NYHETSBREV MAJ 2021

Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Öppna det i webbläsaren

Hej ##firstname##

Rotary året 2020-21 börjar lida mot sitt slut. Vart tog det vägen? Det gick så fort. Men nu drar vi igång med slutspurten. Nu samlar vi ihop allt fantastiskt som hänt under detta speciella år och ser till att grytan hålles kokande.

Klubbarna ute i vårt distrikt mår förhållandevis mycket bra. De flesta är igång med digitala möten och håller också god kontakt med medlemmarna som inte dyker upp på mötena. I vissa klubbar har man pausat mötena, håller kontakten via mail eller telefon och är redo när de fysiska mötena åter startar upp.

Hur håller klubbarna engagemanget uppe?

Vårgårda Herrljunga RK- Nystart med års hjul grundat på hållbarhetsmålen.

Anders Mannikoff presenterade på Entusiastmötet 6/5 sin idé. 

I Vårgårda Herrljunga blir uppstarten för det nya året att man skall jobba med hållbarhet. Det krävs ett systematiskt arbete för bred förändring - en hållbar utveckling. Den ekologiska, den sociala och den ekonomiska dimensionen måste vägas samman.

Anders väljer att lägga ut de tre hållbarhetsdimensionerna i ett års hjul, till vilket de 17 globala målen är kopplade. Det blir då lättare att fokusera på rätt saker under året. Detta kan lägga grunden för ett flerårigt hållbarhetsarbete i klubben. Efterhand kanske man har bidragit till något stort projekt som - likt Fjordtorsk (mål 14) - kan leva vidare från år till år. Anders erbjuder fler klubbar att använda ett liknande års hjul. Man kanske skulle kunna skapa fler samarbeten över klubbgränserna.

 

Landvetter Råda RK anordnar informationsträffar för ”nya medlemmar”

Nya medlemmar måste tas om hand på rätt sätt. Viktigt är att informera om allt fantastiskt som finns i vår fina organisation. I Landvetter Råda möttes man 12 april via Zoom. Flera av klubbens medlemmar hjälptes åt att berätta för de nya om klubben, distriktet och Rotary Globalt. Lätt att ordna. Stor betydelse för att behålla nya medlemmar.

 

Göteborg Långedrag RK jobbar aktivt med projektarbeten

Projekt i klubben håller igång medlemmarna och skapar engagemang.

Imibala projektet, som möjliggör skolgång för 100 barn i Sydafrika fortsätter ytterligare ett år. Mycket tack vare Stefan Lindholm med fru Inger och generösa donatorer.

Projektet Ungdom och segling som startade som ett samarbetsprojekt mellan Rotary Långedrag, Gårdstensbostäder och GKSS (Göteborgs kungliga segelsällskap) för elva år sedan, lever vidare. Integration på högsta nivå. Här erbjuds ungdomar i Gårdsten, Bergsjön eller Hjällbo att lära sig segla. Kan det vara så att seglingens Zlatan bor i t ex Gårdsten?

 

Lyckade distriktsprojekt

Mentorskapsprogrammet- ett samarbetsprojekt mellan Rotaract Poseidon och Rotary som yrkesnätverk

Under 2020 bjöd Rotaract Poseidon in unga i början av sin karriär och Rotarymedlemmar med möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och kompetenser till ett program med syfte att skapa par med mentor och adept.

5 träffar genomfördes med intressanta föredrag och workshops. I april var det dags för avslutning. Då fick jag som guvernör ta del erfarenheter från programmet. Så här nöjda var två av matchningarna

Jonas Heiker Göteborg Säve RK och Sofia dos Santos Johnson uttrycker ett ömsesidigt värde där Sofia, förutom nya tankar kring målsättningen i arbetslivet också fått samtala med någon opartisk med mycket kunskap och erfarenhet. Jonas är stolt över att som Rotarian kunna hjälpa och stödja en ung person. Planer finns att träffas också efter programmets slut.

Sofia dos Santos Johnson

Jonas Heiker, Göteborg-Säve RK

 

Stefan Carlsson Mölndals RK och Deniz Hazal

Deniz who has moved to Gothenburg in May 2019 has been supported by Stefan from many different aspects as adapting to her work environment, understanding better the work culture in Sweden, managing the conflicts among the team members, negotiating salary, and many other topics,

The discussions helped Deniz to get a different and broader perspective both to manage daily challenges and to plan the future steps of her carrier. In addition they have both enjoyed to get to know each other.

Deniz Hazal

Stefan Carlsson, Mölndals RK

 

”Entusiasternas” erfarenhetsutbyte ger resultat

”Entusiasterna” identifierades under klubbesöken i höstas. 12 januari träffades 71 medlemmar över klubbgränserna på Zoom. Fem ämnesområden hade i förväg presenterats: yrkesnätverket, medlemsrekrytering, gemenskap, projekt och hållbarhet. Indelning i smågrupper gjordes utifrån det ämne som man var mest intresserad av.  Mindre grupper bildades och dessa träffades flera gånger innan återträffen i stora gruppen 23/3.

6/5 samlades alla åter för presentation av resultaten och för diskussion kring ”entusiasternas” fortlevnad. Många uttryckte önskemål om att kunna träffas i entusiastmöte också framöver, kanske ett par gånger/år. Man betonade att samordning är viktigt. Jag som årets guvernör tar med mig dessa önskemål till distriktet och återkommer innan årets slut med förslag på en lösning.

rotary2360.se kan du under flik entusiaster ta del av resultatet hittills. Vill du vara med? hör av dig till u.b.andreasson.rotary@gmail.com. Det finns plats för fler!

Jag riktar ett särskilt tack till Jan Marklund Alingsås RK och moderator på mötena samt till Ulf Andersson, Göteborg Kronhuset, som med elegans skött det tekniska. Tack också till alla deltagare, utan er inga entusiaster.

Jan Marklund

Ulf Andersson

 

Händer i distriktet

Distriktsgolfen planeras till 19/8.

Vi håller alla tummarna för att pandemiläget skall tillåta det.

Välkomna alla golfare till en spännande tävling.

 

FRIENDSHIP 

Här träffas vi över klubbgränserna. Du får ta del av intressanta ämnen och i smågrupper diskuterar vi och lär känna medlemmar från andra klubbar.

28 april handlade det om Hållbar utveckling.

2 juni planeras sista Friendship för i år. Det skall gå i skrattets tecken. Vi avslutar året med humöret i topp. Missa inte att få skratta med kompisarna ute i distriktets klubbar. Inbjudan kommer inom kort.

 

Rotary Business- värdefulla möten

Du har väl inte missat att vi också startat upp Rotary Business-Värdefulla möten Rotary Business är ett kompletterande forum till Rotarys ordinarie träffar. I nätverket skapar vi värden för varandra, därför kallar vi träffarna för ”Värdefulla möten”. Här delar vi kunskap och erfarenhet med varandra för att vi skall kunna växa även som personer. Vi välkomnar gäster som idag inte är medlemmar i Rotary och vi arbetar för att fylla våra möten med kunskap med spännande ämnen, gästföreläsare och break out sessions där vi får en chans att bygga vårt yrkesnätverk.

Missa inte nästa möte den 2 juni, kl 8:30-9:15

 
Anmäl dig här
 
 

MÅNADENS FILM

Bli medlem i Rotary är Maj-filmens budskap.

Alla filmer hittar ni på Rotary2360.se under galleri

 
Se filmen på Youtube
 
 

Matnyttigt

Månadens Tema

Youth Service 

Maj är månaden då vi särskilt slår ett slag för Rotarys ungdomsutbyte, det viktigaste fredsprojektet inom Rotary.

Mer information om Ungdomsutbytet hittar ni på hemsidan >>>

 
Distriktets film om ungdomsutbyte - Youtube
 
 

Rotary Peace Center

Klicka på länken och ta del av vad Rotary Peace Center är och var de finns i världen. Nuvarande och tidigare stipendiater berättar. Varför inte göra filmen till ett digitalt föredrag i din klubb. https://www.youtube.com/watch?v=RurzqDP6xdE

 

 
Film om Rotary Peace Center - Youtube
 
 

Rotary Friendship Exchange - RFE

Distriktets RFE kommitté ligger i startgroparna för att göra comeback efter Corona, som kraftigt begränsat allas resande. Så fort vi får så kommer vi gärna och besöker din klubb för att berätta om alla fantastiska möten, resor och upplevelser som RFE kan erbjuda dig. 

Annie på RFE-utbyte i Brasilien

Nyfiken på mer? 

Kontakta mig eller klicka på knappen nedan.

Anni Davidson, RFE chair distr 2360, Anni.Davidson@Inge9sus.com

 
Information om RFE
 
 

Broschyren D2360

Du har väl inte missat broschyren ”Att vara Rotarian” som arbetades fram under Christer Liljenbergs briljanta guvernörsår, 2018/2019. Den innehåller en kortfattad men innehållsrik information om Rotary och vårt distrikt, för både befintliga medlemmar och presumtiva

 

 

 
"Att vara Rotarian"
 
 

Digitala möten - Hybridmöten

Vi ser fram emot att träffas fysiskt efter sommaren men kanske kan hybridmötena, då man har med deltagare både fysiskt och digitalt bli ett alternativ. På hemsidan, under fliken support, finns information om hur hybridmöten kan genomföras och vilken utrustning som krävs.

 
Information om digitala möten
 
 

Påminnelse

Finns den kommande guvernören hos er?

Tveka inte att nominera!

Har du frågor? Hör av dig till u.b.andrasson.rotary@gmail.com eller 0707-721294

 

PAUL HARRIS FELLOW - PHF

Du vet väl att bidrag till årliga fonden ger poäng som kan omvandlas till PHF (Paul Harris Fellow), för utdelning till någon som gjort det där lilla extra. Tänk på att i god tid beställa. Det är högt tryck mot slutet av Rotary året.

 

 
Guide för att söka PHF
 
 

SÄTT MÅL I ROTARY CLUB CENTRAL

Nu är det dags att följa upp målen i Rotary Club Central.

Att sätta mål leder ofta till resultat. Det är inte svårt att sätta mål i Club Central. 20-21 uppmanas klubbarna att sätta minst 13 mål av de 26 föreslagna.

Du hittar tydliga guider på distriktet hemsida under support

 
Till ÅRSHJULET
 
 

Vi gratulerar

 

Grattis på årsdagen!

Landvetter Råda - 47 år (13/5)

Göteborg Hovås - 41 år (13/5)

Stenungsund - 55 år (22/5)

Göteborg Poseidon - 37 år (24/5)

 

 

 

Möjligheterna har varit många trots allt under året som gått. Vi har utvecklats som Rotarianer och som individer. Rut och jag har njutit av alla möten och arrangemang under året. Nu kan allt bara bli bättre och vi ser fram emot en spännande framtid för vårt Rotary. 

 

Frågor eller andra tankar?

Kontakta mig på u.b.andreasson.rotary@gmail.com eller ring 0707-721294

Välkomna!

Tillsammans gör vi skillnad!

Ulla-Britt Andreasson, Guvernör D2360, 2020-2021

 

Besök oss på sociala medier

FacebookLinkedInInstagramYouTubeHome Page

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Rotary Distrikt 2360 eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.