Anmäl dig till de kommande aktiviteterna! Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Luta dig framåt - gärna tillsammans med oss!

På fem, tio års sikt kommer dessvärre många av dagens företag att slås ut. Den mindre viktiga förklaringen är Covid -19. Den betydligt viktigare förklaringen är digitaliseringen. Men, det finns en koppling mellan Covid -19 och digitaliseringen; den förra påskyndar den senare. 

Högdigitaliserade företag är oerhört många gånger effektivare än lågdigitaliserade företag. Konsekvensen av digitaliseringen blir att vi inte behöver lika många företag trots att både efterfrågan och produktion i framtiden kommer att vara många gånger större än idag. 

Dessutom sker allt mer, tack vare digitaliseringen, ”remote”. Det innebär att dessa företag geografiskt kan finnas allt längre från sina kunder. En leverantör i Kina konkurrerar allt mer med leverantören i Kinna (Västergötland), på exakt samma villkor dessutom. Och, de villkoren definieras tekniskt, affärsmässigt och ekonomiskt av digitaliseringen. 

Nu gäller det för dem som fortfarande tillåter sig att vara bakåtlutade att luta sig framåt och för dem som är framåtlutade att luta sig ännu längre framåt. Det gör vi bäst tillsammans. Definitionen av framåt hittar du i Sustainability Circles agenda. Vi ses och hörs!

Och du - titta på vår senaste film om varför våra medlemmar är just medlemmar. 

- Anders Källström,
ordförande, föreläsare och företagare


19 april kl.15-16

Anläggningsinformation att lita på

Korrekt dokumentation är grunden för att utföra ett säkert underhåll. Men i många företag råder stor differens mellan den fysiska anläggningen och anläggningsdokumentation. Kanske för att anläggningen byggts om många gånger sedan den var ny och det inte sparats rätt. Vad är viktigt att få på plats så att inte skutan fortsätter ta in vatten? Det är ett arbete på många fronter och alla behöver vara delaktiga.

Medverkande: Inledare Jennie Winbo, Underhållschef, Göteborg Energi 

20 april kl.10-11

Tillståndsövervakning av strukturer och infrastruktur med fiberoptik

Med hjälp av tillståndsövervakning (s.k. Structural Health Monitoring – SHM) kan förändringar av en konstruktions strukturella integritet upptäckas under användningsfasen. Kontinuerlig mättning genom tex. fiberoptik, möjliggör en jämförelse mellan naturliga belastningar och respons med designkriterier. Underhåll (avhjälpande) är komplicerat och dyrt och kunskap om belastningar och strukturernas degradering behövs. Exempel på användningen av fiberoptik i både labbmiljön och praktiken presenteras.


Medverkande: Natalie Williams Portal, RISE MoP och Miguel Prieto Rábade, RISE IoB


22 april kl.15-16

Ny teknik: FOS-Fiber Optic Sensing

Grundläggande för datadrivna beslut är … data. Sensorer som samlar in rätt data av god kvalitet som enkelt kan omvandlas till insikter är nödvändiga. Många finns redan, tempraturgivare, flödesmätare, vibrationsgivare mm. Men nya är också under utveckling. Med en ny tillämpning av fiberoptisk teknik har SKF skapat rullningslager med inbyggd lastgivare. Dessa kommer att kunna användas i en mängd industriella tillämpningar och ge värdefull data som idag i många fall saknas. På webbinariet kommer vi att få en presentation av tekniken, de möjligheter SKF ser med den och exempel på tillämpningar.


Medverkande: Jonas Kemi, SKF

27 april kl.15-16

Ny Teknik: Tryckt elektronik

Det är numera möjligt att trycka elektronik på olika material, ex cellulosa, som sedan kan ingå i olika komponenter, ex i displayer. Detta skapar intressanta möjligheter för bl a miljön, eftersom vi undviker elektroniskt skrot. Tryckt elektronik kan även laddas med energi. Denna teknik skapar också möjligheter där det är trångt eftersom den tryckta elektroniken tar liten plats.


Medverkande: Björn Samel. Vice president och avdelningschef på Smart Hårdvara, Rise


Elin Löfendahl - ABB

Hej Elin!
Du arbetar på ABB som Product Manager - Advanced Services Sweden, Process Automation.
Berätta om ditt spännande arbete.

I mitt arbete har jag förmånen att få jobba med den senaste digitala tekniken mot ABBs kunder inom processindustrin, med framför allt fokus på tjänster och förebyggande underhåll. Jag älskar verkligen blandningen mellan teknik och människa, att sätta sig in i och förstå våra kunders utmaningar och sen tillsammans hitta vägar framåt för att underlätta deras vardag.

Berätta om vem du är, vad du gillar att göra på fritiden.

Jag är norrlänningen som 2015 flyttade till Västerås tillsammans med min man på grund av jobb. I grunden är jag Civilingenjör inom Interaktion och Design och har så länge jag minns varit väldigt intresserat av teknik. På fritiden försöker jag att vara aktiv och träna, älskar att vara ute i naturen på olika sätt. Jag har även varit hästmänniska hela mitt liv och jobbade heltid med dressyrhästar i Tyskland efter gymnasiet. Nu är jag i stallet en kväll i veckan och njuter varje minut.

Den 17 mars medverkande du i webbinariet ” Förebyggande underhåll på distans ger experthjälp 24/7”.(länken är till för medlemmar så det kan se webbinariet i efterhand. Är du medlem men inte har lösenordet hör av er till oss) 

Genom att koppla upp och övervaka processer kan analyser, uppdateringar och underhållsplanering ske utan att vara fysiskt på plats. Låter väldigt smidigt. Hur lätt är det att göra i praktiken? Finns det nackdelar? Kommentera gärna tack.

Underhåll på distans går att göra på väldigt många olika sätt. Där det allra enklaste kanske är att slå en signal till någon som kan hjälpa till via telefon, vilket vi har kunnat göra en lång tid. Men i och med den teknikutveckling som har skett de senaste åren kan vi börja ta det här med underhåll på distans väldigt många steg längre.

I praktiken är det relativt lätt att komma igång. Det viktigaste är att först och främst förstå varför man vill implementera en ny lösning. Nästa steg är att se till att den lösning man väljer att utveckla är skalbar, för att sedan börja med små insatser och bygga på allt eftersom.

För att få ett bra resultat att utgå ifrån kan det i många fall vara klokt att börja kolla på processkritisk utrustning, för att sedan successivt ta in hela linor i processen för att kunna öka tillgängligheten och identifiera flaskhalsar.

De nackdelar som kan finnas med att ta in ny teknik inom underhållsarbetet är till exempel att om vi inte implementerar systemen rätt eller förstår och kan agera på de insikter systemet ger oss, kan det leda till en negativ upplevelse. Ofta behövs fortfarande rätt person, på rätt plats i rätt tid.

Därför kommer vi här tillbaka till att det är viktigt att tidigt identifiera målet, syftet och för vilken användare vi vill implementera verktyget.

  • Vilka är de största utmaningarna för att implementera ”experthjälp på distans 24/7”?

Människorna! Jag tror vi kan vara rätt överens om att tekniken i de flesta fall finns, och om den inte finns kommer den mest troligt att göra det inom en snar framtid. Utmaningarna när det kommer till teknikutveckling och underhåll på distans ligger i de flesta fall hos oss människor. Vi blir väldigt ofta fokuserade på att lösa det tekniska och glömmer bort vem ska som använda och dra nytta av lösningen i slutändan.


En annan utmaningen är att komma åt data på ett bra sätt, de flesta företag har under lång tid loggat och sparat data från deras processer. Men mycket ligger i äldre legacy-system eller är strukturerade på sätt som är svåra att läsa ut. Det finns stor potential i att använda historisk data som lagrats men än så länge läggs alldeles för mycket arbete i projekten  att strukturera och integrera data på olika sätt.

  • Vilka är de kommande trenderna?

Det är mycket som är på gång och händer, men för att lista några:

  • AI/ML - Vidareutveckling av prediktiva lösningar som är baserade på Artificiell Intelligens and Machine Learning
  • VR/AR/MR - Virtual-, Augmented- and Mixed-Reality. Att med hjälp av bättre uppkoppingar i kombination med utvecklingen av både hård- och mjukvara kommer vi kunna samarbeta i en virtuell värld på helt nya sätt.
  • Nya affärsmodeller - Vi går allt mer mot att sälja produkter via tjänster och prenumerationer även inom industrin. Vilket kommer ställa krav på förtroenden, goda relationer och att tillsammans hitta ett tryggt samarbete.
  • Fler samarbeten - Vi ser en tydlig trend att fler och fler leverantörer skapar allianser tillsammans med kunderna för att samarbeta och skapa mervärde tillsammans

Mina personliga råd till er är att:

Våga vara nyfiken, våga spana runt hörnet på vad som komma skall, och våga testa nya vägar och lösningar, se till att sätta upp tydliga mål med de insatser ni gör, ta med slutanvändarna i ett tidigt skede för att se till att lösningar är intuitiva och lätta att använda.

UTVÄDERING
Vi har gjort 4 flervalsfrågor om vårt Nyhetsbrev och är mycket tacksamma för er feedback.


15 april kl.10-11

Nya metoder och verktyg 


15 april kl.15-16

Digitalt rundabordssamtal: Spaning efter ny teknik: Uppkopplade hjälpmedel


16 april kl.10-11:30

Nyfiken på digitalisering? 


16 april kl.13-14:30

Nyfiken på digitalisering? 


19 april kl.13-14

Job Rotation 


19 april kl.15-16

Anläggningsinformation att lita på 


20 april kl.10-11

Tillståndsövervakning av strukturer och infrastruktur med fiberoptik 


22 april kl.15-16

Ny teknik: FOS-Fiber Optic Sensing 


23 april kl.9:30-10:30

Digitalt rundabordssamtal: Lights out! 


23 april kl.13-14

Hållbar utveckling – är tekniken vän eller fiende? 


27 april kl.15-16

Ny Teknik: Tryckt elektronik 


29 april kl.15-16

Vad är datakvalitet för AI och data science 


4 maj kl.10-11

Att utveckla det förebyggande underhållet


4 maj kl.15-16

Så här arbetar vi tillsammans med våra leverantörer


5 maj kl.15-16

Korrosion av armerade betongkonstruktioner


7 maj kl.13-14

Att utveckla(s) med kultur


10 maj kl.15-16

Ny Teknik: Sensorteknik och sensorsystem


11 maj kl.15-16

Underhållsorganisationens olika roller 


12 maj kl.10-11

Spårning och spårbarhet i en digitaliserad anläggningsförvaltning Boka in den 18 maj för årets digitala upplaga av
Sustainability Circle Meeting.

Varför du ska vara med? Klicka här för att se vår film

Detta kommer inte att bli ett vanligt webbinarium - utan ett tillfälle för dig som medlem i Sustainability Circle att få interagera i mindre grupper och diskutera de just nu viktigaste frågeställningarna. Kanske ni hittar någon långsiktig och hållbar lösning tillsammans?

För att sätta ihop eventet med så många nya kontakter som möjligt för dig, måste vi i år ha din anmälan senast den 12 maj: Anmäl dig här 

I år är eventet endast för medlemmar. Är ditt företag inte ännu medlem så är det dags tag steget, kontakta henric.widen@sustainabilitycircle.se


Funderar du på att bli medlem - lyssna på vad andra säger

Klicka på bilden för att se filmen.


Följ oss på våra sociala mediekanaler på

LinkedInFacebook och YouTube så kan du lätt få tillgång till den senaste informationen och även bygga ditt nätverk. 


Klicka på bilden nedan för att få en inblick i vårt arbete. 


linkedinfacebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.