Nyhetsbrev från Film i Väst. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Thomas Vinterbergs film En runda till är inspelad i Trollhättan och Vänersborg. Nu har den vunnit en Oscar för Bästa internationella film.

Thomas Vinterberg vinner en Oscar

- Film i Väst gratulerar Thomas Vinterberg och Zentropa till nattens Oscar för Bästa internationella film. En runda till är en gripande historia med fantastiska skådespelarprestationer. Vi är oerhört stolta och glada över att ha fått vara med som samproducenter. Särskilt roligt är det att filmen till stora delar har spelats in i Västra Götaland med ett stort västsvenskt filmteam. Detta är filmhistoria för oss, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

I år var Film i Västs samproduktioner trefaldigt nominerade till en Oscar. I kategorin Best Foreigh Language Film var Thomas VinterbergsEn runda till och tunisiska regissören Kaouther Ben HaniasThe Man Who Sold His Skin nominerade. Dessutom var Thomas Vinterberg nominerad till Best Director. ÄS MER HÄRL


I den populära årsredovisningen Västsvensk film & tv-drama 2020 kan du läsa om hur det gick för Film i Väst under 2020. Mikael Fellenius till höger. 

Starkt filmår 2020 - trots pandemin

15 inspelade långfilmer och tv-draman samt två animerade filmer. Trots pandemin gick den västsvenska filmindustrin för högvarv under 2020. Dessutom firade flera samproduktioner framgångar i Cannes, Berlin och på European Film Awards.

- Vi ska vara stolta över att vi som en av få regioner i världen lyckats hålla produktionen igång under säkra former. Samtidigt har vi lagt grunden till nya tittarupplevelser och festivalbidrag, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst. LÄS MER HÄR

Här kan du ladda ner Västsvensk film & tv-drama 2020


Lizette Jonjic, Zentropa Sweden har samproducerat Vinterbergs film En runda till. Möt henne i Film i Västs nya filmsamtal, Kaffe med spaning. Foto: Ola Kjelbye

Kaffe med spaning med Lizette Jonjic

Lizette Jonjic på Göteborgsföretaget Zentropa Sweden har tillsammans med Film i Väst samproducerat Thomas Vinterbergs film En runda till. Nu kan du möta henne i Kaffe med spaning,  Film i Västs nya mötesserie där gästerna gör framtidspaningar inom sin yrkesroll men också utvecklingen i vår värld.

Lizette Jonjic har många års erfarenheter av att samproducera svenska och nordiska filmer med regissörer som Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Hans Petter Moland och Iram Haq. Samtalet leds av Daniella Mir, projektledare på Film i Väst.

Här kan du se Kaffe med spaning.


Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, tv-draman, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på filmfestivaler som Berlin, Cannes, Venedig och Toronto har Film i Västs samproduktioner varit framträdande.  Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Skandinaviens ledande filmregion.

facebooktwitterinstagram

Du får detta nyhetsbrev som samarbetspartner eller vän till i Film i Väst.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.