SOFI OKSANEN
- EN AV DE STARKASTE KVINNORÖSTERNA I NORDISK LITTERATUR -

Sofi Oksanen, född 1977 i Finland, är en finsk-estnisk romanförfattare och dramatiker.
Oksanen är något av ett litterärt fenomen, som exempel kan nämnas att hennes roman Utrensning har översatts till drygt femtio språk och utnämndes nyligen till en av de tio bästa böckerna under 2000-talet (DN 22/4). Hon har mottagit otaliga litterära utmärkelser, däribland Nordiska Rådets pris 2010 och Svenska Akademiens nordiska pris 2013.
Sofi Oksanen har med sina stämningsfulla och smärtsamma berättelser etablerat sig som en av sin generations starkaste röster.

Foto: Toni Härkönen

 

DRAMATIK

 

Bild: Teater Vanemuine

ICH LIEBE DICH SCHON JETZT

En stark kort-pjäs om surrogatmödraskap.
Två kvinnor möts: den ena är ukrainsk ägg-donator och den andra är klient. Båda bär de på livsöden som är sammanflätade av kärlek, lojalitet och svikna förtroenden. Deras historier är också en berättelse om maktkamp mellan inflytelserika familjer och mellan könen, där striden står om herraväldet över den kvinnliga kroppen, och om barn som kan säljas över gränserna.

Urpremiär 2017 på Burgtheater, Wien.

Pjäsen delar tematik med romanen Hundparken som kom ut två år senare.

Roller: 2 (2k)  Språk: Fin, Ty  Publik: Vuxna

“...väcker angelägna frågor. Svåra, mycket känsliga frågor." /HBL

 

Bild: Teater Vanemuine

NÄR DUVORNA FÖRSVANN
(When the Doves Disappeared)

Pjäsens centralgestalt, Edgar Parts, är fotograf och regissör. Han arbetar för KGB och för den tyska säkerhetspolisen. Edgars privatliv präglas av konflikter: hans kusin Roland tillhör motståndsrörelsen och slåss för Estlands självständighet och hans äktenskap med hustrun Juudith är djupt olyckligt. Juudith har en kärlekshistoria med en tysk SS-man och försöker fly med honom, men misslyckas och återvänder till Edgar.
När duvorna försvann är baserad på Sofi Oksanens roman med samma namn. Det är en stark, episk berättelse om vår europeiska nutidshistoria, med noggrant tecknade, komplexa karaktärer. Betraktaren sugs med på en vindlande resa bland kärlek, lögner, sorg och förräderi.

Urpremiär 2013 på Kansallisteatteri (Finlands Nationalteater)

Roller: 8 (3k, 5m)  Språk: Fin, Sv, Eng, Est, Pers  Publik: Vuxna

Edgar Parts is a perfect social media figure. He's a perfect narcissist, who could have a spectacular career as a politician, a journalist, and an actor. He's a monster, and he's a success. Edgar Parts is a person who turns black into white." (Savon Sanomat)

 

Foto: Stockholms Stadsteater

UTRENSNING (Purge)

Aliide bor ensam på en bondgård vid den estniska gränsen mot Ryssland. När hon hittar en ung rysk kvinna, Zara, utanför sitt hus, tvingas hon konfrontera sitt förflutna och sin ungdom. Aliides är kär i Hans, som hennes syster Ingels är gift med. För Hans skull gifter Aliide sig med en hatad parti-funktionär. I källaren gömmer hon sin älskade svåger och hon förråder sin syster, som blir deporterad till Sibirien tillsammans med den 10-åriga dottern Linda. Ett halvsekel senare inser Aliide att Zara är Lindas dotter.
Aliide är en klassisk anti-hjältinna. Till slut har hon svikit allt och alla, men vad har hon vunnit?

Pjäsen Utrensning kom före romanen med samma namn.

Urpremiär 2007 på Kansallisteatteri (Finlands Nationalteater)

Roller: 7 (3k, 4m) + kör  Språk: Fin, Sv, Dan, Eng  Publik: Vuxna

"en mättad, suggestiv bild av historiens våld och dess konsekvenser."  (AB)

"The story is ingeniously constructed /.../ The ending is cathartic." (Helsingin Sanomat)

"I left the performance in a state of shock, the tension in my ribcage palpable. I am convinced that I have witnessed something groundbreaking." (A Young Theatre)

 

PROSA

 

Foto: Toni Härkönen

Colombine förmedlar dramatiseringsrätter för följande verk:

HUNDPARKEN

I Hundparken möts ett girigt Helsingfors och ett korrumperat Ukraina. Två kvinnor, Olenka och Darja, bär på livsöden som är sammanflätade av kärlek, lojalitet och svikna förtroenden. Deras historier är också en berättelse om maktkamp – mellan inflytelserika familjer och mellan könen, där striden står om herraväldet över den kvinnliga kroppen, och om barn som kan säljas över gränserna. En fängslande berättelse om en kvinna som hemsöks av minnena av sina förlorade barn, och som jagas av de mäktiga som hon utmanat.

NORMA

Normas hår växer onormalt snabbt och påverkas av minsta skiftning i hennes humör. Hennes mamma har hela livet kämpat för att hålla det hemligt och skydda Norma. Plötsligt dör modern i något som kanske inte är en olycka. För att ta reda på vem som bär ansvaret för moderns död börjar Norma arbeta på den frisersalong där modern var anställd.
Sofi Oksanens Norma är ett mörkt familjedrama med magiska undertoner. Oksanen väver elegant ihop det förflutna med nutiden och trollbinder läsaren.

NÄR DUVORNA FÖRSVANN

(se ovan)

FÖR KORT KJOL: BERÄTTELSER FRÅN KÖKET

Tjugofem sångtexter som handlar om de krav och förväntningar som ställs på den moderna kvinnan och de orättvisor som hon dagligen utsätts för. Oksanen tar traditionellt feminint kodade föremål i hushållet och förvandlar dem till vapen. Hon förkastar idén om kvinnans offerroll och låter henne ta hämnd med hjälp av skärbrädan. Med ett skarpt öga och tuff humor vänder Oksanen upp ner på hur kvinnor ska vara eller vad de borde önska. Boken avslutas med en essä som diskuterar våld mot kvinnor och barn och dess relation till allvarliga samhällsfrågor.

UTRENSNING

(se ovan)

BABY JANE

Vad hände med Piki? Hur kom det sig att stans coolaste tjej blev fånge i sitt eget hem? Förr var hon fräck och oblyg, nu är hon offer för panikångest. Piki har isolerat sig i sin bostad och kan inte ta sig an ens de allra enklaste praktiska göromål. Flickvännernas tröstande ord når inte fram och sorgen är svår att bära. Men mitt i lidandet växer det fram en kantig kärlekshistoria med inslag av både hopp och skratt.

STALINS KOSSOR

Annas liv präglas av skam. Ätstörningarna tar alltmer kontroll över hennes liv och hon är besatt av sitt matschema. När hon träffar Hukka, den stora kärleken, vågar hon inte blotta sina känslor för honom. Anna kämpar också med en kluven identitet. Hennes mamma är från Estland och lär Anna tidigt att förneka sitt påbrå: det är inget man stoltserar med. Genom tillbakablickar får vi ta del av moderns levnadshistoria i det kommunistiska Estland, och av ärren efter uppoffringar och svek, ärr som satt sina spår även i Anna.

Samtliga titlar finns utgivna i översättning till respektive språk i alla nordiska länder, med undantag för Baby Jane och För kort kjol. 

 
 

Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/Berit, Lena, Sara & Rickard

Home PageFacebookTwitter