Nyhetsbrev med senaste nytt om Oceanhamnen. Har du problem med att se mejlet? Öppna i din webbläsare.

Glad sommmar önskar redaktionen

Hej!

Äntligen är sommaren här och det går att göra saker utomhus igen. Det tänker även vi som jobbar med Oceanhamnen att göra. Vi återkommer igen före hösten med ett aktuellt nyhetsbrev om vad som händer i området.

Som vanligt hittar du mer information på hplus.helsingborg.se och helsingborg.se.

Till hösten kommer webbsajten för H+ också att genomgå en större uppdatering.

Glad sommar!

Redaktionen


Ett år kvar till H22 City Expo!

Nu är det ett år kvar tills H22 City Expo öppnar. Då bjuder Helsingborg in hela världen till en färgsprakande innovationsshow för alla åldrar!

Under H22 kan du uppleva din stad med alla sinnen och öppna upp för nya smaker, möten, musik och äventyr. Utforska den senaste tekniken, framtidens smarta hem, självkörande bilar, robotar och AI-lösningar. Lyssna på musikaliska lekplatser och träd som berättar när det är törstiga. Fascineras av de små underverken under havsytan och förtrollas av de möjligheter som rymden öppnar upp för.

Det kommer även att hända en hel del i Oceanhamnen. Bland annat kommer IKEA att flytta in i Magasin 405 för att presentera sina idéer om framtidens hem. Hur kommer våra hem att fungera i framtiden, hur formar ny teknik utvecklingen och hur ser framtidens tillverkning och detaljhandel ut?

I nyhetsbrevet kommer du kontinuerligt att kunna följa en del av aktiviteterna som planeras för Oceanhamnen fram till expot öppnar. Vill du veta mer så öppnar Helsingborgs stad en ny webbsajt H22 City Expo den 4 juni 2021.

Här kan du se den senaste videon om H22 City Expo.


Är du nyfiken på RecoLab?

Den 5 maj öppnade RecoLab, en utvecklingsanläggning med testbädd för forskning samt ett showroom för besökare. Istället för invigning har RecoLab bjudit på en reportageserie i fem delar. I veckan släpptes det femte och sista avsnittet som fokuserar på vad som händer på testbädden och forskningen som pågår där: 

Här kan du se avsnitt fem. Till höger på sidan hittar du också tidigare reportage.


Staden skyddar kustnära byggande

För mer än tio år sedan startade planeringen för utvecklingen av Oceanhamnen. Under projektet har Helsingborgs stad genomfört olika typer av utredningar kring miljöfrågor. Staden har också gjort simuleringar av hur en höjning av havsnivån påverkar olika områden och vad som kan ske vid extrem väderlek.

Vattnet ska rinna av, inte fördröjas

I utvecklingen av Oceanhamnen har staden inte bara tittat på bebyggelsen utan även på pirernas höjd och hur regnvatten och havsvatten som eventuellt spolas upp ska hanteras. I området jobbar staden utifrån principen att vattnet ska rinna av ytan utan fördröjning. Därför lutar marken mot hamnbassängerna. Helsingborgs stad har också valt att höja marken och bygga så att golvnivån i husen är minst 3,5 meter över havet, just för att ha extra marginal vid till exempel extremväder och höga vattennivåer.

Oslopiren skyddas mot vågor

Eftersom Oslopiren ligger mer utsatt för havet behöver den skyddas mer än den inre piren och kommer att få en högre marknivå än Oceanpiren. En utfyllnad längs Oslopiren med en så kallad stenskoning som bryter vågorna hindrar att vågor når bebyggelsen och låter vattnet rinna tillbaka ut i sundet. Skulle vattnet ändå nå upp till bebyggelsen så kommer pirens yta att luta så att vattnet rinner ut i Oceanbassängen. För att undvika att ytskikt på marken spolas bort använder staden tåliga material på allmänna platser som kajer och torg. I framtiden finns det möjlighet att förstärka med en mur som skyddar bebyggelsen ytterligare.

Nya utredningar ger större kunskap

Inför kommande etapper i Oceanhamnen kommer Helsingborgs stad att beställa en särskild utredning kring effekterna av skyfall och hur de bäst ska hanteras när de kommer.

Detaljplanen säkerställer att marken är lämplig för bebyggelse utifrån de regler som gäller idag. I planhandlingarna framgår de ställningstaganden och utredningar som har legat till grund för anpassningar i området. Den planering och de åtgärder som staden gör i Oceanhamnen bidrar till att minska risken för skada vid höjda vattennivåer, stormar och extremväder både idag och en lång tid framöver.


Kultursommarkortet ger dig fri entré och rabatt till kulturen i Helsingborg

Känner du till att Helsingborg har ett kulturkort som ger dig fri entré och rabatter till kulturen i Helsingborg? I år har det även kommit ett nytt Kultursommarkort som gäller för upplevelser i nordvästra Skåne.

Det innebär fria entréer till tio kulturplatser och rabatter hos över 30 verksamheter. Här ingår allt från hotellvistelser till mode och gokart. 

Du som redan har ett kulturkort får givetvis samma rabatter som med Kultursommarkortet.

All information om vad Kultursommarkortet och Kulturkortet erbjuder dig under juni, juli och augusti hittar du på webbplatsen kulturkortet.se.

Rampljus sätter ljuset på sommarens bästa äventyr

Kulturkortet och Helsingborg scen och arena AB samarbetar i år kring den webbaserade programserien Rampljus. I år zoomar det in på alla de nya besöksmålen som ingår i årets Kultursommarkort och tar oss också med på andra sköna upptäcktsfärder.

I tio avsnitt kan du följa med stadsteaterns skådespelare Sasha Becker och Nils Dernevik. Första avsnittet släpps den 9 juni. Du hittar avsnitten på Kulturkortet.se eller på Rampljus Youtube-kanal.


Här kan du bada i sommar

I Helsingborgstrakten finns ett stort antal fina stränder. På Helsingborgs badplatskarta kan du se var våra bad ligger, läsa lite om dem och se en prognos för förväntad badvattenkvalitet, väder och vattentemperatur för de närmaste dagarna.

Det finns också en karta där du kan se hur trångt det är på Fria bad och Gröningen just nu samt badvattentemperaturen för några av våra badplatser. Du når kartan här. OBS! Du som använder webbläsaren Internet Explorer måste klicka någonstans mitt i kartan för att se badplatserna på kartan.

Helsingborgs stad gör dagliga prognoser av badvattenkvaliteten för fjorton av Helsingborgs badplatser. Under badsäsongen tar staden badvattenprover kontinuerligt på femton av våra badplatser.

Nio av Helsingborgs stränder är EU-klassificerad. Klassififceringen är baserad på badvattenprover tagna de föregående fyra åren.


Kontakta oss

Om du har frågor om H+, Oceanhamnen eller det här nyhetsbrevet så är du välkommen att kontakta oss:

Dennis Kerkhof, H+ projektledare: dennis.kerkhof@helsingborg.se

Johan Persson, H+ kommunikationsansvarig och ansvarig för Oceanhamnens nyhetsbrev: johan.persson3@helsingborg.se 


Oceanhamnens nyhetsbrev skapas med innehåll från:

Castellums logotyp

Helsingborgs stadsvapen

Magnolias logotyp

Midrocs logotyp

Peabs logotyp

Riksbyggens logotyp

Serneke bostads logotyp

Sundprojekts logotyp

Wihlborgs logotyp

Du får det här mejlet eftersom du har prenumererat på vårt nyhetsbrev. Om du vill avprenumerera, klicka här. Om du vill veta mer om hur Helsingborgs stad hanterar dina personuppgifter, klicka här.