Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

   Maj 2021

Konferensen Jämställd prao

Aktuellt - Elevers praoupplevelser - Elevcitat om prao - Workshop Jämställd prao - Branschmodeller för prao - Branschmodell för bilverkstäder - PraoPodden - Berättelser om prao - Kick Forward - Tyck till!


I början av maj genomfördes Prao i Skånes digitala konferens om jämställdhet och prao. Vi fick lyssna på många intressanta föreläsare som gav ny kunskap, tankar och ideér att ta med hem i jobbvardagen. Nu tar vi nästa steg i jämställdhetsarbetet och möts under maj månad, i workshops, för att tillsammans utarbeta konkreta arbetssätt för skolorna och eleverna.

De grundläggande kriterierna för likvärdig prao är nu färdigställda efter feedback från ledningsnivå i kommunerna. Slutversionen kommer att läggas upp på praoiskane.se. Kriterierna ska bidra till kommunernas gemensamma målsättning; en likvärdig prao i Skåne.

Vi är extra glada för att det är maj månad. Det innebär att vi i projektgruppen har fått förstärkning av delprojektledaren Ingrid Weimers Reader, Hässleholms kommun, som är tillbaka igen från sin föräldraledighet. Varmt välkommen tillbaka önskar vi dig Ingrid! 

Soliga hälsningar från projektgruppen

Annhild, Charlotta, Ingrid, Malin, Mi & Pia


Elevers praoupplevelser

Under hösten 2020 genomförde projektet en undersökning av elevers upplevelser av prao med hjälp av en engelsk enkätmodell, Sensemaker. Syftet var att få en djupare bild av Skånes elevers perspektiv på prao att ta del av deras tankar om det framtida arbetslivet. Det som är spännande med svaren är att vi får ta del av narrativet, alltså berättelserna bakom statistiken. Vi kan lägga på olika filter som synliggör mönster när resultaten aggregeras.

Vilka har svarat på undersökningen?

Det är ganska jämn spridning på svaren. 50% är flickor, 45% pojkar och 5% har definierat sig som annat kön. Av dem som svarat går 90% i årskurs nio, 6% i årskurs åtta och 4% går i eller har gått ut gymnasiet.

Resultatet

Många elever uttrycker att praon har varit över förväntan. De flesta elever, strax över 80%, är väldigt nöjda eller nöjda med sin prao. Eleverna värderar att få prova på att göra konkreta varierade saker under sin prao. Och att ju mer förberedda de är, desto bättre praoupplevelse får de.

På PRIS-Prao i Skånes hemsida har vi börjat publicera fler resultat. Där kan du läsa mer om undersökningen och se grafer med mera.

Nedan bjuder vi på några tänkvärda citat från elevernas praoupplevelser.


Elevcitat om praoupplevelser

Elevernas förväntningar på praon

Pojke, åk 9

 • "Det var att få testa hur det är att jobba med barn. Att jag har tänkt på och bli förskolelärare eller lärare och därför ville jag få en inblick i hur det var. Det var intressant och få se hur det var. Jag fick fundera på om detta var något jag kan jobba med i framtiden."

Flicka, åk 9

 • "Jag fick lära mig en del, fick även göra många grejer och komma på egna lösningar. Som tjej brukar man inte få ta så mycket initiativ och visa vad man faktiskt kan, men de fick jag på denna praoplats." 

Vad var viktigast eller mest intressant med praon?

Elev annat kön, åk 9

 • "Jobb kompisarna var viktigast."
 • "Att umgås med barnen och lära sig att vara vuxen människa och ta hand om barnen."
 • "Det viktigaste på min PRAO var att jag kunde uppleva så många olika grejer på bara en vecka. Det var intressant att se hur de jobbade och hur alla var som en familj."

Pojke, åk 9

 • "Att man lära sig tidigt innan man går till jobbet. Min prao var väldigt intressant att hjälpa folk och träffa folk och lära sig nya saker."

Pojke, åk 8

 • "Att få en grundläggande förståelse för hur arbetslivet är vilket gav perspektiv hur det är för en person med jobb."

Flicka, åk 9

 • "Jag tyckte det var väldigt intressant att lära mig om hur dem äldre har det på ett ålderdomshem och hur man tar hand om dem. Jag tyckte även att det var intressant och kul att utföra mina arbetsuppgifter som jag fick. Det mest intressanta med min prao var nog att jag fick en inblick i arbetslivet och fick lära mig massor om vad det innebär att jobba."

Jämställd prao - workshop

Vi arbetar vidare för att tillsammans utveckla konkreta sätt att arbeta med jämställd prao i skolan.

Nu bjuder Jämställd Utveckling Skåne (JUS) och PRIS-Prao i Skåne in dig som ansvarar för eller arbetar med prao i skolan, till exempel SYV, praosamordnare, förstelärare, rektorer och skolchefer, till en workshop i ämnet. 
Välkommen att tillsammans med dina kollegor och oss fördjupa dig i jämställdhets-perspektivet kopplat till prao.

Sista anmälningsdag är den 19 maj.

Läs mer om jämställdhet och prao på praoiskane.se: https://www.praoiskane.se/jamstalldhet


Branschmodeller för prao

PRIS-Prao i Skåne arbetar med att ta fram branschmodeller för arbetslivet. En branschmodell innebär ett specificerat praoupplägg som tydligt knyts till en specifik bransch. 

En branschmodell för prao som PRIS-Prao i Skåne tar fram kännetecknas av att den:

 • omfattar ett planerat och säkert program på minst fem dagar.
 • är förlagd till en eller flera avdelningar/arbetsplatser för eleven.
 • låter praoeleven följa flera yrkeskategorier/roller typiska för branschen.
 • visar praoeleven vad som är typiska arbetsuppgifter för branschen.
 • tydliggör branschen som praoeleven verkar i genom de uppgifter och de miljöer som eleven får uppleva på sin praoplats. Att visa ”ax-limpa-tänket”, eller från idé till produkt eller tjänst, är bra tankehjälp i sammanhanget.
 • låter praoelevens kapacitet och kunskap nyttjas till att ge input till branschen via någon av de uppgifter som eleven gör under sin prao exempelvis synliggöra arbetsgivaren eller utföra någon viktig uppgift som ledningen kan ta vidare och använda.

Arbetsmiljöingenjören tittar på vad eleverna kan göra på en arbetsplats ur ett arbetsmiljöperspektiv, gör en riskbedömning, ger förslag på hur risker kan elimineras och arbetsmoment anpassas. PRIS-Prao i Skåne hjälper till med att formulera arbetsuppgifterna som ska ingå i branschupplägget och visar på uppgifter som arbetsgivaren kanske inte själv tänkt på.


Fredrik Jönsson, Karin Grantén & Annhild Månsson

Branschmodell för bilverkstäder

Just nu arbetar PRIS-Prao i Skånes delprojektledare Annhild Månsson, IUC Syd, och arbetsmiljöingenjören Karin Grantén tillsammans med ett par bilverkstäder i Skåne för att ta fram en branschmodell för prao.

Här är de på besök hos Fredrik Jönsson, Servicemarknadschef MMC Malmö AB/Mitsubishi & Hyundai Center Malmö. Fredrik har tänkt om. Först tyckte han att unga från grundskolan nog var lite väl unga. Att det var svårt att få praoelever som var intresserade, vilket var viktig för Fredrik om hans arbetsplats skulle ta emot prao. Men nu ser han istället praon som en möjlighet att väcka ungas intresse. En bra, rolig och intressant prao kan ju göra att någon ung som kommer ut på prao och som inte trodde att verkstadsbranschen kunde vara ett framtidsalternativ; faktiskt upptäcker just det. En ungdom kanske inte behöver vara intresserad från början, utan kan bli det tack vare en riktigt bra prao.

Fredrik ser att praon kan vara ett sätt att attrahera unga till sin bransch. För att kunna erbjuda den där riktigt bra praoveckan innehållsmässig känns det tryggt att upplägget är arbetsmiljösäkrat och att det finns ett bra innehåll varje dag för praoeleven. Fredrik tycker att det är bra att PRIS-Prao i Skåne kan hjälpa till med detta.


PraoPodden

Nyhet! PraoPodden innehåller stort som smått för dig som tar emot praoelever eller anordnar prao.

Podden startades under april månad och de två första avsnitten är släppta.

Möt människor som pratar prao; som berättar hur de arbetar med eller tänker kring prao. Lyssna på Pernilla Willstrand, HR-konsult på förvaltningskontoret i Helsingborgs stad, som berättar om hur hon som praoansvarig på arbetsplatsen välkomnar och förbereder eleverna på praoplatserna. Du kan också lyssna på Rickard Bäck från Teknikcollege östra Småland. Rickard ger dig tips på hur du kan bli bättre på att sälja in prao till arbetsgivare.

Lyssna och inspireras! Vi vill gärna lyfta just din praohistoria. Hör av dig till oss.

Berättelser om prao

Måltidsservice i Lunds kommun skapar förutsättningar för en bra prao-upplevelse.

Lisa Darrell jobbar som avdelningschef på Måltidsservice i Lunds kommun, som varje dag tillagar och levererar över 23.000 portioner måltider till Lunds skolor och äldreboenden. Hon började arbeta där för ungefär ett år sedan och tog snabbt på sig ansvaret att driva praofrågan. ”Det fanns redan en plan att börja ta emot praoelever, men sen krävs det också att någon är engagerad och intresserad av att genomföra det” säger Lisa. Hon kommer tidigare från hotellbranschen och är van vid att praoelever är en naturlig del av verksamheten.

Via knappen nedan kan ni läsa mer om måltiddsservice. Här hittar ni även andra intressanta artiklar om prao.


Kick Forward 26 oktober

Save the date!

På eftermiddagen den 26 oktober tar PRIS-Prao i Skåne avstamp för framtiden. Den digitala konferensen startar kl. 13.00.

Välkommen!


Tyck till om Jämställd prao

Vi vill veta vad du tycker!

Berätta gärna för oss vad du tyckte om konferensen. Dina svar är värdefulla för att vi ska kunna göra vår nästa konferens så bra som möjligt. Enkäten tar bara ett par minuter av din tid. Tack för att du engagerar dig!


homepagelinkedin


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!