POLITIK & DEMOKRATI

 

Foto: Dag Jenssen/Teater Ibsen

Ny! ARBEIDERPARTIET - the Musical

av Klas Abrahamsson

Vi möter en grupp valarbetare ur Arbeiderpartiets gräsrötter dagen efter ett svidande valnederlag. De flesta är knäckta och alla skyller på varandra. Varför har väljarna svikit dem? Arbeiderpartiet som byggde landet, som genomförde dristiga reformer och som hela tiden har försökt att fördela resurserna rättvist: varför lyckas de inte nå fram till väljarna? Borde partiet helt ändra kurs? I så fall i vilken riktning? Mot populismen? Mot nationalismen? Frågorna hopar sig.

Urpremiär: 12 mars 2021 på Teater Ibsen.

Roller: 5 (3k, 2m)  Språk: No, Sv  Publik: Vuxna

★ ★ ★ ★ ★ "...en satirisk fulltreffer" /Dagsavisen

★ ★ ★ ★ ★ "Fryktelig morsomt om sosialdemokratiets vekst og fall" /Aftenposten

“Vi ler av oss selv i «Arbeiderpartiet – the musical»” /NRK

"Fantastisk dissing av folkesjela” /Litteraturgarasjen

 

Foto: Emilia Therese/Odense Teater

DØD OVER ELITEN
av Thomas Markmann

De två statsministerkandidaterna möts i TV på valnatten. Steffen Kramnietzche är socialist och Bent Jensen är nationalkonservativ. Utanför TV-studion har politikerföraktet vuxit. Folket har fått nog av pekfingrar och politisk korrekthet.
Bent Jensen vinner valet, men blir det bättre nu? Har ”folket” fått makten? Till slut står motsatta läger beväpnade och klara för strid.

★★★★★★ Morten Buckhøj

★★★★★★ Kulturkongen

★★★★★ Børsen

★★★★★ Jyllands-Posten

Roller: många  Språk: Dan

Aktuell som slutproduktion på Högskolan för scen och musik i Göteborg i vår.

 

Bild: Deutsches Theater Berlin

DIE POLITIKER 
av Wolfram Lotz

Dramatikern och poeten Wolfram Lotz närmar sig politikerna med så stor lust och lätthet att vi nästan glömmer hur stel och tråkig denna yrkesgrupp kan vara. Lotz tar politikerna med sig in i poesins värld, där han också närmar sig människas avgrundsdjupa ensamhet. Vad bör en politiker göra? Vad kan en politiker göra? Och vad absolut inte? Kraven borrar sig djupt in i vår hjärna och in i vårt medvetande.

"Lotz shines, becomes sharper, more snappy, then more relaxed again, every shift sparkles, every punch line fits." /Nachtkritik

"the return of tragedy as a farce." /The Daily Mirror

Roller: valfritt  Språk: Ty

 

Bild: Studio Theater Stuttgart

≈ [UNGEFÄR LIKA MED]
av Jonas Hassen Khemiri

Djursholms-tjejen Martina jobbar i tobaksaffär och drömmer om ekologisk odling, ekonomihistorikern Mani kämpar för att undvika sin fars fotspår, Andrej söker jobb efter jobb efter jobb, Freja har fått sparken och Peter är uteliggare. Alla kämpar de mot tidens marknadstänkande som hotar att genomsyra varje del av våra liv. Det är ömt och mänskligt och ett knytnävsslag i magen. Det är folkbildande underhållning på bästa nivå.

”Genial samtidskritik signerad alkemisten Khemiri” /SvD

”Helt överjordiskt bra” /SR Kulturnytt

”Det bultar i öronen och tåras i ögonen” /Nöjesguiden

Roller: 4-7  Språk: Sv, No, Dan, Isl, Eng, Ty, Fra, Pol

 

Foto: Micke Sandström/Uppsala Stadsteater

TVÅ AVIGA & EN RÄT
av Karin Parrot-Jonzon & Lars Åberg

De träffas en gång i veckan på Folkets hus för att utöva sin hobby. De brukar undvika känsliga ämnen. Men ikväll går det inte.

– Vi vill att staten ska ta hand om oss och samtidigt ska den inte lägga sig i.
– Jag tycker övervakningskameror är bra. De visar att det i alla fall finns någon som bryr sig.

De fyra vännerna pratar om politik och demokrati. Om frihet, jämlikhet och broderskap. Om hur Sverige utvecklats. Vad får vi lov att säga?

"Elegant kammarspel om det politiska språkets töjbarhet /.../Förlösande att uppleva politisk teater som varken underskattar sin publiks allmänbildning eller levererar några färdiga svar." /UNT

Roller:Språk: Sv

 

FÖR EN YNGRE PUBLIK

 

Foto: Åsa Sjöström/Unga klara

TORGET
av Athena Farrokhzad

Torget betraktas som demokratins urscen, en plats där medborgarna samlas för att gemensamt fatta politiska beslut. Men vem har egentligen tillträde dit? Vem räknas som medborgare? Vem plockar upp skräpet när mötet är över? Och vad händer om de egentliga besluten fattas någon annanstans? Torget är en pjäs i collageform om demokrati, som riktar sig till förstagångsväljare.

"texten har hög, poetisk potential" /AB

"...det är just det här som är teater. Några skådespelare, ett rum i fullt dagsljus, några åskådare, en text – och vad uppstår – jo pang – ett möte!" / SVT Kultur

Roller:Språk: Sv 
Publik: Förstagångsväljare + gymnasiet

 

Bild: Folkteatern Gävleborg

UTOPIER
av Erik Uddenberg

En kanin, en räv och en vargdrakhäst möts på ett Furry-konvent. De tre ska göra en show ihop, men börjar genast drömma om en bättre värld. Att vara Furry är en motståndshandling Genom att klä sig i en djurkostym får en Furry makten att skapa sin egen kropp och sitt uttryck. Kön, ålder och färg spelar mindre roll. Furry-konventet är alltså en plats där det är tillåtet att vara någon annan, eller sig själv.

“Det bränner till när gosedjuren pratar politik” /Gefle Dagblad

“Politik i päls – vilken energikick” /Arbetarbladet

“Äntligen har jag sett en intelligent skolpjäs som vågar ta upp skarpa frågor om demokrati och drömmar”/ Hela Hälsingland

Roller:Språk: Sv  Publik: Högstadiet

 

Foto: Lina Ikse/Regionteater Väst

STÅ UPP!
av Stina Oscarson

En pjäs för högstadiet om att göra skillnad: Vad får medborgare göra för att upprätthålla demokratin? Vad kan vi göra? Vad bör vi göra?

Stå upp! utgår från den amerikanske professorn och Right Livelihood-pristagaren Gene Sharps 198 metoder för icke-våldsaktivism. Föreställningen bygger på dokumentärt material från förr och nu, från Sverige och övriga världen.

"Det är en interaktiv pjäs, otroligt snyggt paketerad och presenterad. Där hjärnan verkligen får arbeta på högvarv. Ska jag sitta eller stå, ska jag vara passiv och lyda eller vad händer om jag står upp, om jag inte lyder? Några svar skrivs inte på näsan utan vi lämnas fulla av funderingar" /Bohuslänningen

Roller:Språk: Sv  Publik: Från ca. 14 år

 

Foto: Josefin Lindskog

GYMNASIEGUIDEN
av Jonathan Lehtonen

Gymnasieguiden är en politisk pjäs om mellanmjölkens land och om Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. Vad är egentligen demokrati och yttrandefrihet? Vad betyder det kollektiva ansvaret och individens rätt att välja själv? Är verkligen allt politik? Och om allt är politik, vilka är då du och jag?

Ung scen/öst turnerade med uruppsättningen som en "hemlig" föreställning i klassrum på högstadieskolor. Syftet var att genom en fiktiv situation skapa diskussion kring frågor om demokrati och ideologier.

Roller:Språk: Sv  Publik: Från 13 år

"Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, planerar att polisanmäla Östgötateatern för förtal. Orsaken är en pjäs som spelats under våren." /SR Östergötland

 

Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/Berit, Lena, Sara & Rickard

 
Mejla oss →
 
Home PageFacebookTwitter