Cirkulär
juni 2021 från

Fira med oss på Koloniträdgårdens dag den 28 augusti

Var med och fira förbundets 100-årsjubileum tillsammans med oss den 28 augusti genom att ordna en jubileumsaktivitet, gärna på temat biologisk mångfald. Förhoppningsvis tillåter pandemin att vi då visar upp det fantastiska Kolonisverige. Här finns idéer, material och inspiration till en rad aktiviteter. 

 
Jubileumsaktiviteter
 
 

Når vi målet med 2021 träd och buskar?
Tillsammans planterar vi träd, för den biologiska mångfalden. Trädkampanjen fortsätter under jubileumsåret och målet är 2021 nyplanterade träd och buskar. Det är många, men vi har redan planterat nästan 1300. Registrera alla träd och buskar du planterar i år, så når vi målet tillsammans!

 
Registrera din plantering
 

Sök bidrag till jubileumsaktiviteter!
Medlemsföreningar och regioner har möjlighet att löpande under jubileumsåret söka bidrag för aktiviteter kopplade till 100 år-jubileet, gärna inom området biologisk mångfald. Kriterierna för att få bidrag är att kostnaderna går till lärande, informativa och kunskapsgivande aktiviteter. Ett tips att planera något för Koloniträdgårdens dag den 28 augusti, då vi firar jubiléet runt om i hela landet.

 
Sök bidrag
 

Vinn en jubileumsplantering

Anmäl din förening och var med och tävla om en stor jubileumsrabatt. Vinnaren får en, för biologisk mångfald, väl komponerad rabatt på 1,5 x 5 meter, skapad av  Maria Andersson på Rosendahls trädgårdar. Skicka in en bra motivering till varför just ni ska vinna, så kommer ni dessutom att få jobbet utfört av Ulf Nilsson under hösten 2021.

 
Tävla och vinn en plantering
 

Misstänker du att dina plantor fått skador av jord, gödsel eller kompost?

Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, vill samla in så mycket information som möjligt om bekämpningsmedel i påsjordar, häst-, ko- och hönsgödsel och kompostjord, som misstänks ha orsakat växtskador. De uppmanar därför alla fritidsodlare som drabbats, att dela sina observationer i denna enkät. Länk till enkäten >>

 
Lär dig mer ...
 

I vår har Örgryte Koloniträdgårdar diplomerats på silvernivå.
Stort grattis till ett mycket fint miljöarbete!

Testa för ny nivå i miljödiplomering

Vår miljödiplomering består av fyra nivåer: grund, brons, silver och guld. Varje uppnådd nivå gäller för tre år. Därefter är det dags att testa för ny nivå eller ligga kvar på befintlig nivå. Kontakta ulf.nilsson@koloni.org eller miljon@koloni.org för mer information om miljödiplomering.

 
Läs mer ...
 

Få tips om hur andra har jobbat med sin miljödiplomering

Flera filmer finns på hemsidan där kolonister från miljödiplomerade föreningar berättar hur de jobbat med sitt miljöarbete. Titta på Kolonikanalen 

 

Årets Rikare Trädgård

2020 utsågs Årets rikare trädgård för första gången och priset gick till  Emma Wahlberg och Lovisa Skagerman. Utmärkelsen är instiftad av projektet Rikare trädgård för att uppmärksamma insatser för mer varierade och levande trädgårdar med hög biologisk mångfald

 
Rikare Trädgård.se
 
 

Tipsa tidningen!

Vad händer i ditt koloniområde? Finns det någon kolonist som har en spännande kolonilott? Eller någon kolonist som lagar extra god mat på grönsakerna i trädgårdslandet. Eller har din förening kanske ett samarbete med ett äldreboende eller en förskola? Tipsa gärna Koloniträdgården om det. Mejla tidningens redaktör: ulrikaff@koloni.org

 

Sommarstängt på kansliet från den 19 juli till den 8 augusti. 

Vid brådskande ärenden kan du kontakta förbundets ordförande Örjan Sjödin, ordforande@koloni.nu, 070-605 1920.

 

Nytt utseende på Cirkuläret
Sprid gärna Cirkuläret till alla i er förening. enklast via mejl. Som du ser har Cirkuläret fått ett nytt utseende. Berätta gärna för oss var du tycker om det nya formatet. Mejla dina kommentarer till pia@koloni.org.

 
FacebookHome PageYouTube

Koloniträdgårdsförbundet |  08-556 930 80 | Ringvägen 9E, 118 23 Stockholm | kansli@koloni.org

Visa i webbläsare | Avprenumerera