Nyhetsbrev med senaste nytt om Oceanhamnen. Har du problem med att se mejlet? Öppna i din webbläsare.

Park och lekplats på väg - nu börjar stadsdelen komma till liv

Nu börjar Oceanhamnen som stadsdel verkligen ta form. Bron mellan Helsingborg C och Oceanpiren slingrar sig fram över vattnet. Som ett gigantiskt instrument ska den nu stämmas för att se till att den hänger stadigt innan premiärkryssningen. Nu ska även den gamla torrdockan äntligen väckas till nytt liv med en frodig park och lekplats med djungeltema.

I det här nyhetsbrevet får du ta del av aktuell status för Oceanhamnen direkt från byggaktörerna och Helsingborgs stad. Som vanligt hittar du mer information på hplus.helsingborg.se

Det här blir vårt sista nyhetsbrev innan sommaren, sen blir det ett lite längre uppehåll innan vi börjar igen till hösten.


Wow, vilket gensvar!

I början av april gick vi ut till våra invånare och bad dem skicka in sina bästa förslag på vad den nya gång- och cykelbron mellan Oceanpiren och Helsingborg C ska heta. Efter att förslagsperioden stängde den 16 april hade vi fått drygt 550 namnförslag, varav 359 var unika förslag.

Nu ska en intern jury titta igenom förslagen och välja ut en som kan presenteras för stadsbyggnadsnämnden i juni.

Enligt nuvarande tidplan kommer vi kunna öppna bron för allmänheten i mitten av sommaren.

På H+ webben kan du läsa den senaste uppdateringen av arbetet med bron.


Till dig som vill vara med och påverka vardagen i Oceanhamnen

Hej!

Vi vill gärna bjuda in dig som bor på Oceanhamnen till en så kallad fokusgrupp där vi vill veta vad du tycker om innehållet i ett koncept som kallas Resursens hus.

Resursens hus kommer att finnas i ditt bostadsområde inom ca 2-3 år.

Under 2,5 timme får du möjlighet att umgås med grannar och ge feedback på förslag och idéer samt lämna önskemål. Fokus för dialogen handlar om hur vi kan hantera resurser mer effektivt i framtiden, till exempel hur kan vi ta hand om grovavfall (tex. möbler, mattor) bättre så att vi kan återanvända sakerna i stället för att det förbränns och blir till energi.

Vi söker åtta personer och beroende på antal intresserade förbehåller vi oss rätten att slumpmässigt välja dessa personer. Vi har valt en grupp på just åtta då det möjliggör ett mer kvalitativt och fördjupat samtal. Om du inte kom med i gruppen finns det flera möjligheter att engagera dig i stadens utveckling, se gärna helsingborg.se/engagera.

Vi träffas onsdagen den 19 maj klockan 18.00-20.30 på ett coronasäkert sätt.

Vi bjuder på fika och inga förberedelser krävs.

Är du intresserad att vara med, skicka mejl till eva.stal@nsr.se senast fredagen den 7 maj så får du mer information.

Hoppas du blir nyfiken och vill vara med och påverka hur Resursens hus kan underlätta din vardag!

Eva och Lovisa


Ophelias brygga och Oceanateljén

Serneke har byggt flera av bostadshusen på Oceanpiren. Föreutom deras eget hus Trevågor står Ophelias Brygga nu färdig och inflyttad. För att fira detta har Serneke, som byggt huset åt Magnolia, gjort en kort film om projektet.

I början av maj flyttar de första boende in i Sundprojekts Oceanateljén. Även den är byggd av Serneke. Här hittar du förutom lägenheter även radhus, vilket ger ytterligare variation till Oceanhamnen som stadsdel.


World Trade Center reser sig över sundet

Nu har World Trade Center i Oceanhamnen nått sin fulla höjd. 14 våningar med 55 meters höjd och med en oslagbar utsikt över Öresund. Bland hyresgäster som tecknat avtal för kontor finns bland annat Melitta och Nerle Jonsson Lindeblad advokatbyrå. Midrocs systerbolag Lyckos ska också flytta till World Trade Center.

”Vi har bara runt 16-17 procent av kontorsytan som fortfarande är ledig. Det är vi nöjda med - med tanke på att de är över ett år till inflyttning”, säger Johan Svedström, affärschef på Midroc.


Nu har vi börjat bygga Dockanparken och djungellekan

I april började vi bygga en helt ny park och lekplats i Oceanhamnen som ska stå klara runt årsskiftet 2021/2022 om allt går enligt plan. Parken och lekplatsen kommer vara där den gamla torrdockan låg, vilket är varför parken har döpts till Dockanparken.

Varför djungeltema? Barn från hela Helsingborg har bjudits in till att vara med och få bestämma temat på lekplatsen. Djungeltema var det överlägset mest önskade temat så nu får tigrar, gorillor, elefanter, ormar och papegojor flytta in.

Ta en förhandstitt på hela området i 3D genom att klicka på bilden ovan.


Nyfiken på Prismas restaurang?

Det har länge varit känt att Prisma kommer få en restaurang i markplan. Nu vet vi äntligen lite mer om restaurangen och när den kommer öppna. Restaurang Brasseriet slår upp portarna i september och utlovar både fräsch, snabb lunchmat och gemytlig kvällsbespisning.

Restauratör Stefan Mildén beskriver konceptet som "enkelt och trivsamt i kombination med vällagad mat på fräscha råvaror".

Läs mer på Wihlborgs webbplats.


Visste du att...

…Tack vare att toalettavloppet har separerats från ditt gråvatten (bad, disk och tvätt) så kan NSVA återvinna vatten av dricksvattenkvalitet från omkring 50 procent av gråvattnet.   


Från toalett till jordbruk – ett hållbart kretslopp

I projektet ”Kretslopp från stad till land*” skapas möjligheter för Helsingborg att bli först i Sverige med att producera återvunna gödningsprodukter för lantbruk.

En av restprodukterna som görs av material från Reco Lab är näringspellets (biogödsel) som kan användas som växtnäring på åkermark. Under tre säsonger testar fem lokala lantbrukare att använda gödningsprodukten samtidigt som de utvärderar spridning, lagring och påverkan på skörden.

Så här gör ditt toavatten och matavfall nytta

Den nya gödselprodukten består av återvunna näringsämnen från toalettvatten och matavfall från det källsorterande avloppssystemet i Oceanhamnen. Jämfört med dagens avloppsvatten och avloppsslam ger systemet med tre rör ut en renare råvara. På så sätt förs mer näringsämnen tillbaka till jordbruket, framförallt fosfor- och kvävegödsel som i normala fall framställs med fossila resurser.

Genom att ta till vara fosfor och kväve bidrar du till ett mer hållbart kretsloppssystem. Det gör att du själv bidrar till återvinning av tre gånger mer fosfor och sju gånger mer kväve på ett år jämfört med ett hushåll utan det källsorterande systemet. Plus att alla grödorna på fälten mår extra bra.

*Projektet drivs av: NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB). LT Miljö är projektledare. Projektmedlemmar är Ekobalans Fenix AB, Hushållningssällskapet, SLU Alnarp samt fem lokala lantbrukare.


Kontakta oss

Om du har frågor om H+, Oceanhamnen eller det här nyhetsbrevet så är du välkommen att kontakta oss:

Dennis Kerkhof, H+ projektledare: dennis.kerkhof@helsingborg.se

Johan Persson, H+ kommunikationsansvarig: jessica.engvall@helsingborg.se

Fredrik Ahlberg, ansvarig Oceanhamnens nyhetsbrev: fredrik.ahlberg@helsingborg.se


Oceanhamnens nyhetsbrev skapas med innehåll från:

Castellums logotyp

Helsingborgs stadsvapen

Magnolias logotyp

Midrocs logotyp

Peabs logotyp

Riksbyggens logotyp

Serneke bostads logotyp

Sundprojekts logotyp

Wihlborgs logotyp

Du får det här mejlet eftersom du har prenumererat på vårt nyhetsbrev. Om du vill avprenumerera, klicka här. Om du vill veta mer om hur Helsingborgs stad hanterar dina personuppgifter, klicka här.