Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

FORs nyhetsbrev nr 1, 2021


Så här långt har 2021 varit ett händelsrikt år med en väl genomförd trädgårdsmässa i digitalt format. Imponerande mycket spännande material producerades av FORs medlemsföreningar under väldigt kort tid. En riktig kraftsamling!

Två nya projektansökningar har beviljats finansiering, vilket betyder att vi kan producera mer fördjupat informationsmaterial till nytta för alla våra medlemmar. Läs mer om allt detta och mycket mer i nyhetsbrevet.

Vi önskar er en skön och varm vår!

För FORs styrelse
/Ulf Nilsson, sekreterare FOR 


Nominera till Årets Rikare trädgård

Inför 2021 års utmärkelse vill vi gärna få in tips på lämpliga trädgårdar eller kolonilotter som gjort det lilla extra för att gynna den biologiska mångfalden. I fjol utsåg vi Emma Wahlberg och Lovisa Skagermans tomt i Södermanland till Årets Rikare trädgård. Känner du någon kandidat eller är du själv kanske lämplig? 

Nominera en kandidat


Invasiva växter hotar inhemsk växtlighet

Vintergröna är en invasiv främmande växt som trivs i våra skogar

Nytt nordiskt informations- och samarbetsprojekt

I våra nordiska länder har det varmare klimatet medfört att växter som tidigare inte kunde konkurrera med den inhemska floran nu kan övervintra och sprida sig okontrollerat och därmed hotar den inhemska växtligheten och ekosystemen. Parkslide, jätteloka och blomsterlupin är några av de invasiva växter som just nu skapar störst problem i Sverige, Danmark och Norge. På Island är det främst sandslupinens framfart som är mest förödande men det finns många fler problematiska växter som myndigheterna varnar för.

För att lyckas hindra spridningen av de invasiva främmande växterna krävs en allmän ökad kunskap om växterna och dess spridningsvägar samt att vi samverkar även över landsgränserna.

Här får du veta mer om projektet


Rådgivning om invasiva främmande växter

Måndagar mellan klockan 14.00 och 16.00 kan du få svar på dina frågor om invasiva främmande växter. Det är Bibbi Bonorden som svarar och guidar dig i hur du ska göra. Bibbi är FORs sakkunniga på de invasiva främmande växterna.

Start 3 maj t.o.m 21 juni därefter nystart den 16 augusti t.o.m den 27 september. Mycket välkommen med dina frågor till Bibbi på telefon 070-319 38 98 eller om du hellre vill maila på bibbi.bonorden@for.se
Läs mer >>


Allt du vill veta om trädgårdsdammar

Det är inte svårt att skapa en Rikare trädgård och därmed också att göra en insats för naturen. Med guider, tips, filmer och artiklar vill vi inspirera dig till att förbättra din trädgård både för dig själv och för alla arter i vår närhet. Det är enkelt, roligt och effektivt. 

Lär mer om dammar


Medborgarprojekt karantänskadegörare

Nu är vi framme vid nästa steg i medborgarprojektet ”karantänskadegörare”. Det är många som är intresserade av att hjälpa oss hitta tre specifika skadeinsekter, som skulle kunna ställa till stora problem om de kommer in i landet. Ännu har vi inte hittat några av dessa skadeinsekter (Japansk trädgårdsborre, Amerikansk plommonvivel och Äppelborrfluga) i Sverige.
Läs mer om projektet här


Hjälp de hotade tornseglarna

Det går inte bra för tornseglarna i Sverige. De har minskat med ungefär 54 procent sedan 1996. Det positiva är att vi vet en av huvudanledningarna: De har bostadsbrist. Vi kan dock hjälpa dem med det, till exempel genom att bygga en tornseglarholk. 
Här får du veta hur


En digital trädgårdsmässa för Norden

Kunskap och inspiration stod i fokus på årets trädgårdsmässa. Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, är samarbetspartner med trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar som i år skedde digitalt. 

Det är på denna mässa som alla våra föreningar finns samlade. Alla beredda att bistå besökarna med råd och kunskap om sina specialintressen. Rådgivning är det stående inslaget i våra montrar.

Mässan bestod av fyra delar nämligen Trädgårdsträffen, Föredragsserien, Digitala yrkesseminarier och Trädgårdmorgon

Läs mer om mässan 


Årets trädgårdskryp

I ett nytt gratis webbinarium från Rikare trädgård avslöjas årets trädgårdskryp, Cassandra Karlsson berättar om att samla fröer och odla vilda växter och Marek Rolenec berättar om hur du skapar en bra jord och varför det är så viktigt.

Den 18 maj klockan 19.00 startar webbinariet som arrangeras av Rikare trädgård tillsammans med Studiefrämjandet. 

Här kan du se och läsa mer


Bihotell på rätt sätt

Vad ska du tänka på när det gäller bihotell? Hur stora ska hålen vara? Var ska bihotellet placeras? Bör de sättas tätt eller långt ifrån varandra? Vad finns det för problem med en del vanliga bihotell i handeln? 

Lär dig mer om bihotell


Informationsstöd

Kom ihåg att skicka in er förenings verksamhetsberättelse, eller annat dokument, som kan stödja medlemsantalet för att få informationsbidraget utbetalt. Dokumententen skickas till ulf.nilsson@for.se 

Trädgårdsrådgivning

Under maj har FORs trädgårdsrådgivning öppet tisdag till torsdag 9-12 samt måndag och torsdag 18-20. Telefonnummer 018-15 26 00.

Frågor kan även mejlas till radgivning@for.se


Besök oss på www.for.se eller följ oss i våra sociala kanaler

facebook

Se alla våra medlemsorganisationer
på vår webbplats

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter