Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Rättighetscentrum Halland

Nyhetsbrev 2021:2

Rättighetscentrum Halland har nu funnits i över ett år. Vårt första år har vi sammanfattat i en verksamhetsrapport som går att läsa här.  Tack till alla som har deltagit i våra arrangemang, som bokat oss för utbildning och föreläsning och som kontaktat oss för opinionsbildning eller rådgivning. 

Arbetet för ett samhälle fritt från diskriminering är viktigt och vi gör det tillsammans! 

Aktuellt just nu:

  • Vi arbetar med processledning för aktiva åtgärder. Alla arbetsgivare ska arbeta förebyggande mot diskrimienering, det är många som inte känner till detta. Boka oss om ni är intresserade av föreläsning om aktiva åtgärder
  • Regeringen har kommit med förslag att förbjuda rasistiska organisationer. Rättighetscentrum Halland är med på remisslistan och kommer sätta in oss i förslaget för att lämna remissvar. 
  • Det inkommer flera berättelser om bristande tillgänglighet i skolorna för elever med funktionsnedsättning. Rättighetscentrum Halland tar allvarligt på detta och vill se en förändring i arbetet för en inkluderande skola. 


Grundutbildning i diskrimineringslagen 19 maj

Den 19 maj klockan 14.30-16.30 har vi återigen en kort grundutbildning i diskrimineringslagen. Vi går igenom grunderna för diskriminering, vilka områden som är skyddade samt vilka former av diskriminering som finns enligt lagen. Det är helt kostnadsfritt och utbildnignen sker online på Teams. En länk skickas till din mail innan kursen startar. Det finns ett fåtal platser kvar. Anmäl dig till kursen. 

Varningsskyld med texten: Diskriminering pågår! Även under coronapandemin. Hör av dig till oss - vi kan diskriminering. Antidiskrimineringsbyråerna i Sverige

Remissvar på Effektivare tillsyn över diskrimineringslagen

Regeringen beslutade 2018 att utreda vilka åtgärder som behövs för att säkerställa efterlevnad av bestämmelserna om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen samt hur tillsyn av diskrimineringslagen ska ske när det gäller det skollagsreglerade området. 

Rättighetscentrum Halland har deltagit i samråd under utredningen. Förslagen som utredningen har kommit fram till går att läsa här. Rättighetscentrum Halland har tillsammans med 13 andra antidiskrimineringsbyråer skrivit ett remissvar på utredningen. Vårt remissvar går att läsa här.

Sammanfattningsvis för att säkerställa efterlevnad av aktiva åtgärder har utredningen bland annat kommit fram till att:

  • Uttrycket ”att förmå enskilda att frivilligt följa lagen” ska utgå
  • Ett föreskriftsråd ska inrättas hos DO
  • Vite ska kvarstå som sanktion
  • Centrala arbetstagarorganisationer ges förstahandsrätt att vända sig till Nämnden mot diskriminering
  • Förstärkt samverkan mellan Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsmiljöverket
  • Övervägande om likabehandlingsombud

Läs mer om utredningsförslaget kring aktiva åtgärder och överflyttning av tillsyn i det skolreglerade området i utredningens förslag. 


Diskriminering pågår! Byråerna berättar

Tillsammans med övriga 17 antidiskrimineringsbyråer har vi startat en webbserie på Youtubekanalen Sveriges antidiskrimineringsbyråer. 

Där kan du ta del av information om vad som är diskriminering enligt diskrimineringslagen, hur rådgivningen kan gå till, aktiva åtgärder i skola och förskola, barnrättsperspektivet med mera. 

Följ kanalen och titta på filmerna här


Vi tipsar om...

Bild på Manar framför en roll-up med Rättighetscentrum Halland

...film om diskriminering på arabiska

Rättighetscentrum Halland har med hjälp av Manar Wassouf från ABF Halland tagit fram en film på arabiska om Rättighetscentrum Hallands verksamhet och om Diskrimineringslagen. 

Se filmen här. 


...nyheter från några av våra syskonbyråer

rosa bakgrund med texten Hörs din röst? internationella kvinnodagen

Byrån mot diskriminering i Östergötland

Byrån mot diskriminering i Östergötland startade i mars 2021 ett nytt projekt som heter Koll på lagen och som vänder sig till ungdomar som ska få bättre koll på sina rättigheter. 

Läs mer om projektet Koll på lagen.

Hand som stoppar ner valsedel i fack, tecknad

Malmö mot diskriminering, Antidiskrimineringsbyrån väst

Barnrättsprojektet Barnets bästa i fokus har webinarium den 28 maj kl. 10-12. Det kommer även vara filmpremiär av #nonomal

Ha koll på detta på deras Facebooksida

orange bakgrund med soluppgång. figurer av olika kön och åldrar samt en i rullstol

Rättighetscentrum Dalarna

Rättighetscentrum Dalarna har samarbete med Högskolan. Den 12 maj har den öppen föreläsning med titeln: Akademisk kultur, jämställdhet och genus. 

Följ länken här till Facebookeventet


Kontakta oss 
Utbildning/opinionsarbete: rc.halland@abf.se, 072-700 44 04
Rådgivning: radgivning.halland@abf.se, 035-17 77 69


Besök oss på vår webbplats eller följ oss i våra sociala kanaler.

facebookyoutubeinstagram


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.