Detta är inte ett virus...

... det är en blomma! I det här nyhetsbrevet har vi samlat pjäser som förhåller sig till hur människan behandlar sin miljö och vilka konsekvenser det får.

 

Foto: Kansallisteatteri 

KØD
av Thomas Markmann

Kød är en fantastisk och rafflande dansk pjäs som ställer frågan: ”Hur skulle du känna dig om det var du som var grisen?”

Sissel och Johan träffas på en fest där kött steks så att fettet sprutar och sedan konsumeras i enorma mängder. Genom stekoset får Sissel och Johan snart ett gott öga till varandra. De lämnar festen och möter en talande gris: Är de så fulla? Är Sissel galen som vill ta den med hem eller är Johan hjärtlös när han inte vill? I vilket fall kommer de alla tre hem och nu tar svinerierna verkligen fart. Det är inte lätt att vara gris i ett land där nästan 20 miljoner svin slaktas årligen.

Pjäsen är skriven för 7 skådespelare men kan med dubbleringar spelas av 5 aktörer.

Urpremiär: 6 maj 2021 på Aalborg Teater.

Roller: 7  (2-3k, 4-5m)  Språk:  Dan Publik: Vuxna

 

Foto: Residenztheater

SUPERSPREADER
av Albert Ostermaier

"I’m the super-infection. The superspreader. Me. A superstar. My motto is: zero tolerance. I’m the zero sum game, the nil and the nothingness. In no time at all, I change everything into nothing. Nothing could be more obvious: zero wins. I win. I’m a winner."

Marcel är en högpresterande konsult vars många affärsresor har fört honom flera varv jorden runt. Han är alltid på gång, alltid energisk och jäktad, han har knappt landat innan han är på väg igen. Tills dess han plötsligt sitter fast i karantän i Wuhan, eftersom ett virus är på gång, som är lika effektivt och rörligt som Marcel. Som i en feberdröm rör sig Marcels tankar i tid och rum mellan barndomens förnedring och de mörka platser där människor och djur exploateras.
Albert Ostermaiers rastlösa protagonist vansinneskör genom en enastående text i en briljant kedja av associationer. En hejdlös monolog som bär på en smittsam energi.

Urpremiär online 1 december 2020

Roller: 1 (1m)  Språk: Ty, Eng  Publik: Vuxna

"...thematically and aesthetically at the height of our present." /Deutschlandfunk

"Speech images mutate like viruses and join together in a manic vortex of associations, which is contagious." /Süddeutsche Zeitung

 

Foto: Jan Reimann/Pixabay

VIRUS - en fuge
av Fredrik Brattberg

En komisk tragedi av den i Europa flitigt spelade norska absurdisten Fredrik Brattberg.

Det börjar med en till synes oskyldig scen mellan en man och en kvinna: Han är en händig man som just håller på med ett nytt modellbygge som Hon intresserat betraktar. Till sin överraskning upptäcker hon att han bygger en miniatyrversion av deras hem, komplett med miniversioner av dess invånare. Och inte nog med det, miniatyrparet har också sin egen ännu mindre miniatyrmodell. Men snart förbyts överraskningen i skräck när ett virus börjar spridas: Var kommer det ifrån? Man isolerar den som antas vara den "misstänkta" och sprayar kraftfullt med desinfektionsmedel, men viruset har redan börjat spridas och lett till obehagliga konsekvenser för de inblandade. Frågan är: Är vi beredda att gå över lik för att skydda vår egen hälsa? Pjäsen är som en rysk docka där nya lager, och nya karaktärer i olika storlekar, gradvis uppenbaras.

Urpremiär som radioteater på Grenland Friteater.

Roller: 2 (1k, 1m)  Språk: No, Tje  Publik: Vuxna

 

Foto: Frank Albrecht/Unsplash

KILDEN - en trestemmig invensjon
av Fredrik Brattberg

En invention är ett musikstycke med fler stämmor, alltså flere melodier som spelas samtidig. I pjäsen möter vi tre personer som har tre olika sätt att vara i världen på.

Som kulturmänniskor har vi vunnit mycket, men en del har också gått förlorat. Man kan föreställa sig hur en familj tidigare i historien, kanske ända tillbaka i den tid då vi var jägare och samlare, förenades av en enda gemensam nämnare: naturen. I Kilden - en trestemmig invensjon är naturen närvarande i alla rollerna, men den sjunger inte samma melodi i dem; kulturen har splittrat upp dem i olika stämmor.

Roller: 4 (2k, 1m + ett barn)  Språk: No  Publik: Vuxna

 

Bild: Teater Viirus

DEN ANDRA NATUREN
av Pipsa Lonka

Människor står på ett långt rullband, som på en flygplats. Vid slutet av bandet faller de döda ner och forslas vidare. Tanken går osökt till ett slakteri. Den andra naturen handlar om hur olika arter lever sida vid sida, åtskilda men ändå så lika i sin sårbarhet.

Roller: valfritt  Språk: Fin, Sv

…både existentiella resonemang och underfundig humor – intelligent underhållning på hög nivå” (Västra Nyland)

Foto: Richard H Smith

OIL
av Ella Hickson

Oil är en kraftfull episk pjäs som spänner över tiden från 1889 till 2050 - från fotogenlampans introduktion till de sinade oljekällorna. Det är ett civilisationskritiskt, feministiskt och oavbrutet fascinerande drama.

Roller: 10 (5k, 5m)  Språk: Eng

”I can’t get it out of my mind.” /Independent
"mixes prickly humour with a mischievous intelligence.” /Evening Standard

 

Bild: Stage West Theatre

NÄSTA ANDETAG (LUNGS)
av Duncan Macmillan

Vi förstår att Kvinnan och Mannen, på den helt tomma scenen, ömsom befinner sig på IKEA, ömsom i sängen, i bilen, på klubben, i parken, på sjukhuset osv. Och hela tiden pågår det unga parets samtal om relationen, klimatet, jordens resurser och föräldraskap. Det är väldigt igenkännbart, väldigt nutida och väldigt roligt.

Roller: 2 (1k, 1m)  Språk: Eng, Sv, No, Dan

 

Bild: Teater Insite

I CRY TO THE SEA
av Isabel Cruz Liljegren

I Cry to the Sea utspelar i efterdyningarna av klimatkatastrofen. Tre människor flyr tillsammans på en flotte mot en möjlig framtid. Det är en berättelse om att försöka ta sig ur de förödande vanor som man byggt hela sina liv på. En kortpjäs som dramatiskt och poetisk utforskar människans motsägelsefulla sätt att förhålla sig till klimathotet.

Roller:Språk: Sv

 

Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/Berit, Lena, Sara & Rickard

Home PageFacebookTwitter