Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Det här är ett nyhetsbrev som Svenska Orienteringsförbundet skickar till landets samtliga föreningar.

Vi hoppas fortfarande på ljusare tider!

På ett möte med socialdepartementet idag meddelade Statsepidemiolog Tegnell att vi fortsatt måste hålla i och hålla ut. Orienteringsförbundet tillsammans med valda remissinstanser fick möjlighet att framföra synpunkter på förslaget till förändringar i begränsningsförordningen.

Jag, som representant för Orienteringsförbundet, framförde att sannolikheten att allmänheten följer riktlinjer och rekommendationer är högre om begränsningarna är logiska och proportionerliga - vilket de inte är i dagsläget, att utomhusaktiviteter bör vara det bästa vi kan hålla på med ur ett smittspridningsperspektiv, att det är bättre med organiserade aktiviteter – då finns det en arrangör som kan se till att deltagarna håller avstånd och som kan säkerställa att deltagarna har koll på allemansrättens skyldigheter.

Vidare tryckte jag på att det rimligen är vid start- respektive målområdet det finns risk för trängsel och att tävlingsområdet inte bör ingå om det sätts ett maxantal på 150. 

Slutligen gav jag ett medskick om att OM det blir så att det epidemiologiska läget inte tillåter några förändrade begränsningar den 17 maj behöver något göras så att det s.k. ”tävlingsförbudet” kan hävas även för orienterande barn och ungdomar.

Låt oss verkligen hoppas att smittspridningen avtar nu!

Som vanligt vill jag avslutningsvis be er att läsa genom nyhetsbrevet och vidareförmedla det som känns viktigt för just din förening.

Vårhälsningar

Susanne Söderholm, förbundschef

Läs gärna det öppna brevet till regeringen signerat ordförande Maria Krafft Helgesson m.fl. - det finns HÄR

Remissvaren finns i sin helhet HÄR.


facebookinstagramtwitterlinkedin

Följ våra sociala medier!


Ansök om kompensationsstöd

• Föreningar kan ansöka om stöd 7–19 maj.
• Ansökan avser perioden 1 januari till och med 30 april.

Liksom tidigare ansöker ni om stöd för ekonomiska konsekvenser av corona. Ansökan görs inloggad i IdrottOnline under fliken Idrottsmedel.

Mer om kompensationsstödet

SOFT kommer att ansvara för ansökan för distrikten, Tiomila och SM-tävlingarna.


Tränarutbildningar

Utbildningsverksamheten pausades under fjolåret men nu blickar vi framåt mot en höst som förhoppningsvis kan fyllas med både digitala och fysiska utbildningstillfällen.

Ambitionen är att starta höstsäsongen med en digital version av Barntränarutbildningen och Ungdomstränarutbildningen.

Vi avser också att erbjuda två digitala tillfällen för den nya Grundutbildning för tränare som är en icke idrottspecifik utbildningen framtagen av SISU för ledare för såväl barn, ungdomar som vuxna. Vi rekommenderar alla som vill skaffa sig en bra grundläggande kunskap i ledarskap inom svensk idrott att gå Grundutbildning för tränare.

Under hösten/vintern kommer vi även att genomföra kurstillfällen för de två idrottspecifika modulerna i den nya Junior och seniortränarutbildningen (JSTU). För att gå någon av de två idrottspecifika JSTU-modulerna behöver du ha gått Grundutbildning för tränare antingen i ditt RF-SISU distrikts regi, annat specialidrottsförbunds regi eller när den arrangerats av SOFT.

Givetvis hoppas vi även kunna komplettera med ett antal fysiska tränarutbildningar runt om i landet under senare delen av hösten.

Håll utkik efter datum och kurstillfällen!

De presenteras löpande på SOFTs hemsida vartefter det är klart med tidpunkt, plats och kursledare.

Vill du utbilda framtidens tränare?

Ditt distrikt rekryterar just nu utbildare till Introduktionsutbildning för orienteringstränare.

Som utbildare har du möjlighet att få möta många engagerade människor med ett intresse för idrott. Samtidigt som du utbildar och lär andra kommer du själv att lära och utvecklas både som utbildare och människa. Den 1-3 oktober planeras det första utbildningstillfället för utbildare.

Mer information och intresseanmälan hittas här.


Måndagen den 26 april bjöd SOFT in till en ny digital infoträff om senaste status för corona och arrangemang. Dokumentation från träffen finns HÄR.


Välkommen till Stjärnkampen!

Nu har fjolårets succé Stjärnkampen startat! 

Stjärnkampen är till för att alla ungdomar 13-16 år som vill anta utmaningen om vilken träningsgrupp som samlar flest stjärnor. Tillsammans i gruppen genomför ungdomarna olika uppdrag med fokus på glädje, gemenskap och utveckling.

Efter avslutad säsong har gruppen chans att vinna ett besök av landslagsstjärnorna Lina Strand och Max Peter Bejmer, som är två av Stjärnkampens ambassadörer. Andra säsongen startade den 1 april och pågår fram till och med den 30 september 2021. Läs mer HÄR.


Skogen – En central plats för orienterings-arrangemang

Skogen är en omistlig plats för orientering. Inom skogsbruket finns frivilliga certifieringssystem för markägare. De frivilliga certifieringssystemen PEFC och FSC omfattar ca 60% av den svenska skogsmarken. Den markägare som väljer att certifiera sin skog enligt FSC förbinder sig att följa de regler som finns i FSC-standarden.

Läs vidare HÄR så hittar du några exempel på hur den FSC-certifierade skogsbrukaren aktivt kan främja friluftslivs- och rekreationsintressen.


Ta hjälp av djurfamiljen

Har ni barn och ungdomar i er förening som behöver lite motivation för att utveckla sin orienteringsförmåga? Kanske kan Utvecklingsmärkena bidra till just detta.

Nu är även Idébanken integrerad i märkestagningen,
läs mer HÄR


Rikslägret sommar

Den 27 juni-2 juli bjuds alla 13-16 åringar in till årets roligaste läger i Idre Fjäll.

Sista anmälningsdag är framskjuten till den 16 maj. 

Inbjudan och anmälan hittas HÄR


U25-camp

Ett läger över 5 dygn i inspirerande fjällmiljö som vill samla juniorer och seniorer som gillar orientering. I andan ”något för alla” erbjuder U25-camp ett smörgåsbord av träningar, utbildningar och sociala aktiviteter. Man väljer det som passar en bäst och oavsett vad man väljer kommer alla att vara på samma ställe och att det kommer finnas tid för alla att umgås och ha roligt! Genomförs parallellt med Rikslägret i Idre Fjäll 27 juni – 2 juli. Sista anmälningsdag är framskjuten till den 16 maj. Inbjudan och anmälan hittas HÄR


Försäkrat klubbhus och utrustning?

Din förening har automatiskt ett grundskydd hos Folksam, tack vare att ni är anslutna till Svensk Orientering. Men den täcker inte saker som klubbhus eller utrustning. Se till att föreningen är försäkrad vid oförutsedda händelser som inbrott, brand eller vattenskada. Läs mer HÄR om utökat skydd hos Folksam.


Nominera kandidater för Hugo Levin-priset

Hugo Levin-priset ska årligen utdelas till unga framstående idrottsledare eller idrottsorganisatörer för utmärkt engagemang och stort ledarskap till svensk idrotts bästa.

2021 års pristagare ska vara född 1989 eller senare. Nominera din kandidat senast den 31 maj. Läs mer HÄR.


Så kan din förening komma till tals!

Antalet prenumeranter på Orienteringsmagasinet Skogssport ökar. Nu breddas satsningen ytterligare och fler delar adderas på orienteringsmagasinet.se. Delar där er förening kan vara med och skriva och tycka till.

Från och med nu finns tre nya avdelningar på orienteringsmagasinet.se: junior, debatt och Sverige runt.

Vill ni i er klubb debattera någon orienteringsrelaterad fråga mejla er insändare eller ert debattinlägg HIT.

Under vinjetten Sverige runt kan ni bidra med redaktionellt material i övrigt. Skriv ihop en text och skicka med en eller ett par bilder till vår mejladress.Svenska Orienteringsförbundet. Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.svenskorientering.se


Orienteringsföreningar och orienteringsdistrikt får detta nyhetsbrev eftersom er förening/ert distrikt är medlemmar i Svenska Orienteringsförbundet.

Om du vill att någon mer ska få dessa nyhetsbrev hänvisa till att man kan anmäla sig här.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.