SVENSKA MUSIKALER

 

Bild: Östfronten

Ny! TROLLKARLEN FRÅN CHICAGO
av Dag Thelander & Per Wickström

En glad musikal om Milton Friedman och nyliberalismen!

Som rådgivare åt bland andra Ronald Reagan och Augusto Pinochet kom den nyliberale ekonomen Milton Friedman att skriva in sig i 1900-talets politiska historia. I musikalen Trollkarlen från Chicago följer vi honom från den fattiga uppväxten i New Jersey på tjugotalet fram till hans död i San Francisco 2007. Välkomna till en nostalgisk resa till en enklare tid och en till elegant rimmad kärleksförklaring till det förra seklets mest optimistiske tänkare.

Urpremiär på Lilla teatern i Helsingfors hösten 2019.

Roller: valfritt, (minst 3)  Språk: Sv  Publik: Vuxna

"Lekfullt och lärorikt (...) Dag Thelanders kvicka texter rimmar sig igenom Friedmans levnadsöde" DN

"som en illustrerad bibel för alla som inte riktigt förstått hur vi hamnade där vi är i dag och hur det gick till när även välfärdsstater som Sverige började nynna glatt på nyliberala melodier.” / AB

“Snille och svärta”  / Nya Åland

“Briljant musikal" / Ålandstidningen

"fin biografi" / Timbro

 

Foto: Kate Laine/Unsplash

STUGFEBER
av Lars Demian

Efter en dramatisk kupp flyr rånarna Lea och Oscar med sitt byte till en stuga i skogen. Under rånet tvingades de överge sin skadskjutne ledare Jonny, tillika Leas man och Oscars son. Plötsligt knackar det på dörren. Gerd, en äldre dam som bor i grannstugan, bjuder in sig själv. Hon berättar att hennes son Jesus är polis. Lea och Oscar trasslar in sig i en allt snårigare härva av lögner.

En svensk musikal om svek, frihetslängtan och flugsvampskryddat brännvin, till tonerna av Lars Demians karaktäristiska musik.

Roller: 5 (2k, 3m) + musiker   Språk: Sv 

 

MONICAS VALS
av Klas Abrahamsson

Fragment och fantasier inspirerade av Monica Zetterlunds liv och musik!

Det här är historien om en av Sveriges största jazzsångerskor och artister genom tiderna. Från lilla Hagfors i Värmland gav hon sig ut i den stora vida världen. Som i ett drömspel får vi följa Monica från tonåren till 60-årsåldern, från Värmlandsskogarna till jazzklubbarna. Hon valde att följa sina drömmar och trotsade traditionella könsrollsmönster och konventioner.

Roller: 7 (3k, 4m) + musiker  Språk: Sv

Bild: Malmö Stadsteater

 

Foto: Lia Jacoby/Teater Västernorrland

MIN VÄN FASCISTEN
av Klas Abrahamsson & Erik Gedeon

De sex debattglada barndomsvännerna har samlats för en fest och är fyllda av förväntan. Diskussionerna är på topp när en ung militärklädd främling dyker upp och idyllen rubbas. Han vill också vara med och umgås med det glada gänget.

Det är en smågalen och elak berättelse där fördomarna haglar och gapskratten emellanåt fastnar i halsen. Våra mänskliga svagheter sätts under en lustfylld lupp i denna tonsatta politiska satir där alla sjunger hela tiden!

Roller: 7 (3k, 4m) + musiker  Språk: Sv

 

CAMERA
av Staffan Aspegren & Jan-Erik Sääf

En musikal om Ingrid Bergman (1915–1982), en av våra största stjärnor. Hon skapade sig en exceptionell karriär och vann inte mindre än tre Oscar. Hon hyllades för sin sundhet och kölhalades för sin bristande moral. Hennes privatliv engagerade och hon kritiserades brutalt i pressen. När Ingrid står på toppen av sin karriär väljer hon att följa hjärtats röst. Hon lämnar allt med destination Italien där hon hoppas få utlopp för sina konstnärliga ambitioner och skapa film med Roberto Rossellini. De två inleder en kärleksrelation och helvetet bryter lös.

Roller: 5 (2k, 3m) + kör och orkester
Språk: Sv, Eng

 

 

Foto: Alex Andrews/Pexels

ANIARA
av Lars Rudolfsson

Harry Martinsons stora rymdepos i dramatisering av Lars Rudolfsson, med musik av Kleerup.

Rymdskeppet Aniara ska evakuera människorna till Mars eftersom Jorden blivit förgiftad. Men Aniara kolliderar med en asteroid och kommer ur kurs. Till en början finns hopp om att de ändå ska nå fram till Mars. Men åren går, människorna ombord söker tröst i musik, dans och olika kulter, folk blir förälskade och svikna och maktkamper utkämpas. Hela tiden är längtan stark efter det som en gång var Jorden.
Men kan det kanske finnas en annan värld?

Roller: många  Språk: Sv

 

DEN FRIA VILJAN
av Erik Gedeon

Skådespelaren är mitt i en livskris. Regissören försöker hjälpa honom att hitta tillbaka till sin roll och till sig själv, men irriteras av de figurer som dyker upp på repetitionerna: en manipulativ terapeut, en teatergalen hjärnforskare, en städerska och till sist Adolf, en död diktator som har ett budskap lika tydligt som omvälvande: Den fria viljan finns. Det enda som behövs för att väcka den till liv är… musik!

En svart och ironiskt glittrande komedi som ogenerat jonglerar med filosofi, hjärnforskning och kvantfysik. Det är också en hyllning till teatern: på scenen,  ute i verkligheten och inne i våra huvuden.

Roller: 8 (4k, 4m) + musiker  Språk: Sv

Foto: Micke Sandström/Uppsala Stadsteater

 

Foto: Micke Sandström/Uppsala Stadsteater

MENINGEN MED DÖDEN av Erik Gedeon

Vad är meningen med att leva? Och vad är det för mening med att dö?

På Café La Vie blir Marie tilltalad av en främmande man. Han börjar berätta en historia om Louise, som i berättelsen möter en man som heter Pierre på ett café. Pierre berättar att han är deprimerad efter en rad personliga katastrofer och vill ta sitt liv. Louise själv är allvarligt sjuk och vill inget hellre än att leva. Historien fortsätter och snart är de alla fyra hett inbegripna i diskussionen om livets stora fråga.

Ett melodiskt melodrama med ena foten retsamt viftandes i graven.

Roller: 4 (2k, 2m) + musiker  Språk: Sv

 

Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/Berit, Lena, Sara & Rickard

Home PageFacebookTwitter