ÅRSRIK - det kan du också bli, om du har tur!

Ålderismen är utbredd och fördomarna mot de grupper i samhället som (i Sverige) det senaste året gått under benämningarna "våra äldre" och de "äldre äldre" är många.
Men så är det ju inte inom konsten, eller hur?
Här kommer tips på sommarläsning för alla er som är, eller hoppas på att bli, årsrika!

 

Foto: Mikael Sundberg

ROMEO OCH JULIA PÅ GULLBACKEN

av Anders Duus

Romeo och Julia på Gullbacken är en pjäs om kärlek i livets slutskede och om den längtan vi alla bär inom oss; längtan att bli älskad och förstådd på sitt eget språk. På äldreboendet möter vi den döva Johanna som inte har tillgång till samtal på sitt eget språk, teckenspråk, tills Roberto, som också är döv, flyttar in. Äntligen vaknar Johanna till liv igen. Passion uppstår mitt bland demens, sjukdom och Shakespeares blankvers.

Roller: 5 (2k, 3m)  Språk: Svenska & svenskt teckenspråk

Foto: Jez Timms/Unsplash

AKTRISERNA

av Lolo Amble

Ett gnistrande kvickt litet stycke med två drömroller för ett par något äldre kvinnliga skådespelerskor och en manlig aktör. Replikerna är fyllda av vitriol och beskheter!

"Aktriserna" finns tillgänglig för uruppförande!

Roller: 2 (2k, 1m)  Språk: Sv  

Foto: Simon Pramsten/Anagram

MÖTE OM EFTERMIDDAGEN

av Henning Mankell

I över 60 år har de varit gifta, men sedan en tid lever de åtskilda. En eftermiddag ringer hustrun på hos den äkta mannen för att göra slag i saken och få skilsmässohandlingarna påskrivna. Frågan är om separationen ska hinna vinna laga kraft innan någon av dem, eller bägge, hunnit avlida. Å ena sidan är det just så makabert. Å den andra sidan gömmer sig bortom alla gräl, all bitterhet, svek och otrohet, en obruten ömhet. Det är ytterst rörande.

Roller: 2 (1k, 1m)  Språk: Sv, Fra

Foto: Skånska Teatern

ARMA IRMA

av Staffan Göthe

Irma sitter ensam i sin lägenhet och pratar med sig själv, samtidigt som hon öppnar och dricker ur den ena flaskan mousserande vin efter den andra. Irma är kavat och slagfärdig när hon kommenterar det liv hon levt, men man anar en avgrundsdjup ensamhet. Runt Irma finns dessutom hela tiden en gäst ”från andra sidan” som med olika läten kommenterar hennes infall och även en väninna i telefon. En stark, tragikomisk roll för en äldre skådespelerska.

Roller: 3 (1k + 2 röster)  Språk: Sv, Ty

Foto: Théâtre du Balcon

ÄLDRE CLOWN SÖKES

av Matéi Vişniec

Tre gamla clowner återser varandra utanför en stängd dörr. En audition pågår: man söker en äldre clown. De tre skryter, retas, bråkar och skrattar, de blir sentimentala och fåfänga. Som alltid med Vişniecs texter är pjäsen skriven för Skådespelare – det är uppenbart att författaren har stort förtroende för varje enskild artists kunnande och konstnärliga, så väl som tekniska, register. En Fellinisk godbit för tre mogna skådespelare.

Roller: 3 (1k, 2m)  Språk: Sv, Eng, Ty

Foto: Sören Vilks/Dramaten

IDLAFLICKORNA

av Kristina Lugn

En fullkomligt skimrande komisk pärla för två mogna skådespelerskor om Lillemor Åhl från Hagsätra och hon som heter Barbro eller kanske Disa, Yrsa, Tove eller Gullefjun eller något i den stilen. Båda är de gamla Idlaflickor och de är gifta med varsin Herman.
Idlaflickorna är en inre monolog eller en dialog mellan två märkligt lika kvinnor på semester vid Gardasjön och från maken Herman: ett samtal om identitet, minnen och döden.

Roller: 2 (2k)  Språk: Sv, Eng, Ty, Fra

Foto: Unga Klara

SEX, DROGER OCH VÅLD

av Mattias Andersson

Vad hände med Folkhemmet Sverige? Med solidariteten, plikten och rättvisan?

Gösta, Irma och Tage är 85+ men uppdaterade. Gösta har bytt idealen mot braj och ecstasy. Irma skiter i allt och tänker verkligen inte passa några snoriga barnbarn mer. Tage har beställt en postorderdam från Ryssland som inte verkar särskilt pigg på sex. Gösta, Irma och Tage tänker bli mer nutidsanpassade och satsa på sig själva.

Roller: 7 (4k, 3m)  Språk: Sv

Foto: Helsingborgs Stadsteater

I SISTA MINUTEN

av Carin Mannheimer

Tre kvinnor träffas för att spela bridge varje måndag, men saknas det en fjärde spelare. Hur skapar man nya relationer medan de gamla försvinner en efter en? Hur ska man förverkliga alla sina drömmar innan tiden rinner ut? Ungdomens upproriska tankar slår rot hos väninnorna. I sista minuten är en slagfärdig, färgstark komedi med svarta stänk, om modet att inte svika sig själv och om att våga leva in i de sista minuterna.

Roller: 5 (3k, 2m)  Språk: Sv, Dan, Ty

Foto: Martin Skoog/Gävle folkteater

SIN ENSAMMA KROPP

av Elsie Johansson, i bearbetning av Vanja Blomkvist

Maliss är änka efter sin äldre make som en gång erbjöd henne trygghet, god ekonomi och upprättelse sedan hon blivit gravid efter en våldtäkt. Nu är hon "singel" och för första gången i livet känner hon sig hel. Hon har mött Urban Bockberg, badrumsrenoveraren med den stadiga blicken­. Maliss återerövrar lusten att leva, tar ansvar för sin utveckling, trotsar konventioner och erkänner sin sexualitet och sin längtan efter närhet.

Roller: 1 (1k)  Språk: Sv

Foto: Carl Thorborg/Riksteatern

AFTONENS ÄMNE ÄR KÄRLEK

av Ylva Lööf

En varm komedi om att hitta hem. En pjäs där stad möter land, kärlek möter ensamhet och skratt möter sorg. Den utmattningsdeprimerade Dottern och hennes gamle far, Lillebror, anländer till en enslig by. Nu ska de äntligen få lugn och ro och tid att umgås! Redan första kvällen får de besök av den fågelälskande grannen Lillemor, hembygdsföreningens ordförande. Hon är jublande glad över nytillskottet i byn, trots att de är både äldre och färre än byns invånare hade hoppats.

Roller: 3  (2k, 1m)  Språk: Sv

 

Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/Berit, Lena, Sara & Rickard

 
Mejla oss →
 
Home PageFacebookTwitter