Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Ljuset i tunneln!

För exakt ett år sedan var rubriken en helt annan. Knappt tre månader innan (11 mars) deklarerade WHO Covid-19 som en pandemi. Det med bakgrund av att sjukdomen fanns i 114 länder tillika 4000 dödsfall. Ingen kunde nog då räkna med utvecklingen som vi haft..

Nu äntligen kan man läsa om färre inlagda på sjukhusen mycket förklarat av en vaccinering som ger effekt. Av alla över 18 år är ca 44 % vaccinerade med en dos och 15 % med två doser. Summa summarum, nästan 5 miljoner vaccinasionsdoser!

Många har sett nära och kära gå bort i pandemins spår. Andra har isolerat sig för omvärlden. Vissa branscher har gynnats eller klarat sig obemärkt medan andra har kämpat emot en vikande efterfråga.

I den prövande tid som varit har vi också visat oss från vår bästa sida. Sällan har så många kreativa, smarta och innovativa initiativ setts från så många håll i samhället.

En medmänsklighet och förståelse jag hoppas lever vidare dagen då Covid-19 inte längre klassas som en pandemi.

Tack för att du läser Up to date

Med vänliga hälsningar

Patrik Östlund

Dörrhållare ZE

Dörrhållare ZE i Design Line-serien från DICTATOR fixerar dörren i önskat läge genom att helt enkelt trappa ner kolvstången på dörrhållaren. För att aktivera dörrhållaren trampar du på metallfoten nedanför ytterhöljet. En liten invändig fjäder pressar foten stadigt mot golvet och förhindrar att dörren rör sig. För att lossa dörren trampar du metallplattan längst ner på höljet. Kolvstången drar sig automatiskt tillbaka och dörren är fri att röra sig igen. 


Egenskaper:

 • Mycket stark och solid design
 • Bekväm manövrering med foten
 • Mycket stabil med höljet i ett stycke
 • Dörrhållarna är rostfri. Alla metalldelar är av aluminium eller rostfritt stål och är idealiska för användning utomhus eller i fuktiga miljöer.
 • Säkert grepp även på polerade eller ojämna golv då en inbyggd fjäder trycker foten mot golvet.
 • Slaglängd 80, 120, 160 mm
 • Standardfärger: Silver, Svart RAL 9005 och Vit RAL 9010

Källhänvisning: Göthes Industribeslag E-handel


Magnetiska innerdörrslås från italienska AGB

AGB har ett brett sortiment av magnetiska innerdörrslås och tillhörande slutbleck. Fördelen med magnetism i kolv och slutbleck är mjukare handtagsrörelse och nyckelvridning. När du stänger dörren så slår ingen låskolv mot slutlecket, därav inget störande slammer vid stängning av dörren. Låsen är uppbyggda av en magnet i låshuset och tillhörande slutbleck. Det gör att kolven endast låser ut när den nått sitt rätta läge, dvs mitt för slutblecket.

I jämförelse med ett traditionellt låshus har ABGs låshus fyrkantiga kolvar, det gör att låshusen går att använda både för höger- och vänsterhängda dörrar.

Eventuella frågor besvaras av Per Yman på per.yman@gothes.se alternativt vårt order & kundservice nummer 010 - 483 40 25

Källhänvisning: Göthes Industribeslag E-handel


Pivådörrar utrustade med tätningströsklar från Athmer och gångjärn från FritsJurgens

Athmer har vidareutvecklat sin modernaste och mest avancerade tätningströskel – Schall Ex L 15/30 Pivå – att passa till entrédörrar upphängda med pivågångjärn från Holländska FritsJurgens.

Athmers trösklar monteras i dörrens underkant och överkant. Tröskeln har ett speciellt aktiveringsdon. Max längd är 2000mm. Tröskeln rör sig vertikalt vid tätning och ger då även maximal hörntäthet. Max mellanrum mellan dörr och golv / karm =12 mm.

Läs mer om Athmers produkter här >

FritsJurgens erbjuder ett komplett sortiment av pivågångjärn. I utveckling av Athmer tröskel för applikationen testades FritzJürgens System One samt System M+ som också har dörrstängarfunktion. Läs mer om fritsJurgens här >

Eventuella frågor besvaras av Per Yman på per.yman@gothes.se alternativt vårt order & kundservice nummer 010 - 483 40 25

Källhänvisning: Text Göthes Industribeslag, bild FritsJurgens & Athmer 


Tyst, tunt, starkt och lättinstallerat motoriserat skjutdörrsystem

MOVENTIV är både ett estetiskt och extremt tystgående system för motoriserade skjutdörrslösningar. Systemet bygger på en ny generation magnetiska motorer som möjliggör minimalt ljud som annars är vanligt med mera traditionella roterande motorer.

ULTRATYST: MOVENTIV gör att du slipper det traditionella tuggandet när dörren är i rörelse och kan användas på glas- och trädörrar.

ULTRATUNN: Lika diskret som effektiv. MOVENTIVs motor är inbyggd i profilen. Med en användarvänlig app kan öppning och stängning enkelt göras.

STYRKA: MOVENTIV systemet är testat till 1 miljoner cykler. Det är effektivt och pålitligt. Tillåter installation på dörrar upp till 120 kg.

LÄTTINSTALLERAT: Systemet är gjort för att passa användaren, fullt utrustat i MANTIONS fabrik och levereras klart att installeras. Ingen hopsättning eller kapning krävs.

MOVENTIV är tillgängligt under början av Juli. Därför hänvisar vi dig som vill veta mer om MOVENTIV att kontakta MANTION direkt via länken här > 

Källhänvisning: Bild MANTION, text Göthes Industribeslag


SECURISTYLE sax-beslag för parellellfönster

Securistyle sax-beslag, den moderna tekniken att öppna fönster, parallellt istället för uppåt, nedåt eller i sidled. Detta bidrar till bättre ventilation, ekonomi, högre säkerhet och en diskret design.

 • Ventilationen gör att den gamla luften går ut uppåt och den nya friska kommer in nedåt.
 • Ekonomi för att ventilation av lokaler sker mer effektivt med förkortad ventilationstid.
 • Högre säkerhet för att fönstret inte öppnar mer än inställt mått.
 • Design för att fasadens utseende inte ändras nämnvärt på distans.

Eventuella frågor besvaras av Per Yman på per.yman@gothes.se alternativt vårt order & kundservice nummer 010 - 483 40 25

Eventuella frågor besvaras av Per Yman på per.yman@gothes.se alternativt vårt order & kundservice nummer 010 - 483 40 25

Källhänvisning: Text Göthes Industribeslag, Bild Securistyle


HOPPE Hamburg för innerdörrar

 • Marknadens miljövänligaste handtag och 100% producerat i Europa
 • Omfattas av HOPPE 10-års garanti på mekanisk funktion
 • Tillverkat av delvis återvunnen aluminium i nickelfritt material
 • Försedda med returfjärder samt HOPPE Kvick-i-sprint för enkel, snabb och exakt montering
 • Finns i färger: silverfärgad (F1), brons nyans (F4), stålfärgad (F9) och svart matt (F9714M)

HOPPE dörr- och fönsterhandtag på Byggvarubedömningen

Byggvarubedömningen har gjort bedömningen ”rekommenderas” d.v.s. grönmarkerat samtliga HOPPE aluminiumhandtag inkl. aluminium behör för dörrar och fönster.

För mer information kontakta Göthes Industribeslag på vårt order- & servicenummer 010 48 34 025.

Källhänvisning: HOPPE text och bild

Ytbehandlingar för designbeslag

FORMANIs designbeslag finns med i många olika utföranden och ytbehandlingar som tillval, dels för att komplettera varandra samt passa in i interiören. Tack vare deras omfattande utbud av ytbehandlingar kan de nästintill alltid försäkra att beslaget går hand i hand med interiören och dess kvalitet. Fortsätt läs och lär mer om företagets ytbehandlingar och dess produktmaterial.

När du väljer ett nytt designbeslag finns ett oändligt antal beslut att ta. Vilken design, färg och ytbehandling komplimenterar interiören bäst? För en modern - industriell stil kanske svart ytbehandling passar bäst. Men för en mer modern - klassisk stil kanske du väljer vitt satin eller satinguld. Eller varför inte olackerade mässing för att komplettera det nya och moderna med det nakna.  En oändlighet av valmöjligheter som sida vid sida ska beaktas utifrån användningsfrekvens och typ av miljö.

Till exempel: Satin i rostfritt stål handtag med PVD ytbehandling är ofta rekommenderade för utomhusmiljö för dess hårda och långa hållbarhet. Läs mer här >

FORMANIs omfattande ytbehandling och färgval kommer genom olika tekniker. Till exempel borstad metall, pulverlackning, PVD behandling, metallpläterring med flera.  Förutom dessa tekniker finns unika designer som addes till ursprungsprodukten. Till exempel ebenholtsträ, ekträ, marmor, POM-material med flera. Läs mer här om material och tekniker på FORMANIs hemsida >

Vill du veta mer om FORMANIS beslagkollektioner. Skriv gärna till patrik.ostlund@gothes.se så skickar jag dig den svenska digitala katalogen.  

Kälhänvisning: Text Göthes Industribeslag, bilder FORMANI

Enkel planering med köplistor

Spara tid med våra smarta inköpslistor. Listan kan du använda som offert eller spara för att beställa längre fram. Perfekt när du vill planera ett kommande projekt!

Lägg till produkter i listan:

 • Lägg till en produkt i en ny eller befintlig inköpslista genom att klicka på knappen ”Köplista” bredvid Köp-knappen.

 • Du kan också spara hela din kundvagn som en lista så får du med antal och pris.

 • Under ”Mina köplistor” hittar du dina sparade listor och kan lägga till eller ta bort produkter.

Beställ en sparad köplista:

 • Gå in under ”Mina produktlistor” och ta upp listan du vill beställa.

 • Fyll i antal av varje produkt.

 • Klicka på ”Lägg till i kundvagn” och gå sedan till kassan för att beställa.

Tips! Om du ska förbereda en offert kan du lägga produkterna du vill ha i kundvagnen, välja antal av varje produkt och sedan spara kundvagnen som en köplista. Då får du med antal och pris i listan.


Enklare reklamationer och returer

Det är aldrig roligt när det blir fel i beställningen eller när en produkt visar sig vara defekt. Men ibland händer det, tyvärr. Nu blir det i alla fall enklare för dig att hantera returer och reklamationer. Du slipper blanketter och kan göra allt direkt här på gothes.se. 

Nu har vi lanserat en ny digital hantering av reklamationer och returer. När du behöver skicka tillbaka något så fyller du i vårt formulär, väljer vilka produkter du vill skicka tillbaka och bokar returen - allt direkt via gothes.se. Alltså inga fler blanketter som du behöver ladda ner eller hålla reda på.

Tydligare överblick över dina ärenden

Många har efterfrågat en tydligare översikt över reklamationsärenden. Därför har vi nu samlat alla dina ärenden på ett ställe med tydlig information om status på ärendet. Logga in så kan du följa dina returer och reklamationer och se tidigare ärenden.

Registrera först, skicka sen

Tänk på att registrera ärendet och vänta tills du fått din retur- och fraktsedel innan du skickar tillbaka något. Det gäller både vid returer och produktreklamationer.

Ring om du behöver hjälp

Vi hjälper dig gärna om du fastnar någonstans eller har frågor om en reklamation eller retur. Ring oss på 010-483 40 15 eller maila reklamation@gothes.se så svarar vi så snabbt vi kan. Hör gärna av dig om du har tankar eller idéer på hur vi kan förbättra reklamationshanteringen ytterligare. Vi jobbar ständigt med att förbättra oss och med att förenkla för dig som är kund.

ASSA ABLOY PULSE - Självdrivna digitala lås som ger DIG kontrollen!

ASSA ABLOY PULSE där varken batterier eller extern strömförsörjning behövs. Varje användare har en programmerbar nyckel som ger tillträde till lås och dörrar som användaren specifikt har tilldelats. ASSA ABLOY PULSE till ett låssystem som inte bara är redo för framtiden utan också är utformat för den.

Läs mer här >

Källhänvisning: Assa Abloy text och bild

Nyckeln till smartare fastigheter iLOQ S5, iLOQ S50 eller iLOQ S10.

iLOQ, digitala låssystem utan batterier och kablar. Inbyggd användarvänlighet, hög säkerhet, hållbart och med miljöbesparing på 27 ton mindre batteriavfall årligen. iLOQs digitala låssystem sparar både tid och pengar – samtidigt som du tänker på miljön då cylindrar och nycklar är återanvändbara.

>Läs mer här

Källhänvisning: iLOQ text coh bild

Under Juni har Mitutoyo kampanj på fyra specialskjutmått. För mer information alternativt beställning kontakta Göthes Teknik på 010 483 40 80

ABS Dig. Skjutmått med tunna skänklar, hårdmetall 0-150mm, IP67

KAMPANJPRIS: 4700 KR

Läs mer >

ABS Dig. Skjutmått med knivformade skänklar 10,1-200mm, IP67, friktionsrulle

KAMPANJPRIS: 5750 KR

Läs mer >

ABS. Dig. Skjutmått med utåtriktade mätspetsar 20,1-170mm, IP67

KAMPANJPRIS: 4900 KR

Läs mer >

ABS Dig. Skjutmått för mätning av rörtjocklek 0-150mm, IP67, friktionsrulle

KAMPANJPRIS: 4600 KR

Läs mer >

Källhänvisning: Mitutoyo text och bild

Möjligheternas byggregler och CPR Acquis

Möjligheternas Byggregler

Boverkets byggregler ska moderniseras och förenklas för att kunna bidra till ett mer kostnadseffektivt byggande. Det är en omfattande översyn och förändring av tillämpningsföreskrifterna men kravnivåerna enligt lag och förordning ska vara oförändrade. De nya byggreglerna kommer efter översynen att:

 • bestå av färre regler
 • vara formulerade som funktionskrav
 • innehålla endast bindande föreskrifter

Efter att avsnitt 6 - Buller varit på remiss ändrar nu Boverket tidplanen skjuter fram införandet ett halvår från den 1 januari 2022.

Remissvaren har varit tydliga och Boverket har lyssnat in svaren. Det behövs mer tid för att genomföra de förändringar som den nya regelmodellen medför så att hela samhällsbyggnadssektorn ges möjligheter att ställa om till de nya byggreglerna.

Det är idag oklart när arbetet med avsnitt 5 – Brandskydd och avsnitt 8 – Säkerhet vid användning kommer att inledas. Detta arbete bevakas av bland annat SIS/TK 181/AG 04 Byggregler och brandskydd.

Länkar:

Möjligheternas byggregler - Boverket

https://www.sis.se/standardutveckling/tksidor/tk100199/sistk181/

CPR och CPR Acquis

Översynen av CPR – Byggproduktförordningen fortsätter. Det senaste från EU-kommissionen är att det troligen inte kommer att presenteras ett reviderat förslag förrän tidigast i början av 2022.

Även uppstarten med arbetet CPR Acquis drar ut på tiden och datum fortsätter flyttas fram.

De två första grupperna, ”Precast concrete” och ”Structural metallic” kommer tidigast att startas i juli 2021. Det betyder att inget arbete kommer att startas för dörrar, fönster, portar samt lås och beslag förrän, i bästafall, sent i höst.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det inte kommer att hända något med standarden EN 14351-2 (Innerdörrar) under 2021.

Länkar:

https://ec.europa.eu/growth/sectors/construction/product-regulation/review_en.

Källhänvisning: Text från SEM Group


Ny norm! SSF 1120 IoT uppkopplade enheter – Krav och provning

Bakgrund

Bakgrunden till normen är att det saknats en norm/standard för att kravställa IoT produkter för att kunna integrera IoT krav i befintliga och kommande SSF Normer, t.ex. SSF 3523 Digitala Låsenheter. Det fanns också ett stort behov av att kunna erbjuda konsumenter, försäkringsbolag med flera ett sätt att enkelt kvalitetsbedöma IoT produkter.

Viktigt i arbetet med normen var att en uppfyllnad av kraven i normen skulle innebära att man också uppfyller de certifieringsbara kraven ”Provisions” i ETSI EN 303 645.

Normens ursprung är ett samprojekt mellan SSF Stöldskyddsföreningen, och F-Secure AB. Fakta, underlag och diskussioner för att få till kravtexter i normen har bl.a. inhämtats från ETSI European Telecommunications Standards Institute, NCSC UK National Cyber Security Centre, NIST, National Institute of Standards and Technology i USA samt olika testlaboratorier, penetrationstestare m.fl.

I arbetsgruppen för denna norm har det deltagit en rad mycket kompetenta experter inom området. Flera av dessa med en lång expertkunskap inom kravskrivande, provning, provningskriterier och internationellt samarbete inom området.

Mål för normprojektet

Publicera en norm med relevanta krav på IoT produkter som via provning och certifiering bidrar till en ökad säkerhet och kunskap, samt möjlighet till märkning av certifierade produkter för att underlätta val av IoT produkt för konsument och brukare.

Omfattning

Norm för klassning, krav och provning av uppkopplade enheter och datainsamlande sensorer.

Normen finns inom kort på: https://www.stoldskyddsforeningen.se/produkter/foretag/ssf-normer/

Källhänvisning: Text Stöldskyddsföreningen

FAKTA & ÅTTA SNABBA

Thomas Stenberg - Logistiktekniker

Epost: thomas.johansson.stenberg@gothes.se

Telefon: 010 - 483 40 33

 • Ålder: 45 år.
 • Familj: Fru och 4 barn.
 • Bor: Borgärdet, Svärdsjö.
 • Bakgrund: Uppväxt i Svärdsjö. Har gått processteknisk linje.
 1. Fritidsintressen: Slalom, fiske och natur.
 2. Favoritsport & lag: Rally, Leksands IF. 
 3. Oanad talang: Röker(fisk).
 4. Äter & dricker helst: Tacos i alla dess former. Dricker gärna en kall öl.
 5. Livsmotto: Ge aldrig upp.  
 6. Favoritpryl: Nått med motor på, motorsåg, snöskoter.. 
 7. Tre goda egenskaper: Noggrann, lyhörd och rättvis.
 8. Drömresa: Nya Zeeland.

Thomas Forslund - Logistiktekniker

E-post: tomas.forslund@gothes.se

Telefon: 010 - 483 40 31

 • Ålder: 52 år.
 • Familj: Gift med Mia sedan 17 år, 2 barn.
 • Bor: Borlänge
 • Bakgrund: Spelat ishockey i 20 år.
 1. Fritidsintressen: Fritidshuset.
 2. Favoritsport & lag: Leksands IF.
 3. Oanad talang: Ruskigt bra på att steka pannkakor.
 4. Äter & dricker helst: Pizza - ÖL.
 5. Livsmotto: Det ordnar sig.
 6. Favoritpryl: Spabadet vid fritidshuset. 
 7. Tre goda egenskaper: Det får andra avgöra.
 8. Drömresa: Åka tillbaka till Calgary.

Vi har ökat vår lagereffektivitet med Compact Twin lagerhissar från Weland Solutions.

Dessa frigör värdefull yta vid vårt lager, närmare bestämt cirka 500 m3. De ökar även plockhastigheten samtidigt som dem minimerar risken för felplock. Compact Twin är den enda hissautomaten på marknaden som kan hantera två lastbrickor i samma sekvens – en bricka i vänteläge och en i plockposition. Det gör att plockhastigheten av våra produkter kan mer än fördubblas, och plocktiderna därmed halveras. Med hjälp av tydlig information på plockdisplayen i kombination med LED-list och laserpekare minimerar vi risken för felplock. Eftersom brickorna alltid levereras i samma höjdnivå så säkerställer vi också ett mer ergonomiskt arbetssätt, gentemot när man plockar i mer traditionella hyllsystem.

Till detta har vi även rustat upp med två Put 2 Light ställ, vilket skapar oss möjligheten att plocka upp till 18 order samtidigt.

Allt för att säkerställa rätt vara, i rätt tid, till rätt plats!

Fakta om våra fyra lagerhissar:

 • Sparar 502 m3 lageryta.
 • Total volym om 90,3 kbm.
 • Lagrar cirka 1100 artiklar.
 • Klarar en vikt på hela 200 ton tillsammans.

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Avokado är otroligt gott. Dock kan det vara lite svårt att lyckas köpa de som är precis lagom mogna. De omogna är svåra att skala och smakar “träigt” och strävt, medan en mogen avokado har en rik och len smak. Om du råkar köpa omogen avokado så kan du vara lugn, det finns nämligen ett busenkelt knep som förvandlar den “träiga” och svårskalade avokadon till en smakbomb – här är knepet!

Många är vi som stått i fruktavdelningen i mataffären, gått igenom varje avokado för att tillsist konstatera att de alla är omogna och stenhårda. Typiskt, hur ska det nu kunna bli en guacamole till fredagstacosen? Misströsta inte – det finns ett otroligt enkelt knep som får avokadon att mogna på bara tio minuter! Orsaken att detta knep verkligen fungerar beror på att avokado avger etylengas som gör att frukten, omsluten av skalet, mognar.

Så här gör du

Låt bli att öppna upp eller skada skalet på avokadon.

Slå in den i ugnsfolie/aluminiumfolie och placera paketet mitt i ugnen på 90 graders värme (ej varmluft).

Låt ligga i ugnen i ungefär 10 minuter.

Sedan är avokadon färdig och du kan ta ut den ur ugnen.

Notera att smaken och konsistensen skiljer sig från avokado som mognat på egen hand. Denna ugnsmognade avokado passar ypperligt i exempelvis guacamole!

Andra smarta knep för att få avokado att mogna

Lägg den i en papperspåse och låt mogna i påsen i ett par dagar (i rumstemperatur).

Placera avokadon på ett fruktfat, till exempel med banan eller äpple, eftersom dessa frukter avger etylengas.

Bli av med unken lukt i kläderna

Om du har förvarat en tröja längst ner i garderoben under en lång tid, glömt en fuktig handduk i smutskorgen eller köpt en tröja på second hand som luktar lite konstigt? Det kan bero på mögel.

Mögel kan uppkomma på kläder som inte tagits hand om ordentligt på ett tag. Det ger en ganska unken lukt om textilierna men de går faktiskt att rädda om man gör på rätt sätt.

Det här ska du inte göra
Innan vi går in på vad du ska göra för att få bort lukten kan det vara smart att berätta vad du INTE ska göra för att få bort möglet. För det första ska du inte försöka tvätta bort det med ett parfymerat tvättmedel, även om du tillfälligt döljer lukten så kommer du inte att få bort möglet och det riskerar att sprida sig. Du ska inte heller använda sköljmedel, det kan nämligen få möglet att sprida sig ännu mer.

Rengör kläderna i tre steg
För att vara helt säker på att få bort möglet måste du tvätta textilierna i tre steg. 

Steg 1: Tvätta i ättika - Det första du ska göra är att tvätta kläderna i ättika. Lägg i textilierna i tvättmaskinen och häll ett glas ättika rakt över kläderna. Kör på så hög temperatur som plagget klarar av. Syran i ättika hjälper till att döda bakterier och mögel, efter det här steget kommer möglet vara dött.

Steg 2: Tvätta med bikarbonat - Ättikan dödar möglet så att det inte fortsätter sprida sig men för att få bort lukten bör du tvätta med bikarbonat som neutraliserar den unkna lukten. Häll i en deciliter bikarbonat rakt ner i trumman och tvätta om textilierna så varmt som möjligt.

Steg 3: Torka kläderna - Kläderna ska helst torka i solen eftersom att det dödar bakterier och får mycket luft på sig. I Sverige brukar det här kunna bli problematiskt under stora delar av året, därför kan du även använda torktumlaren på hög temperatur.

Några saker du knappast visste var dåliga för tänderna

Tänderna är en värdefull del av vår kropp. Dels eftersom att skadade tänder inte växer ut igen men också för att tandvård inte ingår i den allmänna sjukvården och skadade tänder därför kan kosta en hel del att reparera.

Hur man tar hand om sina tänder, dvs borsta dem två gånger per dag, använda munskölj och tandtråd vet nog alla om. Att sånt som socker och läsk är farligt för tänderna är också allmänt känt, det finns däremot massvis som är dåligt för tänderna som de flesta nog inte har en aning om. 

Stress
Att stress inte är bra för hälsan vet nog de flesta men visste du att det dessutom kan skada dina tänder? Stress sänker immunförsvaret vilket kan ge flera sjukdomar i tandköttet som till slut leder till tandlossning

Högt blodsocker 
Högt blodsocker drabbar ofta de som lider av diabetes och en konsekvens av det är att munnen blir väldigt torr. Saliv neutraliserar syror och vid sänkt salivhalt är dina tänder mer mottagliga för att få hål.

Frukt
Frukt är otroligt nyttigt men syrorna i frukten kan faktiskt förstöra dina tänder. Ditt saliv kommer att neutralisera syran i tänderna efteråt och det är därför bra att äta mycket frukt på en gång snarare än att småäta på till exempel vindruvor hela tiden.

Medicin
Många typer av mediciner försämrar din salivproduktion ordentligt. Precis som vi förklarat tidigare är en minskad salivproduktion farligt för dina tänder. Om du är väldigt torr i munnen kan sockerfritt tuggummi hjälpa dig att få igång produktionen igen.


Vi arbetar efter gällande GDPR bestämmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


Följ oss på Social Media

facebooklinkedininstagramyoutubepinterest

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!