Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

Maj 2021, nyhetsbrevet från nätverket Regional Omställning i Samverkan. Tipsa gärna en vän om brevet. Du är välkommen med tips till vårt månadsbrev. Mejla ros.orebrolan@gmail.com.

Miljökampanjer som gör skillnad

Naturskyddsföreningens affischer under Miljövänliga veckan

Ideella miljöorganisationer kan visa vägen mot en mer hållbar konsumtion – att dela, reparera och återanvända. Det menar forskare vid KTH som studerat kampanjer för att förändra våra konsumtionsvanor. Läs mer om studien på kth.se.

Klimatlyft skolan?

Drygt åtta av tio unga anser att det är viktigt med miljö- och klimatundervisning i skolan. Samtidigt kan ett för stort fokus på individuella konsumentbeteenden bidra till att skapa skuld och skam hos unga. Så hur skapar vi en skola som tar klimatkrisen på allvar?

Hela 9 av 10 grundskollärare tycker att ett klimatlyft för lärare vore en bra idé. Undersökningen visar också att många lärare inte pratar mer om klimatet i klassrummet på grund av tidsbrist, brist på stöd från skolledning och rädsla för att göra elever oroliga. Rapport: Klimatlyft skolan.

Det viktigaste för att hjälpa elever att hantera oro för klimatet och framtiden, är att de ser att vuxna i samhället tar frågan på allvar.

Civilsamhällets innovativa lösningar
för ett hållbart samhälle - utlysning

Flertalet av de utmaningar som finns inom samhället idag är inte begränsade till en sektor eller en viss typ av aktörsgrupp. För att lösa komplexa samhällsutmaningar och genomförandet av Agenda 2030 krävs samverkan.

Med den här utlysningen vill Vinnova ge utrymme för civilsamhällets innovativa lösningar bidra till en hållbar och jämlik samhällsutveckling. Att, i tvärsektoriell samverkan, etablera, samskapa eller vidareutveckla civilsamhällets (inklusive sociala företag) innovativa lösningar för social hållbarhet och därmed främja långsiktig samverkan mellan sektorer.

Det går att söka bidrag med 1-2,5 miljoner kronor per projekt med projektlängd max 24 månader. Vinnova tar emot ansökningar till den 15 juni. Läs mer på www.vinnova.se.

Framtidsveckan 2021

Vi vet inte hur hösten blir men ROS planerar för att ha Framtidsveckan. Den är tänkt att starta 2/10 och pågå till 24/10. Alla kan delta och visa upp sitt sätt att nå hållbarhet.

Miljövänliga veckan kommer som vanligt vara vecka 40. Naturskyddsföreningen fortsätter med temat "Ta vara på det vi har" och att peppa för att landets Återvinningscentraler ska göra det enklare att återbruka saker

Kalender

Det finns så många intressanta webbinarier i maj men även några utomhus.

Hopajolas NaturguidningarHär hittar du utflykter, exkursioner och guidningar i Örebro län.

Klimatfredagar - Pga de skärpta coronaråden blir de digitala Lägg upp en bild på sociala medier med #FaceTheClimateEmergency #fridaysforfuture.

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Hållbart Latorp, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS. Från 2019 är representanter från ABF och JAK med i nätverkets arbetsgrupp. 2020 anslöt Svenska kyrkan, Örebro pastorat.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.