20 maj 2021

Orättvis värdering av utländska betyg.
Debattartikel i Svenska Dagbladet.

Det är orimligt att straffa högpresterande svenska ungdomar med utländska gymnasiebetyg.

Flera utlandssvenska familjer vittnar om hur deras barn som studerat på exempelvis amerikanska high schools har fått sina betyg värderade på ett orättvist sätt. Svenska Dagbladet har publicerat vår debattartikel i ämnet. 

 
Läs mer →
 
 

Era behov och perspektiv är alltid i fokus.
Utlandssvenskarnas parlament närmar sig.

Igår publicerade SvD vår debattartikel som beskriver hur nya betygsregler slår hårt mot utlandssvenskar som studerat vid amerikanska high schools. Vi har fått återkoppling från finansministern att regeringen överlämnar Svenskar i Världens resolution i den del av Utredningen om folkbokföring och samordningsnummer (Fi2019:05) som handlar om att bevara uppgifter om utlandssvenskar i SPAR. Två exempel på att utlandssvenskarnas röst tydligt hörs genom vårt arbete. Nu förbereder vi inför Utlandssvenskarnas parlament den 31 augusti då vi välkomnar utlandssvenskar, experter och riksdagspolitiker från samtliga partier att diskutera lösningsförslag på olika utmaningar. Dagen bjuder även på spännande paneldiskussioner om utlandsstudier och hur Sverige ska bli bättre på att ta tillvara utlandssvenskarnas kompetens. Jag hoppas att vi ses då!

 

Utlandssvenskarnas parlament 2021.
Program, arbetsgrupper och resolutioner. 

Den 31 augusti genomför vi den åttonde upplagan av Utlandssvenskarnas parlament. Arbetsgrupper bestående av medlemmar, partner och experter ska diskutera lösningsförslag på drygt 20 utmaningar. Därefter får riksdagspolitiker från samtliga partier kommentera förslagen. Vi bjuder även på spännande paneldiskussioner om utlandsstudier och hur Sverige ska bli bättre på att tillvarata utlandssvenskarnas erfarenheter och kompetens.

 
Läs mer →
 
 
 

Från pyramider till cirklar. 
Om framtidens ledarskap inom Volvo Group. 

Vad händer med arbetsplatser och internationell jobbrörlighet efter covid-19-pandemin? Vi har träffat Diana Niu, Executive Vice President Human Resources på Volvokoncernen, för att prata om detta och om ledarskap i en tid av förändring. 

 
Läs mer →
 
 
 

Förparlament för ungdomar och studenter.
Vilka är deras största utmaningar?

Efter att ha genomfört tolv förparlament världen över med fokus på vilka utmaningar utlandssvenskarna har i de olika regionerna anordar vi nu tillsammans med vår partner Swedish International Students and Alumni (SISA) ett förparlament med fokus på ungdoms- och studentfrågor. Onsdag den 26 maj bjuder vi in dig som är intresserad av dessa frågor. Syftet är att lyfta fram de topp tre viktigaste eller mest prioriterade utmaningar kopplat till svenska lagar och regler. 

 
Läs mer →
 
 
 

48-timmarsregeln en utmaning.
Så här kommenterar Folkhälsomyndigheten.

Att på under 48 timmar hinna ta ett covid-test, få resultatet och därefter ta sig till Sverige från andra sidan jordklotet via ett par mellanlandningar är en utmaning. Folkhälsomyndigheten kommenterar 48-timmarsregeln. 

 
Läs mer →
 
 

Ett globalt företag med lokala perspektiv.
Ecolean om transparens och företagskultur.

Det globala förpackningsföretaget Ecolean grundades bland annat på idén att använda en minimal mängd råmaterial för att producera lätta förpackningslösningar på ett helt nytt sätt. Trots snabb tillväxt månar de om sin företagskultur, transparens och att inte bli byråkratiska, berättar vd:n Peter L Nilsson i en intervju. 

 
Läs mer →
 
 

Ingen värnplikt med samordningsnummer.
Plikt- och prövningsverket förklarar.

Plikt- och prövningsverkets IT-system saknar möjlighet att registrera samordningsnummer. Det innebär att svenska ungdomar födda utomlands idag inte kan ansöka om att göra militärtjänstgöring utan att först skriva in sig i Sverige för att få svenskt personnummer.  

 
Läs mer →
 
 

Finansministern återkopplar.
SVIV:s inspel till statlig utredning om SPAR.

Finansministern återkopplar att regeringen överlämnar Svenskar i Världens resolution gällande frågan om att bevara uppgifter om utlandssvenskar i Statens personadressregister, SPAR, till Utredningen om folkbokföring och samordningsnummer (Fi 2019:05).

 
Läs mer →
 
 

Ny motion i riksdagen om utlandssvenskar.
De berikar handel och främjar transport.

Riksdagsledamöterna Cecilia Widegren och Ann-Britt Åsebol (båda M) har lagt fram en motion som syftar till att ge utlandsstationerade och deras familjer bättre förutsättningar inom ett antal områden.  

 
Läs mer →
 
 

Vill du bli Business Development Manager? 
Ansök själv eller tipsa vidare.

Under denna vinjett hittar du spännande jobbmöjligheter. Först ut är en tjänst som Business Development Manager i Stockholm: 

Stellar Capacity, Sveriges snabbt växande bolag inom digitalt ledarskap och utbildning inom digitalisering, rekryterar nu en Business Development Manager. Givet bolagets internationella inriktning välkomnar Stellar Capacity i synnerhet sökande med internationell bakgrund - såväl individer som varit yrkesaktiva utomlands men även medföljande partners som har som mål att ta nästa steg i karriären. Ett starkt intresse för ledarskap och digitalisering utmärker den kandidat som sökes. Mer om tjänsten som är baserad i Stockholm finns att läsa här.  

 

Svenska Handelskammaren i Nederländerna.
Nätverksfrämjare i den svensk-holländska affärskulturen.

Sverige och Nederländerna har haft diplomatiska relationer i mer än 400 år och är på många sätt väldigt lika, vilket gör det lätt att etablera kontakter och samarbeten. Här berättar Kerstin Gerlagh, vd för Svenska Handelskammaren i Nederländerna, om en nybliven 60-åring som har en fortsatt värdefull roll att spela.

 
Läs mer →
 
 

Livefika med Fonus och Familjens Jurist.
Matnyttigt samtal baserat på era frågor.

Under denna Livefika svararde experter från Fonus och Familjens Jurist på frågor om dödsfall utomlands. De berättade om vem man ska kontakta, hur en transport går till och till vilken prislapp det görs. Men också vad man bör ha koll på vad gäller lokala regler för testamente och begravning. Se Livefikat i sin helhet här.

 
Läs mer →
 
 

Fick du med dig något matnyttigt idag? 
Tipsa då någon annan om nyhetsbrevet.

Känner du någon som bor utomlands, är sugen på att flytta utomlands eller kanske är på väg hem till Sverige igen? Tipsa gärna om vårt nyhetsbrev genom att klicka på länken nedan.

 
Jag vill tipsa en vän →
 
 

Senaste nyheterna.
Fler nyheter finns på vår hemsida. 

2021-05-20
Tävlingen i samarbete med Lys Förlag avgjord
Vinnaren av boken om svenska företeelser presenteras.
Läs här →

2021-05-18
Förparlament i Kina
Dubbelt medborgarskap för svenska barn födda i Kina, hemflytt med kineskisk partner och orättvis värdering av utländska betyg var frågor som diskuterades.
Läs här →

2021-05-07
Svårt att delta i Sametingsvalet 2021
Utlandssvenska samers deltagande i  Sametingsvalet begränsas av undermålig postgång och avsaknad av möjlighet att rösta på ambassaderna. 
Läs här →

2021-04-28
Förparlament i Sydamerika
Deltagare från Brasilien, Chile, Argentina och Peru diskuterade bland annat förnyelse av pass, problem med CSN och valutaväxling.
Läs här →

2021-04-23
Förparlament i Afrika
Deltagare från Kenya, Sydafrika, Marocko och Tunisien diskuterade frågor som tillgång till vaccin och problem som uppstår vid födsel av barn där mamman är utländsk medborgare och pappan är svensk.
Läs här →

2021-04-20
Förparlament i Australien & Nya Zeeland
Fokus på bättre och enklare sätt att förnya sitt pass, men också medföljandefrågan, skatter, värdering av utländska betyg och problem med BankID. 
Läs här →

2021-04-19
Förparlament i Belgien
Stort fokus på olika skatter; SINK-skatten, arvskatt och skatt på utdelning av fonder och aktier, men också behov av utvidgad konsulär hjälp och sjukförsäkring .
Läs här →

 
Alla nyheter →
 
 

Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 

Tack till Volvo Group, Medicover, H&M, Essity, SEB, Handelsbanken, Ericsson, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Familjens Jurist, Fonus, Grant Thornton, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.