Engagera dig för en nollvision avseende haverier. Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Har vi tid?

2021 är vårt all time high. Vi har hittills mer än dubbelt så många deltagare som 2020 (som i sin tur var vårt bästa år någonsin).

Samtidigt så slår det mig hur många av er som missar det mesta. Sustainability Circle har visserligen nästan 50 medlemmar med ungefär 1.000 aktiva personer. Vi tycker att det är fantastiskt när vi har 30 deltagare på ett webbinarium, men måste samtidigt konstatera att 9.970 missar webbinariet.

Häromdagen, exempelvis, hade Rise ett fantastiskt webbinarium om tryckt elektronik. Det går numera att printa transistorer, sensorer, displayer, antenner och mycket annat på alla möjliga material, exempelvis på papper eller textiler. Den printade elektroniken är elastisk och därmed tänjbar. Den printade elektroniken är förvånansvärt robust, men också billig. Dessutom kan den återvinnas och är därmed hållbar.

Som med allt annat inom digitaliseringen så sprids den printade elektroniken märkligt långsamt ute i näringslivet. Kanske är vi rädda för det nya. Men, rädsla bekämpas med kunskap. Och, kunskap finns det ett överflöde av i vår agenda.

Därför borde fler vara med oftare. Med tanke på att nästan allt vi gör levereras digitalt, att du kan ta del av allt var du än befinner dig och att ”framkörningstiden” är obefintlig borde fler ha tid med mer.

Fixa en kopp nybryggt kaffe, logga in på vår agenda på sustainabilitycircle.se och boka in allt det du inte vill missa.

Anders Källström,
Arb ordf Sustainability Circle


Boka in den 18 maj för årets digitala upplaga av
Sustainability Circle Meeting.

Varför du ska vara med? Klicka här för att se vår film

Detta kommer inte att bli ett vanligt webbinarium - utan ett tillfälle för dig som medlem i Sustainability Circle att få interagera i mindre grupper och diskutera de just nu viktigaste frågeställningarna. Kanske ni hittar någon långsiktig och hållbar lösning tillsammans?

För att sätta ihop eventet med så många nya kontakter som möjligt för dig, måste vi i år ha din anmälan senast den 12 maj: Anmäl dig här 

I år är eventet endast för medlemmar. Är ditt företag inte ännu medlem så är det dags tag steget, kontakta henric.widen@sustainabilitycircle.se


Hållbar digitalisering - inspirationsvecka med Norconsult

Under en vecka i maj, 17-21 maj, har vi samlat ett gäng intressanta berättelser om vad vi på Norconsult gör redan idag – själva och tillsammans med partners – i korsningen där hållbarhetsfrågor möter digitalisering.

Formatet är korta dragningar till fikat och halvtimmesföredrag till lunch.

Sustainability Circles ordförande Anders Källström medverkar på Digitaliseringen - en game changer för våra verksamheter den 17 maj kl.12:30-13. 


21 maj kl.9-10

Den uppkopplade medarbetaren

Med hjälp av Big Data kombinerat med den nya generationen av medarbetares förväntningar så diskuterar vi hur framtidens uppkopplade medarbetare kommer att se ut. Vem ställer kraven, (digitala) samhället, företaget eller individen? Vad kan hen som individ göra? Vad förväntar sig hen för att trivas? Vilka digitala redskap finns redan idag färdigt att använda och vad kommer i framtiden. Hur säkerställer man att man som företag har möjlighet att bidra till en hållbar framtid.

Medverkande: Bengt Grönlund, International Business Development manager, Wonderware Scandinavia, (Aveva

24 maj kl.15-16Tribologi

Richard Wolffelt, SKF,  är en av Sveriges mest kompetenta och mest erkända utbildare inom Tribologi.

Han är dessutom entreprenör och har utvecklat programvaran Tribologen. Här ger han sin syn på vad som är viktigt att kunna om tribologi och introducerar delar av smörjpyramiden.


UTVÄDERING
Vi har gjort 4 flervalsfrågor om vårt Nyhetsbrev och är mycket tacksamma för er feedback.18 maj kl.9:30 - 15:00 (olika webbinarier)
Sustainability Circle Meetings


21 maj kl.9-10

Den uppkopplade medarbetaren25 maj kl.15-16

Technology scouting: Senseye, a new tool supporting your change towards predictive maintenance 


28 maj kl.10-11

Akustisk Emission (AE) – oförstörande mätmetod för konditionsövervakning och monitorering 


28 maj kl.13-14

Digitalt rundabordssamtal: Vilken kompetens behövs ”In-house” för SmartMaintenance 


31 maj kl.15-16

Att köpa underhåll?


1 juni kl.10-11

Konceptet Maintenance Excellence 


1 juni kl.15-16

Digitalt rundabordssamtal:Underhållsorganisationens olika roller och deras organisation 


3 juni kl.15-16

Ny Teknik: Fiberoptiska och distribuerade sensorer 


4 juni kl.9-10

Ny teknik: Grafdatabaser - Neo4j 


11 juni kl.9-10

Att separera sensorfel från processvariationer 18 juni kl.13-14:30

Digitization 


18 juni kl.15-16

Att utveckla(s) med kultur 


22 juni kl.14-16

Stafettnätverk i Bottenviken: Smart Maintenance 


SISTA WEBBINARIET INNAN SEMESTERN!

23 juni kl.9:30-11:30

Stafettnätverk i Bergslagen: Smart Maintenance 


Jimmy Haaranen - Momentum Industrials AB

Hej Jimmy! 

Berätta vem du är och vad du gör.

Jag är en 48 årig man boendes i en liten by som heter Grinduga ca 1 mil söder om Gävle tillsammans med min fru samt har två vuxna och utflugna söner. På min fritid umgås med familjen, egen träning samt att se på fotboll vilket varit en passion i hela mitt liv.

Jag jobbar som försäljningschef på Momentum Industrial AB som är en del i börsbolaget Momentum Group. Som försäljningschef så ansvarar jag för vår säljprocess och är ansvarig för Momentum Industrials säljorganisation bestående av ca 30 lokala försäljningskontor med totalt ca 200 medarbetare.

Er slogan på hemsidan säger ”Vi har hjälpt kunder att spara 561,3 MSEK på 1853 olika sätt” , under ett tidsspann på ca fyra år. Kan du vänligen plocka ut några ”strån ifrån stacken” så att säga och berätta lite mer?

Vårt kunderbjudande omfattar hållbara produkter och tjänster, där värde före pris, kvalitet före kvantitet, hög affärsetik och kundens bästa val utgör vår kompass. Genom denna kompass vill vi få våra kunders människor, miljö och ekonomi att växa och frodas över tid. Ett centralt arbetsverktyg för arbetet är våra industriförbättringar, vilka påvisar det värde våra produkter och tjänster ger kunden utifrån ett arbetsmiljö-, miljö och ekonomiskt perspektiv. Industriförbättringarna genomförs tillsammans med kund samt signeras av kund i syfte att säkerställa en gemensam bild av det värde våra hållbara lösningar ger kunden.

Ni har ett spännande arbete med SKF om livsmedelssäkerhet. Berätta mer om detta.

Livsmedelsindustrin behöver tvätta utrustningen mycket och ofta med högtryck samt kemikalier för att hålla oönskade bakterier borta. Utmaningar finns att få tillräckligt rent i maskiner och komponenter där det finns risk att bakterier ”kryper in” beroende bland annat på design. SKF har tagit fram speciella produkter just anpassade för miljön i livsmedelsindustrin som minskar risken för att denna utmaning skall bli ett problem. Vi har tillsammans med SKF bland annat haft och kommer ha webinarier i detta ämne riktat just till livsmedelsindustrin för att få ut budskapet med att vi har lösningar till denna utmaning. Tillsammans, dvs Kund, Momentum och SKF så utgår vi från respektive kunds specifika behov för att finna de just för dom bästa lösningarna.

Vad är Momentum-Industrials utmaningar framöver?

Att hålla oss uppdaterade med de förändrade utmaningar våra kunder har samt kommer få i en framtid och verkligen förstå dessa utmaningar där vi fortsätter utveckla vårt erbjudande så att det tillfredsställer kundernas behov idag och imorgon.

Ni är ” en av Sveriges ledande leverantörer av industrikomponenter ” –  dessa komponenter måste ha utvecklats en hel del eller är mycket samma?
Är de mer hållbara idag? Vi kan mäta hållbarhet m.m. med hjälp av sensorer idag, i realtid.
Behövs det mindre komponenter idag eftersom man har bättre koll på dem med hjälp av smart teknologi?

Komponenterna har utvecklats kontinuerligt med längre livslängder och ökad energieffektivitet men det ställs samtidigt högre krav idag hos industrins maskinpark på komponenterna då det ”snurrar” snabbare. Skillnader finns huruvida det är en äldre maskin med äldre typ av komponenter där du kan få en större skillnad vs en nyare maskin med redan befintlig nyare teknik i komponenterna vilket är en del. En annan del är att se över möjligheterna med att optimera maskinen med hjälp av andra komponenter än befintliga för att påverka både livslängd som energieffektivitet med ökad produktivitet. Ytterligare en del är att vi har idag bättre möjligheter att renovera, reparera och uppgradera maskinutrustning samt komponenter med hjälp av de tjänster vi erbjuder vilket minskar behovet av inköp av nya komponenter alternativt maskinutrustning. Vi har flertalet exempel på hur vi tillsammans med våra kunder och partners har lyckats minskat förbrukningen av komponenter genom att ”uppgradera” applikationer med komponenterna som monteras och underhålls på korrekt sätt. Ju bättre vi tillsammans lyckas med detta desto mer hållbart blir det sett till människa, miljö samt ekonomi.

Tack Jimmy! 


25 maj kl.15-16

Technology scouting: Senseye, a new tool supporting your change towards predictive maintenance

Almost all companies are looking to reduce costs and become more effective with the resources they have. Having a solid maintenance strategy in place can play an important role in achieving this. Moving from a reactive to a proactive maintenance approach can lead to a whole host of benefits, but often requires new skills, tools and most importantly a new attitude. Vast quantities of data are also collected daily, but how do you make sense of it all?
In this webinar we will explore how you can successfully move from planned to predictive maintenance using Senseye’s PdM tool, the benefits that world-leading manufacturers have achieved as a result, and the pioneering initiative Senseye has launched offering customers a full refund if they do not achieve a full ROI within a year.
This webbinarium will be in English.

Presenter: Jonathan Wootten, Senseye

28 maj kl.10-11

Akustisk Emission (AE) – oförstörande mätmetod för konditionsövervakning och monitorering

Akustisk Emission (AE) är en mångsidig oförstörande mätmetod som kan användas till bl.a. konditionsövervakning och monitorering. Med hjälp av akustiska sensorer kan sprickor eller förändringar i mekaniska egenskaper upptäckas. Exempel på användningen av AE i både labbmiljön och praktiken presenteras.

Medverkande: Natalie Williams Portal och Mathias Flansbjer, RISE MoPFölj oss på våra sociala mediekanaler på

LinkedInFacebook och YouTube så kan du lätt få tillgång till den senaste informationen och även bygga ditt nätverk. 


linkedinfacebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.