Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Sv

"'Fallna från månen' låter sig inte helt beskrivas. Det är en saga ur livet som varvar absurd fars med tragedi och lyrik. Men det är avgjort en uppsättning för alla - oavsett ålder" /SvD

 

Foto: Jez Timms/Unsplash

MIRA GÅR GENOM RUMMEN

av Martina Montelius

Mira är sju år och bor tillsammans med sin mamma, hennes kille och styvbrodern Hans. Men så gör deras föräldrar slut. ”Vad jag förstår är vi inte syskon längre” säger Hans. Men det går Mira inte med på. Ibland får de vuxna helt enkelt acceptera att två barn blir syskon för livet fast de inte är släkt. Skolsköterskan har en fråga till Mira: ”Kan jag som lever med mig själv vara en familj? Jag har ju gemensamma intressen. Och igår blev jag osams.”
Mira går genom rummen är en humoristisk tragedi som nollställer familjebegreppet och undersöker det från grunden. En pjäs där de stora känslorna får plats – sorg, vrede, längtan och den djupaste kärleken.

Roller: 2 (2k, 1m)  Språk: Sv, Eng, Fra

"Ömsint och med lika knasig som varm humor tecknar Martina Montelius en innerlig bild av hur familjer kan se ut på alla upptänkliga vis /.../ Hennes karaktäristiska metaforer och fantasirika uttryck kommer väl till sin rätt i detta lekfulla storverk sett ur barnets perspektiv."/Nummer.se

 

Från cirka 10 år:

 

LIVINGSTONES BARN

av Isa Schöier

"Livingstones barn" utspelar sig i en värld där ingen vuxen har satt sin fot på åratal; ett övergivet barnhem som befolkas av tre barn, några tvättfat av plast och ett berg av filtar att begrava sin längtan i. Dag efter dag pågår lekarna och barnens försök hålla övergivenheten på avstånd. I en gammal bok om Livingstone hittar de näring för sina fantasier om varför de vuxna inte kommer för att hämta dem. Så en dag dyker en främmande pojke upp och söker husrum för natten. Genom mötet med honom tvingas barnen inse att det inte finns annat att göra än att lämna barnhemmet. Och pojken, som själv är van att hålla andra på avstånd, konfronteras genom fantasin om Livingstone med sin egen längtan.

Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Sv, Eng, Ry

"Lika stark och brutal som den verklighet den beskriver." /SvD
"En märkligt sprittande och svart humor." /GT
"Berättar mer om vår nya sköna värld än de flesta nyhetsprogram." /DN

 

Foto: Urban Jörén

INGEN FATTAR UTOM VI

av Anders Duus

Det är vårterminen i femman. Rollerna är cementerade för länge sen. Roxana har tusen kompisar som ser henne som sin ledare, fast hon inte vill. Wilma är ny i stan och lyckas inte få en enda vän, fast hon hade massor på förra stället. Och Idas struliga gäng kallar henne liten och feg. Hela tiden måste hon bevisa att hon vågar.

På flykt från en salsakurs möts de tre på möbelaffärens lastbrygga. De hittar varandra. De hittar en styrka och en vänskap. De hittar sin grej. Finurlig och kul – men inte laglig. Och en dag ringer polisen.

Roller: 3 (3k)  Språk: Sv

"tar de unga rollfigurerna på fullaste allvar. De tre 11-åriga huvudpersonerna står verkligen i centrum. Det är deras perspektiv som förmedlas rakt av." /Fria Tidningen

 

Från cirka 13 år:

 

Foto: Linn Sandholm/Unga Klara

UPPFOSTRARNA & DE OUPPFOSTRINGSBARA

av Erik Uddenberg

Två pjäser om uppfostran. Den första, Uppfostrarna, kretsar kring föräldrarna och det stora dåliga samvete som präglar dagens föräldrageneration. Duger vi över huvud taget som förebilder för våra barn? Hur ska vi ingjuta respekt och få våra barn att lyda? Vill vi ens få dem att lyda? Båda pjäserna bygger på research och samtal med både vuxna och barn, men lyfter sig långt från det dokumentära in i en motsägelsefull och humoristisk, men också djupt allvarlig, diskussion om det ömsesidiga beroende och den djupa samhörighet som förenar föräldrar och barn.

Pjäserna kan spelas var för sig eller som en gemensam helafton.

Roller: 11 (5k, 6m)  Språk: Sv

"Här ställs väsentliga frågor som hur man är ett bra barn och vad föräldrarna ska ha dem till, egentligen. Ja, vad ska vi ha varandra till?" / SvD

 

Foto: Anders Mattsson/Malmö Stadsteater

HILL OCH GARGAMELLA

av Cristina Gottfridsson

I en nära framtid, när handeln med kroppsorgan blivit vardagsmat, möter vi två flickor på väg in i tonåren. Gargamella är den ena: deformerad och bunden till någon sorts kuvös, men med rika föräldrar. Hill är den andra, frisk och sund, adopterad av familjen för att skänka sina organ till Gargamella. Men när det är dags för den stora operationen gör flickorna ett desperat försök att ta sitt öde i egna händer.

Hill och Gargamella är en historia om moral och etik, men också om pubertetens alla våndor. Det är både en skräckfylld science fiction-historia och en berättelse om vår tid.

Roller: 10 (6k, 4m)  Språk: Sv

 

Foto: Riksteatern

FEM GÅNGER GUD

av Jonas Hassen Khemiri

Dramaläraren Rolf vill sätta upp Strindbergs Ett drömspel men hans elever vägrar. I stället bestämmer de sig för att fylla scenen med sina egna drömmar. Alla ges chansen att spela Gud; Blanca återupplivar sin döda syster, Idris friger sina fängslade bröder, Olivia sammanför sina åtskilda föräldrar och den stumma Sanoj förvandlar sig till språkets centrum. Roll blir identitet och dröm blir verklighet.

Roller: 5 (2k, 3m)  Språk: Sv, Eng, Ty

”Pjäsen har en helt genial konstruktion.” /SVT
”Oroväckande rasande roligt. En ordmagiker är han, Khemiri.” /Nummer.se

 

Foto: Ung Scen Öst

MATKRIGET

av Johanna Emanuelsson

I den ganska ovanliga stadens stora matfabrik produceras matvaror enligt vedertaget system. Av sina matvaruproduktionsanställda föräldrar får Mirjam enrismarinerad anka, Ava får raw food och Levi får det som blir över - medan Colin plöjer konspiratoriska Youtube-dokumentärer med pommes. Produktion och konsumtion rör sig framåt i stram symbios tills det är dags för högstadieeleverna att göra praktik på fabriken. Matkonsumtionen går ner och då blir maten så dyr att ingen kan handla och föräldrar får sparken. Hungern ökar och samtidigt smyger något runt i stadens sopcontainrar.

En mörkglimtande komedi om att tänka själv och att handla tillsammans.

Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Sv

"Var god jämför med verkligheten. Varför stiger priser? Varför bränns osålda varor? /.../ Följdfrågor på detta?" /kultursidan.nu

 

Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/Berit, Lena, Sara & Rickard

 
Mejla oss →
 
Home PageFacebookTwitter