Nyhetsbrev om wellbeingturism juni 2021. Problem att läsa nyhetsbrevet,se det i webbläsaren.

Wellbeingturism skapar harmoni och balans för sinne, kropp och själ, för både gäster och värdar. Allt sker i ett hållbart samspel med lokalsamhället och miljön

Besök vår internationella hemsida www.wellbeingtourism.com

Var med och skapa #homesofwellbeing


Nyhetsbrev om wellbeingturism

Spakänsla med blomma, rullad handduk och en oskarp buddha med ljus i bakgrunden.

En midsommarhälsning

Sommaren är här och med nya möjligheter att få ta om hand och värna om våra besökare och turister. Vi hoppas att ni även tar hand om er själva och er personal så ni ger varandra energi och glädje som räcker långt in på hösten.  

Vi som jobbar med satsningen för att sprida kunskap om wellbeing och wellbeingturism önskar just dig en härlig midsommar och vi hoppas att den blir just så som du vill ha den. 

🌼🌻🌼


Invigning av den första Wellbeingplatsen

Plats: Penåsa | Adress: Penåsa, Kastlösa, Mörbylånga (Södra Öland)
Datum: Lördagen den 11 september 2021
Tid: Klockan 10.00-15.00 


En härlig nyhet - Sveriges första wellbeingplats 
I satsningen på att medvetandegöra och sprida konceptet kring wellbeingturism ingår bland annat att lyfta särskilt rofyllda platser som bidrar till välmående för besökaren. Dessa platser kallar vi för wellbeingplatser och de är särskilt lämpliga för wellbeingaktiviteter. Här finns det gott om plats och möjligheter att uppleva stillhet och tystnad, stjärnklara nätter i mörker och en anknytning till lokal natur- eller kulturhistoria.

En wellbeingplats kan bidra till lärande om natur- och kulturarv och biologisk mångfald och ger även möjligheter för friluftsliv eller avkoppling.Wellbeingplatser är noggrant utvalda, hållbara platser och är särskilt lämpade för aktiviteter som bidrar med välbefinnandet för sinne, kropp och själ. Exempel på aktiviteter som besökare kan göra är vandring, yoga och meditation, kontemplation eller skogsbad.

Den första svenska wellbeingplatsen, vår ”pilotplats”, är Penåsa, intill Bjärby och Lilla Dalby naturreservat på alvaret.

Invigning under vandringensdag!
Under världsarvsdagarna, närmare bestämt under "Vandringensdag" den 11 september, kan du få veta mer om wellbeingplatsen, då vi kommer vi att hålla invigning i Penåsa! Vi kommer att finnas på plats för besökare och dig som är nyfiken företagare eller annan aktör som vill veta mer om wellbeingplatsen, våra #homesofwellbeing och wellbeingturism.

Mer information om invigningen av SB WELLs wellbeingplats i Penåsa kommer i nästa nyhetsbrev och i vår gemensamma Facebookgrupp, save the date fram till dess.

Vi ses i september! Hälsning Team SBWELL


Aktivitetskort för välmående

Använd gärna våra aktivitetskort under sommaren för att inspirera dina gäster till att uppleva wellbeing på egen hand. Placera ut aktivitetskorten i din reception, i dina stugor eller varför inte göra aktiviteterna tillsammans där du guidar till sinnesro och avkoppling!


Nya medlemmar i SB WELL familjen!

Vill du utvecklas inom wellbeing, marknadsföra dig som ett wellbeingföretag och attrahera nya eller fler kunder? Ta kontakt med oss via Joanna Kohnen Länsstyrelsen Kalmar län. 


Vi önskar ett varmt välkommen till

Kalmar läns museum - Restaurang & Café Ångkvarnen

Kalmar läns museum - Restaurang & Café Ångkvarnen

Restaurangen och caféet är en del av Kalmar länsmuseets verksamhet. All personal som jobbar här är museianställda och har ett intresse för att bevara, utveckla och levandegöra det lokala kulturarvet i Kalmar län. Restaurangen arbetar i största möjliga mån tillsammans med lokala leverantörer och använder lokala råvaror i allt som produceras. Maten som erbjuds består till en stor del av växtbaserade, näringstäta, ekologiska råvaror som tillagas från grunden, ofta baserat på lokala traditioner. I de fall då kött inkluderas i rätterna, kommer råvarorna från de kringliggande gårdarna från Kalmar och Öland.  Restaurangen jobbar även aktivt för att eliminera matsvinn och är mycket engagerad i att medvetandegöra och utbilda sina gäster om hållbarhet.

Museet arrangerar aktiviteter som provsmakningar av kulturhistoriska rätter, ost och drycker. Beroende på årstid anordnas olika temaveckor, exempelvis äppelpajveckan, för att lyfta säsongens råvaror och erbjuda besökarna nya rätter och bakelser. Personalen är mån om att dela med sig av sina kunskaper om att äta efter säsong och att leva efter det naturen har att erbjuda. Här bjuds gäster och museets besökare, stora som små, in att förstå omvärlden och lära sig för livet. 

Stufvenäs Gästgifveri

Det anrika gästhuset, numera gästgiverigård, ligger söder om Kalmar och strax norr om Torsås kommun. Gästgifveriet erbjuder förutom boende, konferens och en omtänksam och smakfull meny, även in till återhämtning och avkoppling i sitt natursköna spa. Verksamheten har nyligen byggt om och fräschat upp sin spaavdelning. Nu erbjuds besökarna varma kvällsdopp under klar stjärnhimmel, med utsikt över havet som rofyllt glittrar i takt med vågorna. Solsängar har placeras ut för att skapa olika viloplatser runt om på anläggningens trädgård. Längst ned i trädgården, mot havet, finns även en nybyggd eldstad som bjuder in till stämningsfulla kvällar i gemenskap med andra. 

Stufvenäs Gästgiveri är en destination för avkoppling, återhämtning och välmående. Ett stort fokus ligger på att tillgängliggöra naturen runtomkring, inte enbart för boende, utan även för dagbesökare, konferensgäster och vandrare som förflyttar sig längs vandringslederna. Det finns en önskan om att bli ett nav, en destination, för de som vill uppleva platsen men även allt det vackra och goda i närområdet. Här vill man att besökaren ska komma ned i puls och må bra, snarare än att driva på med ”pulshöjande aktiviteter”.

Eco Care Gårdsbutik & Relax

Företaget som ligger mitt ute på landsbygden i Gullabo, i Torsås kommun, är i sin nuvarande form relativt nystartat men har sedan ett tag haft gårdsförsäljning av ägg och andra ekologiska produkter. Nu har Lotta och Thomas tagit klivet framåt och förverkligat sin dröm om att vidareutveckla sitt företag och bedriva verksamhet hemma på den egna gården i Råbäcksmåla. I gårdsbutiken säljs bland annat ägg från egen produktion, ekologiska och naturliga produkter som nötter och choklad, skönhetsprodukter samt förädlade produkter och råvaror från trakten och södra Sverige. Utöver gårdsbutiken erbjuder Lotta utomhusyoga i sin lummiga trädgård, det finns även planer på att erbjuda behandlingar och utflykter i naturen.

Längre in i framtiden finns det planer att bygga vidare på gårdsbutiken, det finns idéer om att kunna hålla den bemanna och erbjuda andra egenproducerade läckerheter.  Thomas tänker men även att jobba vidare med sin gedigna samling av kulturhistoriska skogs- och jordbruksredskap och skapa ett litet museum.

Lotta och Thomas hoppade på satsningen med wellbeingturism tidigt under sin utveckling av företaget, dels för att kunna jobba med wellbeing som affärsidé från grunden, men även för få stöttning och vägledning genom attgenomföra ett självutvärderingstest (som kommer finnas tillgänglig på www.homesofwellbeing.com),  och våra hemma-hos besök.


Förändra och förbättra

Att inte spara energi är också ett val - men att minska energianvändningen sparar pengar och bidrar till en minskad miljöbelastning! 

Ett wellbeingföretag strävar hela tiden efter förbättringar och efter att minska sin klimatpåverkan. Ibland innebär det också att det finns en möjlighet att minska sina driftskostnader!

Att minska sin energianvändningen är en sådan möjlighet. ”Att mäta är att veta” är en bra utgångspunkt-  genom att ta kontroll över din förbrukning kan du hitta många förbättringsområden. Genom att ”stänga av, släcka, täta och justera” kan du ofta med enkla åtgärder göra stora skillnader -du kan tex  ta bort standby, släcka onödig belysning, täta fönster, dörrar och lister i kylskåp och justera värmen i alla utrymmen. 

Se sedan till så att den energi du verkligen behöver till el, värme och drivmedel kommer från förnybara energikällor. 

Efter sommaren finns det flera möjligheter att få rådgivning och stöd för att utveckla din verksamhet.

Vill du veta mer kontakta @energikontorsydost på info@energikontordydost.se


På gång

Världsarvsdagarna i september

Datum: 10 -12 september och 17-19 september.
Plats: Världsarvet södra Öland

Planeringen inför världsarvsdagarna är igång. Under två helger i september anordnar Mörbylånga kommun två världsarvshelger med ett program som kommer att innehålla allt från kulturvandringar, musik, utställningar, till unika världsarvsmenyer och mycket mer. Du som vill anordna ett evenemang som lyfter världsarvet Södra Ölands odlingslandskap får gärna vara med och synas i programmet.

OBS! Kort anmälningsdatum! Anmäl ditt evenemang senast den 24 juni till Emma Rydner, Mörbylånga kommun via e-post: emma.rydner@morbylanga.se.
Deltagandet är kostnadsfritt!

Nyfiken? Läs mer på södraöland.com


Matrunda i Kalmar län

Datum: 11-12 september | Tid: Klockan 10.00-16.00
Sista anmälningsdag: 30 juni

För att ännu fler ska hitta till den lokala maten i länet anordnar Länsstyrelsen inom det regionala livsmedelsstrategiarbetet en ny matrunda till hösten. Fokus ligger på den lokala maten. Du som är producent, förädlare, mathantverkare, driver en gårdsbutik, restaurang eller ett café är välkomna att delta. Besök länsstyrelsens hemsida för mer information.

Läs mer


För medverkan anmäl dig till: Anna Carin Pålsson via länken:
https://link.webropolsurveys.com/S/BCF5B2D6E5664762
Deltagandet är kostnadsfritt!


Eken som boplats

Arrangör: Länsstyrelsen Kalmar län
Datum: 11 juli 2021

Har du funderat på livet inuti dina ekar? Följ med på en spännande kunskapsvandring för att få veta mer om varför ekar är så viktiga för den biologiska mångfalden, varför den är populär som boplats och vilka förutsättningar hyresgästerna behöver ha för att trivas. Det och mycket mer kan du lära dig av Ölandsguiden Caroline Kindblom Landtmansson, som även är en av satsningens wellbeingföretagare!

Läs mer om aktiviteten på Länsstyrelsens hemsida. 


Anmäl dig senast den 10 juli till Caroline Kindblom Landtmansson via mejl: caroline@landskapsguide.se


Länsstyrelsen bjuder in till intressanta sommaraktiviteter

Aktivitetskalendern är välfylld med inspirerande och lärorika evenemang i mindre grupper, en del är digitala och en del anordnas utomhus i fält. Passa på att lära dig mer om skyddade områden, kulturhistoria, foder och bevattning, blomstervandringar, landskapsvård, skogsbad och andra aktiviteter som gör gott för sinne och själ. Detta och mycket mer finns att läsa om på länsstyrelsens hemsida

Aktiviteterna anordnas från den 23 juni – 29 augusti


Kulturspannmål - historiska sädesslag i nutidens matproduktion

Datum: 23 juli | Tid: Klockan 09.00 – 12.30
Sista anmälningsdag: 11 juli 

Välkommen till en inspirerande förmiddag med fokus på kulturspannmål. Efterfrågan på kulturspannmål, eller historiska sädesslag har ökat kraftigt de senaste åren både från bland annat konsumenter och bagerier. Framförallt för att flera av dessa äldre sorter har ett högre värde av olika näringsämnen än nyare sorter.

Följ med på en inspirerande fältvandring genom demonstrationsodlingen på Ölands museum Himmelsberga och ta del av intressanta föreläsningar om sortval, marknad och kvarnverksamhet - både från odlares och bagares perspektiv.

Föreläsningen riktar sig till dig som är stor- och småskalig primär- eller livsmedelsproducent.


Anmäl dig till: Cecilia Killbride via mejl: cecilia.kilbride@lansstyrelsen.se


Dinner in the field - Lunch hos Ekobonden

Datum:  23 september| Tid: Klockan 10.00-15.45
Plats:Solmarka gård, Arby 182, Vassmolösa
Sista anmälningsdag: 10 september 2021

Välkommen till en riktig matnyttig och kunskapsberikande dag. I september bjuder Länsstyrelsen Kalmar län in till en dag där mål och möjligheter kopplat till den ekologiska produktionen lyfts.

”Dinner in the Field” bjuder i år på ett utökat program med intressanta och inspirerande föreläsningar. Det kommer också finnas en utställning med produkter från länets ekologiska livsmedelsproducenter. Missa inte denna möjlighet att mötas och nätverka kring den ekologiska livsmedelsproduktionen där hållbara måltiden står i centrum!

För mer information och program för dagen på Länsstyrelsens  hemsida.

Anmäl dig till: Cecilia Killbride via mejl: cecilia.kilbride@lansstyrelsen.se, eller telefon: 010-223 85 14
Aktiviteten är kostnadsfri!


Förädling av annorlunda frukt och bär

Datum: 6 oktober (första tillfället)
Tid:Klockan 16.00-20.00
Sista anmälningsdag:  29 september

Lär dig förädla småländska råvaror! Kanske har du en egen produktion av råvaror eller vill använda dig av andra lokala råvaror för förädling av unika och nyskapande produkter?

Under året anordnar Länsstyrelsen Kalmar län en föreläsningsserie om förädling inom fem olika teman. Varmt välkommen att delta på ett eller flera av inspirationstillfällena.

Under hösten 2021 kan du lära dig grunderna kring förädling av mjölk, äpplen, frukt- och bär och tackakött i en serie inspirationstillfällen under ledning av erfarna branschrådgivare.

Inspirationstillfällen är digitala och består av två eller tre deltillfällen. Mellan träffarna får du i uppgift att förädla dina egna produkter utifrån den kunskap du fått lära dig.


Anmäl dig viawebbformulär via denna länk


Mer om förädling av livsmedel

Fler kurser om förädling av livsmedel kommer anordnas under hösten.

  • 3 november – förädling av äpplen till drycker
  • 4 november - förädling av äpplen till cider
  • 23 november – förädling av tackakött till unika smakupplevleser

Mer information hittar du via denna länk


Tankesmedja för friluftsliv 7-8 september 2021

Tankesmedjan för friluftsliv, den årliga träffpunkten för alla friluftsengagerade i Sverige, äger rum 7-8 september. Smedjan blir digital i år, men i full storlek och med ett nytt arbetssätt, där vi i workshops kommer att diskutera problem och lösningar i verkliga fall runt om i landet och i olika landskapstyper. Det blir också föreläsningar, kvällsaktiviteter, prisutdelning för Sveriges friluftskommun och någon uteaktivitet.

Boka dagarna nu!

Detaljerad inbjudan med anmälningsmöjlighet publiceras på Naturvårdsverkets webb före midsommar.

Tips på webbinarier

Mat som gör gott – nu på Youtube!

Den första juni anordnade det svenska SB WELL teamet ett webbinarium om hållbar mat och hälsa i linje med wellbeing. Vår intention var att stötta dig som jobbar med mat och bredda dina kunskaper kring hållbar och hälsosam mat, vägleda dig till hur du kan nå en ny målgrupp, differentiera dig och inspirera dig inför den stundande sommarsäsongen.

I webbinariet får du konkreta tips om hur du kan utveckla din verksamhet, hur du kan tänka kring cirkulär mat, hållbarhet och bredda din meny genom att erbjuda mer vegetarisk och växtbaserad mat. Du får bland annat ta del av en introduktion till wellbeingturism, lyssna till en föreläsning om hållbar hälsosam mat med Anna Blücher och Anna K Sjögren och låta dig inspireras av Stephanie Verstift som berättar om mat som gör gott, i linje med wellbeing.

Nu kan de se hela webbinariet på Youtube, uppdelat i fyra filmer samt två extrafilmer om ” Food in line with wellbeing - the art of making sustainable and nourishing meals” och ”Wellbeing som affärsidé – goda exempel från Kalmar län”.

Länken till spellistan på Youtube hittar du här

Filmen om goda exempel från Kalmar län hittar du här


Bli bättre på att välkomna ovana besökare i naturen

Den 2 juni anordnade Luften är fri – satsningen friluftslivets år, ett webbinarium om ”trösklar och knep för nybörjare” och vad du som värd och guide i naturen kan göra för att tillgängliga friluftslivet på ett bättre sätt. Genom goda tips, inspiration och vägledning kan du få många goda idéer och verktyg för att bjuda in – eller bjuda ut dia besökare i naturen!

(353) Trösklar och knep för nybörjare - webbinarium Luften är fri 2 juni - YouTube


Gökotta om vilda ätliga växter

Den 19 maj bjöd SLU Centrum för naturvägledning in till Gökotta med vilda ätliga växter med Lisen Sundgren. Om du råkade missa detta inspirerande och matnyttiga webbinarie kan du nu se det i efterhand. Ta tillfället och lär dig och dina anställda mer om natur och ätliga växter! 

Klicka på länken för att ta del av webbinariet


Sommaren med#Friluftslivetsår - #Luften är fri

Äntligen sommar, äntligen sol och värme och snart högsäsong! Inför stundande semesterbesökare, sommarevenemang och friluftsaktiviteter vill vi påminna dig om att det i år är Friluftslivets år och puffa lite extra för sommarhalvårets månadsteman:

🍓 Juni - Äta ute

🌞 Juli - Sova ute

🌻 Augusti - Jag har aldrig…

🍎 September - Gilla friluftslivet

Denna månaden lyfter Luften är fri det härliga med att äta ute och hur enkelt utomhusmatlagning faktiskt kan vara! Gör dig synlig och tagga gärna dina friluftsliverbjudanden kopplad till de olika månadstema med #wellbeingsemester #homesofwellbeing #wellbeing och #luftenarfri

Allt om Friluftslivets år hittar du här

Har du hoppat på satsningen Friluftslivets år? Om ja, dela gärna med dig av hur du har integrerat friluftslivet och de olika månadsteman i ditt företag! Gärna i bilder! 

Ladda upp dina goda exempel på vår gemensamma mötesplats på facebook: Mötesplatsen för wellbeingturism

Passa på att hämta inspiration på aktiviteter på luftenärfri.nu

Boka gärna ett möte med oss

Under 2021 har du fortsatta möjlighet att boka "hemma-hos" möte med oss för att få hjälp att utveckla din verksamhet eller dina erbjudanden i riktning till en hållbar turism som även inkluderar människors välmående. Vi kan hjälpa dig att hitta dina utvecklingsbehov eller ge tips och inspiration inom områden som du är intresserad av. 

Hör av dig till oss om du vill boka möte: christel.liljegren@energikontorsydost.se


Logga för SB Well och South Baltic programme

SB WELL – ska sätta södra Östersjöområdet (Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Litauen) på kartan som en internationellt ledande, attraktiv destination som främjar välmående för besökare, samhället och aktörer. Under 2019- 2021 kommer vi att förenkla för aktörer inom besöksnäringen att erbjuda produkter och tjänster inom wellbeing och att lyfta fram våra kustnära områden som attraktiva destinationer för wellbeing turism. I Sverige samverkar vi med Borgholms kommun, Ölands turism, samt Kalmarsunds Promotion.

Vi som jobbar med projektet

Loggor för Energimyndigheten, region Kalmar län, Energikontor Sydost, Länsstyrelsen Kalmar län och Linnéuniversitetet.

The contents of this newsletter are the sole responsibility of the author[s] and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the Managing Authority or the Joint Secretariat of the Interreg South Baltic Programme 2014-2020.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar inom turism eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Energikontor Sydost är personuppgiftsansvarig för detta nyhetsbrev. Läs om hur vi hanterar personuppgifter. Nyhetsbrevet skickas ut via tjänsten Getanewsletter och dina kontaktuppgifter sparas där endast så länge du finns med på prenumerantlistan.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.